„Belaruskalij“ ir „Lietuvos geležinkelių“ sutartis gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui

„Belaruskalij“ ir „Lietuvos geležinkelių“ sutartis gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui


Vyriausybinė strateginių Lietuvos įmonių sandorius peržiūrinti komisija priėmė sprendimą „Lietuvos geležinkelių“ ir Baltarusijos valstybinės trąšų gamintojos „Belaruskalij“ sutartį dėl įmonės produkcijos tranzito per Lietuvą įvardyti potencialia grėsme nacionaliniam saugumui.


„Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija priėmė sprendimą, kad 2018 m. OAO „Belaruskalij“ ir AB „Lietuvos geležinkelių“ sudaryta sutartis dėl krovinių vežimo geležinkeliais organizavimo, taip pat 2021 m. spalio mėnesio sutarties pakeitimas neatitinka nacionalinio saugumo interesų“, – praneša Vyriausybė.


Galutinį teisiškai ir faktiškai pagrįstą sprendimą dėl šio sandorio atitikties nacionalinio saugumo interesams priims Vyriausybė.


Į komisiją dėl „Lietuvos geležinkelių“ ir Baltarusijos bendrovės sutarties galimai keliamos rizikos Lietuvos nacionaliniam saugumui gruodžio pradžioje kreipėsi susisiekimo ministras Marius Skuodis. Pasirašyta sutartis galioja iki 2023 m.


Gruodžio 8 d. dieną įsigaliojus Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijoms valstybinei Baltarusijos kalio trąšų gamintojai „Belaruskalij“, įmonės krovinių judėjimas Lietuvos geležinkeliais nesustojo, kadangi geležinkelių tinklą valdantys „Lietuvos geležinkeliai“ lapkričio pabaigoje iš bendrovės gavo netipinį avansą už pervežimus keliems mėnesiams į priekį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)