Šildymo sąskaitos už vasarį vilniečiams bus maždaug 9 proc. mažesnės

Šildymo sąskaitos už vasarį vilniečiams bus maždaug 9 proc. mažesnės


Didžiausias šilumos tiekėjas Lietuvoje AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) klientams jau paruošė sąskaitas už vasario mėnesio šildymo ir karšto vandens tiekimo paslaugas. Dėl drastiškai išaugusių energetinių išteklių kainų sostinės gyventojai už šilumą vasarį mokėjo 11,30 ct/kWh su PVM. Vis dėlto mėnuo buvo gerokai šiltesnis nei įprasta žiemos mėnesiams – vidutinė temperatūra vasarį siekė 0,4 °C, todėl klientus pasieks vidutiniškai 9 proc. mažesnės sąskaitos negu sausį.


Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) taip pat patvirtino šilumos kainą kovo mėnesiui. Pirmą kartą per šį šildymo sezoną kaina ne augs, o beveik 4 proc. sumažės, lyginant su praėjusiu mėnesiu – kovą šilumos kaina Vilniaus mieste sieks 10,88 ct/kWh su PVM.


Šilumos kaina susideda iš kintamosios, pastoviosios dalies ir PVM. Vilniuje šilumos kainos pastovioji dalis yra viena mažiausių Lietuvoje. Kintamąją dalį, kuri vasarį sudarė apie 84 proc. visos šilumos kainos, daugiausiai sudaro šilumai pagaminti naudojamo kuro kaina.

REKLAMA


„Ignitis grupei“ vėluojant pastatyti Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro bloką, kuris turėjo būti baigtas dar prieš 2020 m. šildymo sezoną, VŠT yra priversti deginti daugiau gamtinių dujų. Dėl geopolitinių įtampų jų kaina šį šildymo sezoną yra dar neregėtose aukštumose ir gruodžio mėnesį buvo pasiekusi net 180 eurų už megavatvalandę, kai pernai tuo pačiu metu VŠT už dujas mokėjo vos 15 Eur/MWh.


Gamtinių dujų kaina galutinėje šilumos kainoje atsispindi pavėluotai. Remiantis Šilumos kainų nustatymo metodika, į šilumos kainą, kurią savo sąskaitose mato gyventojai, yra įskaičiuojamos prieš du mėnesius buvusios kuro kainos, todėl vasario mėnesio sąskaitose atsispindi gruodį įsigyto kuro kaina. Bendrovės gruodžio mėnesio vidutinė gamtinių dujų įsigijimo kaina siekė 94,82 Eur/MWh ir buvo didžiausia per visą sezoną.


VŠT primena, kad sąskaitos dydį nulemia ir lauko oro temperatūra: kuo ji žemesnė, tuo labiau auga šilumos vartojimas ir atvirkščiai.

REKLAMA


„Esant tokioms šilumos kainoms galime tik pasidžiaugti, kad šis vasaris buvo gerokai šiltesnis negu praėjusiais metais. Tuomet vidutinė lauko oro temperatūra buvo net -5,9 laipsnio. Šiemet temperatūra buvo teigiama ir siekė 0,4 laipsnio. Lyginant su sausio mėnesio oro temperatūra, vasarį taip pat buvo kiek šilčiau, todėl šilumos gamybai sunaudojome mažiau brangaus kuro“, – sako VŠT Klientų aptarnavimo departamento direktorius Laurynas Jakubauskas. 


Tuo tarpu šilumos suvartojimas priklauso ir nuo konkretaus pastato būklės, renovuotų namų gyventojai moka ženkliai mažesnes sąskaitas už šilumą. Vasarį už 50 kv. m. buto, esančio renovuotame name, šildymą gyventojai mokės apie 71 Eur, o nerenovuotame – 122 eurus.


Nors šildymo sezonas artėja pabaigos link, gyventojai vis dar aktyviai kviečiami kreiptis dėl būsto šildymo išlaidų kompensacijų. Pasitikrinti, ar tokia kompensacija priklauso, galima ir internetu - www.spis.lt. Nuo šių metų pradžios tokias kompensacijas gali gauti kur kas daugiau gyventojų. Vasario mėnesį Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių išmokų skyriui gavo 10 569 prašymus, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu tokių buvo maždaug 3,7 karto mažiau – 2 879. Sausio mėnesio duomenimis, kompensacijas jau gauna 9,6 proc. visų VŠT klientų.


VŠT savo klientams primena ir apie mokėjimų atidėjimo galimybę, kuria pasinaudoti gali net ir kompensacijas gavę klientai. Susitarimą su bendrove pasirašę klientai iki šio šildymo sezono pabaigos mokėtų 35 proc. didesnes sąskaitas lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Likusi suma būtų kaupiama ir šildymo sezonui pasibaigus sumokama per kliento pasirinktą mokėjimo terminą – nuo 1 iki 18 mėnesių. Toks mokėjimų atidėjimas netaikomas automatiškai, todėl gyventojai turi kreiptis patys į Klientų aptarnavimo centrą arba nuotoliu.



„Nors šis šildymo sezonas nelengvas tiek klientams, tiek bendrovei, įsiskolinimų nepadaugėjo, o mokėjimų atidėjimų galimybe pasinaudojo beveik pusantro šimto gyventojų. Klientai, kurie turi ilgesnius įsiskolinimus arba nėra laiku apmokėję sąskaitos, sudaro 10 proc. visų bendrovės klientų. Šis skaičius nepakito lyginant su praėjusių metų šildymo sezonu, kurio šilumos kaina buvo viena mažiausių Lietuvoje. Tiek privačius, tiek verslo klientus, susiduriančius su sunkumais apmokant sąskaitas kviečiame kreiptis į mūsų Klientų aptarnavimo centrą. Atsižvelgdami į konkrečią situaciją geranoriškai pasiūlysime galimus sprendimus“, – sako L. Jakubauskas.


Dėl Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą energetinių išteklių biržose kaina vėl smarkiai auga ir šiuo metu jau pasiekė 280 Eur/MWh. Įmonė intensyviai dėlioja planus dėl kito šildymo sezono ir ieško kainų valdymo sprendimų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)