Šiandienos aktualijos: Lietuvos krepšinio rinktinė, atostogų įpročiai ir šiandieninė epidemija

Šiandienos aktualijos: Lietuvos krepšinio rinktinė, atostogų įpročiai ir šiandieninė epidemija


Krepšinio karštligė Kinijoje – Lietuvos rinktinė startuos pasaulio taurės turnyre. Atostogautojų įpročiai: prioritetas – poilsis su šeima. Lėtinės neinfekcinės ligos – šių dienų epidemija. Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai - 35-ojoje šių metų „Savaitėje“.


Krepšinio karštligė Kinijoje


Šeimos galvų širdyse ir mintyse – krepšinis. Šeštadienį Kinijoje prasideda pasaulio vyrų krepšinio čempionatas.


Vidmantas UŽUSIENIS


Prieš penkerius metus Ispanijoje rengtose pasaulio vyrų krepšinio pirmenybėse aukso medalius įtikinamai laimėjo Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) rinktinė, finale 129:92 nugalėjusi Serbiją. Amerikiečiai į Ispaniją buvo atsivežę daug NBA žvaigždžių, tad jų pergale beveik niekas neabejojo. Šią vasarą abejojančiųjų amerikiečių pranašumu – kur kas daugiau, nes jų gretose mažai žvaigždžių.


Turnyro Kinijoje intrigos bus šios: kas prasibraus į finalą ir padės galvą ant amerikiečių ešafoto, kas žais dėl trečiosios vietos ir kurios komandos gaus 7 tiesioginius kvietimus į Tokijo olimpines žaidynes (dar 16 ekipų bus pakviestos į olimpinių žaidynių atrankos turnyrus).

REKLAMA


Aštuoniuose Kinijos miestuose savaitgalį prasidėsiantis čempionatas skirsis nuo kitų tuo, kad šių metų pirmenybėse rungsis 32 rinktinės, o ne 24. Varžybos truks 2 savaites, iš viso bus sužaistos 92 rungtynės, daug jų transliuos televizija.


Plačiau apie tai – rubrikoje „Sportas“.


fotobankas nuotr.


Atostogautojų įpročiai: prioritetas – poilsis su šeima


Saulė žvalgosi rudeniop, o su ja pamažėl atslūgta ir atostogų įkarštis. Kaip jas praleido Lietuvos gyventojai? Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad vienas iš šešių Lietuvos žmonių vis dar nėra atostogavęs užsienyje, maždaug 60 proc. gyventojų į keliones dažniausiai leidžiasi su savo partneriais ar sutuoktiniais, daugėja keliaujančiųjų su vaikais. Tik trečdalis apklaustųjų geriausiu poilsiu įvardija išvykas su draugais, dar mažiau – ramų laiką namuose.


Audronė FILIMANAVIČIENĖ


Lietuvos gyventojai vis labiau vertina atostogas su savo šeimos nariais. Būtent poilsį su šeima ir keliones į užsienį jie vadina idealiomis atostogomis. Tai atskleidė šių metų vasarą „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa, užsakyta draudimo bendrovės „Gjensidige“. Prioritetą šeimai atostogų metu skyrė apie 50 proc. respondentų. Beje, apklaustieji nebuvo gyvybės draudimo paslaugų vartotojai.


Minėtos draudimo bendrovės generalinio direktoriaus Mariaus Jundulo teigimu, apklausos rezultatai rodo, kad Lietuvoje kasmet daugėja atostogautojų, kurie vyksta ilsėtis su šeima. „Dauguma mūsų šalies gyventojų junta poreikį daugiau laiko praleisti su šeima, todėl matome, jog šiam poreikiui patenkinti jie skiria atostogų laiką, – kalbėjo „Gjensidige“ vadovas. – Išties džiugu, kad vis daugiau žmonių renkasi tokias atostogas, kokias patys vadina idealiomis.“

REKLAMA


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Situacija“.


Šiandienos aktualijos: Lietuvos krepšinio rinktinė, atostogų įpročiai ir šiandieninė epidemija


Lėtinės neinfekcinės ligos – šių dienų epidemija


Higienos instituto duomenimis, pirmą kartą šiame amžiuje Lietuvoje per metus mirė mažiau nei 40 tūkst. šalies gyventojų. Tiesa, rezultatai galėtų būti ir geresni, mat kiek mažiau kaip ketvirtadalis žmonių neišgyveno nė iki 65 metų. Kas lemia didelį mirtingumą mūsų šalyje ir ko turėtume imtis, kad jis sėkmingai mažėtų?


Ivona JAROSLAVCEVIENĖ


Higienos instituto duomenimis, mūsų šalyje pernai mirė 39 574 žmonės – 568 asmenimis mažiau nei 2017 m. 22,7 proc. jų neišgyveno iki 65 metų, beveik pusė (46,9 proc.) mirė būdami 65–84 metų, trečdalis (30,5 proc.) – 85 metų ir vyresni. 19 tūkst. mirusių gyventojų buvo vyrai, 20,6 tūkst. – moterys. Mirusių vyrų skaičius, palyginti su 2017-aisiais, sumažėjo 262, moterų – 306. 22,3 proc. visų mirusiųjų sudarė darbingo amžiaus (16–64 metų) asmenys (33,1 proc. vyrų ir 12,2 proc. moterų).


Daugiau šia tema – rubrikoje „Problema“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)