Naujagimio susilaukusioms šeimoms siūloma nauja paslauga – specialistai jas lanko namuose

Naujagimio susilaukusioms šeimoms siūloma nauja paslauga – specialistai jas lanko namuose


Lietuvoje naujagimio susilaukusioms šeimoms pradėta teikti nauja paslauga – specialistų lankymas namuose. Šia paslauga siekiama padėti šeimoms įgyti kūdikių priežiūros, tinkamo elgesio su vaikais įgūdžių, taip pat padėti mamoms greičiau įsitvirtinti darbo rinkoje, atpažinti pogimdyminę depresiją, užkirsti kelią smurtui artimoje aplinkoje.


„Laikotarpis, kada susilaukiama naujagimio, yra didelė dovana kiekvienai mamai ir tėčiui, bet neišvengiamai pareikalauja specifinių žinių, ypač jeigu tai yra pirmas vaikas šeimoje. Specialistų palaikymas šiuo momentu, pasak pačių programos dalyvių, yra labai reikalingas.


Svarbu tai, kad specialistams rūpi ne tik kūdikio priežiūra, bet ir pačių tėvų fizinė ir psichinė savijauta“, – sako Sandra Remeikienė, Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos programų skyriaus vadovė.


Šeimų lankymo paslaugos šiuo metu teikiamos 12-oje šalies savivaldybių, šioms įgyvendinant konkursinius projektus. Šeimas lanko Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) specialiai sukurtą podiplominių studijų programą pabaigę specialistai.

REKLAMA


Intervencija, keičianti elgseną


Specialistai šeimas lanko jų namuose. Daugiausia dėmesio apsilankymų metu skiriama nėščiųjų ir pagimdžiusių fiziologiniams ir psichologiniams pokyčiams, vaiko sveikatai ir vystymosi raidai, saugios aplinkos kūrimui, gyvenimo būdo tobulinimui, taip pat karjeros klausimams, siekiant, kad po kelerių metų mamos galėtų be didesnių sunkumų sugrįžti į darbo rinką.


Iš viso šiuo metu lankomos 325 šeimos – maždaug nuo 22-os nėštumo savaitės. Iki kol vaikui sukaks dveji metai specialistas pas šeimą apsilankys 64 kartus. Šiuo metu didžioji dalis lankomų šeimų yra ką tik susilaukusios naujagimio.


„Nors programa aktuali abiem tėvams, kol kas labiau įsitraukia mamos. Šiuo metu tarp lankomų mamų – ir nepilnametės, ir su negalia, ir vyresnio amžiaus, ir susilaukusios pirmagimio, ir turinčios daugiavaikes šeimas. Tėčiai kol kas į programą įsitraukia vangokai, yra pasyvesni“, – sako LSMU projektų vadovė prof. Aurelija Blaževičienė.

REKLAMA


Pagrindinė paslaugos misija, projekto vadovės teigimu, yra padėti mamoms sumažinti galimas rizikas arba jų visai išvengti bei įgalinti jas saugiai pasirūpinti savo vaiku.


Su šeimomis dirba podiplominių studijų programą baigę specialistai


Šiuo metu Lietuvoje dirba 13 podiplominių studijų programą baigusių šeimų lankymo specialistų. Jais tapti gali arba bendrosios praktikos slaugytojai, arba akušeriai, baigę specialią 72 akademinių valandų trukmės podiplominių studijų (profesinės kvalifikacijos tobulinimo) programą LSMU.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)