„Savaitė“: šiandienos aktualijos

„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Okupuoti Sovietų Sąjungos, palikti tėvynės negalėjome, o dabar, sienoms atsivėrus, emigrantų skaičius greit pasieks milijoną. Ir toks rekordinis mūsų tautiečių srautas paliko šalį vos per 30 metų. Bepigu didelėms ar bent jau gausesnėms tautoms. Štai lenkai per tą patį laiką neteko pusantro milijono gyventojų, tačiau ten dirbti ir gyventi atvyko apie milijonas ukrainiečių ir bent pusė milijono baltarusių. Tikėtina, kad nemaža dalis jų Lenkijoje ir pasiliks. O ką daryti mums, juk Lietuvoje neliko jau nė trijų milijonų gyventojų, o įsileisti daugiau imigrantų iš trečiųjų šalių bijome? Tad, nori nenori, ko gero, teturime du pasirinkimo kelius: kurti globalią arba, kaip siūlo filosofas Arvydas Juozaitis, kilminę Lietuvą. Pirmuoju atveju, jeigu referendumu būtų patvirtinta galimybė emigrantams turėti dvigubą pilietybę, lietuviais save galėtų laikyti keturi milijonai mūsų tautiečių visame pasaulyje. Kaip tai atsilieptų likusiems tėvynėje ir pačiai mūsų valstybei, numatyti sunku. Dar sunkiau prognozuoti, kaip gyventume pasirinkę kilminės Lietuvos variantą. A. Juozaičio siūlomas įteisinti lietuvio pasas tikriausiai sulauks teisininkų pasipriešinimo ir klausimų, koks būtų šio dokumento santykis su dabar galiojančiu Lietuvos Respublikos piliečio pasu.

REKLAMA


Globalią ar kilminę Lietuvą kursime? Į šį visai ne retorinį klausimą naujame žurnalo „Savaitė" numeryje atsako:
Simonas GENTVILAS, Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime narys;
Žygimantas PAVILIONIS, TS-LKD frakcijos Seime narys;
Vytis JURKONIS, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas;
Egidijus VAREIKIS, LVŽS frakcijos Seime narys.


„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Kultūros ministerija organizuoja konkursą Lietuvos kultūros sostinei rinkti kas trejus metus.


„Lietuvos kultūros sostinė“ atsirado kaip „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ dalis, tačiau jau beveik dešimt metų veikia kaip savarankiškas kasmetis projektas. Jo tikslas – skatinti Lietuvos regionų gyventojų kultūrinį aktyvumą ir kūrybingumą, plėtoti kultūrą, meną, kūrybines iniciatyvas ir kultūros prieinamumą.


Įgyvendinant „Lietuvos kultūros sostinės“ projektą surengiama naujų festivalių ar sustiprėja ir išsiplečia tradiciniai renginiai, vyksta įdomių parodų, išleidžiama knygų, sukuriama naujų kultūrinio turizmo maršrutų, pažintinių dokumentinių filmų, atnaujinama vietos kultūros objektų ir kt. „Lietuvos kultūros sostinės“ programoms vykdyti ir įgyvendinti kiekviena savivaldybė gaus iki 100 tūkst. eurų.


Ką tik baigėsi naujas konkursas ir kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson patvirtino, kad 2020 metais Lietuvos kultūros sostine taps Trakų rajono savivaldybė, 2021-aisiais – Neringos savivaldybė, dar po metų – Alytaus miesto savivaldybė. Šiemet šiuo titulu didžiuojasi Marijampolė, kitąmet džiaugsis Rokiškis. Kuo ypatingi šie miestai ir kokias galimybes suteikia buvimas kultūros sostine?


Šįkart rubrikoje „Aštri tema" - apie duoklę kultūrai.


„Savaitė“: šiandienos aktualijos


Seimas priėmė Farmacijos įstatymo pataisas – pritarta siūlymams leisti nereceptinius vaistus parduoti ne tik vaistinėse, bet ir kitose vietose, pavyzdžiui, prekybos centruose ar degalinėse, receptinių vaistų galėsime įsigyti ir internetu, o gydymo įstaigos pačios galės steigti vaistines.


Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga Seimo posėdyje taip apibendrino Farmacijos įstatymo pataisas: „Tai – ilgai laukti sprendimai, ir juose yra trys svarbios dedamosios: suteikiama galimybė paprasčiau įsigyti vaistų dienos stacionaro pacientams ligoninėse, nes jos įgis labai seniai laukiamą galimybę atidaryti ligoninėse savas vaistines – to laukia ir pacientų organizacijos, ypač onkologinių ligonių, taip pat nuotolinė prekyba elektroniniais receptais išrašytais vaistais, kas yra ypač patogu toliau gyvenantiems žmonėms, ir liberalizuojama prekyba nereceptiniais vaistais, nes ne visi turi galimybę nueiti į vaistinę, ne visur vaistinių yra, tad šitiems žmonėms atsirastų galimybė pasiekiamu būdu gauti nedidelį sąrašą vaistų ir taip išvengti važinėjimų į priėmimo skyrius be reikalo, neleisti pinigų ilgoms kelionėms į vaistines.“

REKLAMA


Po aptarimo ir įstatymo pataisų šalininkų ir priešininkų nuomonių išsakymo siūlymams pritarta. Jeigu Prezidentė Dalia Grybauskaitė įstatymą pasirašys, jo nuostatos dėl prekybos nereceptiniais vaistais liberalizavimo įsigalios nuo 2019 m. sausio 1 d., straipsniai dėl prekybos receptiniais vaistais internetu – nuo 2019 m. lapkričio 1 d., nuostatos dėl ligoninių vaistinių – nuo 2018 m. lapkričio 1 d.


Pasidomėkime, kaip atrodys naujoji tvarka ir kas pasikeis - naujame „Savaitės" numeryje straipsnis „Vaistai - ir parduotuvėse, ir degalinėse







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>