I. Šimonytė palaiko vienkartines išmokas senjorams: 75+ metų grupėje imunizacija mažiausia, o mirtingumas – didžiausias

I. Šimonytė palaiko vienkartines išmokas senjorams: 75+ metų grupėje imunizacija mažiausia, o mirtingumas – didžiausias


Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Vyriausybė siūlo 100 eurų siekiančias vienkartines išmokas mokėti nuo COVID-19 pasiskiepijusiems asmenims nuo 75 metų dėl to, kad šioje amžiaus grupėje imunizacijos lygis žemiausias, o mirtingumo nuo koronaviruso rodiklis – aukščiausias.


„Statistika liudija du dalykus. Pirmiausia tai šios amžiaus grupės, kuriose skiepijimosi ar imunizacijos rodikliai yra ženkliai blogesni negu amžiaus grupėje 65-75, todėl kad šitoje amžiaus grupėje neimunizuotų žmonių yra apie 15 proc.“, – Seime žurnalistams antradienį teigė I. Šimonytė.


Premjerė sakė, kad 75-79 metų amžiaus grupėje neimunizuotų asmenų yra maždaug 25 proc., tuo tarpu vyresnių nei 80 metų asmenų grupėje neimunizuota maždaug 30 proc.


I. Šimonytė atkreipia dėmesį, kad dar didesnis skirtumas tarp šių amžiaus grupių yra vertinant mirtingumo rodiklius.


„Jeigu dabar mes palyginsime labai panašias savo imtimi amžiaus grupes nuo 65 iki 75 metų ir virš 75 metų, tai pamatysite, kad santykis mirčių skaičiaus yra maždaug 1 prie 3“, – akcentavo Vyriausybės vadovė.


„Tai akivaizdu, kad amžiaus grupė 75+ yra dėl įvairių priežasčių pati jautriausia ir jos paskiepijimo mastai dabar yra nepakankami“, – pridūrė ji.

REKLAMA


A. Veryga: mirtingumas išauga jau 60-69 metų amžiaus grupėje


Visgi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos Seime atstovas Aurelijus Veryga laikosi kitokios nuomonės. Seimo narys sako, kad mirtingumo rodiklis nuo COVID-19 išauga jau 60-69 metų amžiaus grupėje.


„Jei pasižiūrėsime mirčių skaičius, kokiose amžiaus kategorijose pradeda drastiškai augti mirčių skaičiai – tai tikrai ne nuo 75 metų, o gerokai anksčiau. Man atrodo, 60-69 metų amžiaus kategorijoje yra tas pagrindinis lūžis, kur yra ženkliai daugiau mirčių. Tai mes (siūlydami projektą – ELTA) tuo ir vadovavomės – ne tik paskiepytų procentu“, – Seime žurnalistams sakė buvęs sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.


A. Veryga tai pat kelia klausimą dėl Seimo teisininkų vertinimų. Politikas stebėjosi, kodėl būtent „valstiečių“ teiktam pasiūlymui Seimo Teisės departamentas turėjo pastabų dėl diskriminavimo.


„Aš tikrai nesuprantu, nuoširdžiai nesuprantu Seimo Teisės departamento, kuris mūsų platesniame projekte įžvelgė prieštaravimą Konstitucijai dėl diskriminacijos, o siauresniame projekte nebemato jokios problemos. Kas čia yra?“ – stebėjosi Seimo narys.

REKLAMA


„Mes gavome pastabą, mes į ją pažiūrėjome rimtai, užregistravome pasiūlymą, išplėtėme grupę, įtraukdami ir sunkiomis lėtinėmis ligomis sergančius asmenis, ir jei jau užsispirs valdantieji ir mūsų projektui nepritars – mes registruosime siūlymą“, – taip pat pabrėžė jis.


Seimui antradienį bus pateikti du labai panašūs projektai, kuriais siekiama mokėti 100 eurų vienkartines išmokas senjorams, pasiskiepijusiems vakcina nuo COVID-19. Vieną iš projektų teiks Vyriausybė, kitą – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija Seime.


Vyriausybė skubos tvarka siūlo svarstyto projektą, kuriuo vienkartines išmokas siūloma mokėti 75-erių metų amžiaus ir vyresniems asmenims, kurie iki rugsėjo 1 d. nebuvo pasiskiepiję nė viena vakcinos nuo COVID-19 doze ir iki šių metų pabaigos nusprendė vakcinuotis. Taip pat išmoką ketinama mokėti į šią rizikos grupę patenkantiems asmenims, kurie iki 2022 m. balandžio mėnesio pasiskiepys sustiprinamąja doze.


Tuo tarpu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos parengtame projekte, kurį antradienį svarstys Seimas, numatoma, kad vienkartinę išmoką galėtų gauti vyresni nei 65 metų asmenys, taip pat asmenys, kurie priklauso rizikos susirgti sunkios formos COVID-19 liga.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)