Laikinai siūloma taikyti PVM lengvatą šildymui, elektrai ir dujoms

Laikinai siūloma taikyti PVM lengvatą šildymui, elektrai ir dujoms


Siūloma nustatyti, kad PVM mokestis laikinai nebūtų taikomas centriniam šildymui ir tiekiamam karštam vandeniui, o 9 proc. PVM tarifas būtų taikomas elektros energijai, gamtinėms ir suskystintoms dujoms.


Tai numatantį patobulintą Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo papildymo projektą ketvirtadienį įregistravo Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos nariai.


Naują tvarką jie siūlo taikyti nuo šių metų  spalio 1 d. iki 2023 m. balandžio 30 d. faktiškai patiektoms prekėms.


„Atsižvelgiant į tai, kad PVM kompensavimo tvarka būtų taikoma nuo šių metų spalio 1 d. faktiškai patiektoms prekėms, o įstatymas įsigaliotų 2023 m. sausio 1 d., PVM mokėtojams, tiekiantiems šilumos energiją, karštą vandenį, elektros energiją, gamtines ir suskystintas dujas, reikės patikslinti už praėjusius laikotarpius išrašytus apskaitos dokumentus“, – sako projektą inicijavęs Seimo narys Eugenijus Sabutis.


PVM įstatymo pataisomis siekiama sumažinti buitiniams vartotojams tenkančią finansinę naštą.


„Asmenims, turintiems nuosavybės teise butą, esantį daugiabutyje name, šiuo metu taikomas lengvatinis PVM mokesčio tarifas apšildymui, o individualių namų savininkams bei daugiabučių namų gyventojams, naudojantiems šildymui elektros energiją ar gamtines dujas, vis dar taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas.

REKLAMA


Siekiant nesukelti situacijos, kai šie subjektai atsidurtų dar didesnėje diskriminacinėje padėtyje, kyla būtinybė lengvatinį PVM tarifą laikinai taikyti elektrai ir dujoms“, – dokumento aiškinamajame rašte sako projekto autoriai.


Pasak jų, siūlomas teisinis reguliavimas ne tik mažiau diferencijuotų energijos vartotojų grupes, bet ir spręstų visų energijos kainų mažėjimą.


„Rekordinės energijos žaliavų kainos daro vieną didžiausių įtakų metinei infliacijai, kuri šiuo metu siekia 21 proc. ir yra aukščiausia nuo 1996 m., todėl būtina imtis papildomų priemonių, kurios leistų ne tik amortizuoti šilumos, elektros ir dujų kainas, bet ir padėtų valdyti infliaciją“, – sako  projekto iniciatoriai.


Šiuo metu galiojančiame įstatyme PVM tarifo kompensavimas nenumatytas.


Patobulintas PVM įstatymo pataisas įregistravo Seimo nariai E. Sabutis, Gintautas Paluckas, Kęstutis Vilkauskas, Vidmantas Kanopa, Tomas Bičiūnas, Liudas Jonaitis, Rasa Budbergytė, Julius Sabatauskas, Orinta Leiputė, Algirdas Sysas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>