Prezidento patarėja: energijos kainų kilimas bus svarstomas europiniu lygiu

Prezidento patarėja: energijos kainų kilimas bus svarstomas europiniu lygiu


Prezidento Gitanos Nausėdos patarėjos Astos Skaisgirytės teigimu, kylančių elektros ir gamtinių dujų kainų klausimas bus vienas iš Europos Vadovų Tarybos (EVT) darbotvarkės klausimų. Pasak Prezidentūros atstovės, pagrindinis tiek Lietuvos, tiek ES tikslas šiuo metu yra siekti kuo daugiau energijos pasigaminti patiems.


„Energetikos kainų kilimas bus svarstomas ir EVT spalio 21 d. ir bus tariamasi, ką daryti nacionaliniu ir europiniu mastu. Energetikos kainos kyla ir tas faktas, kad kyla visoje ES mažai paguodžia“, – „Žinių radijui“ sakė prezidento patarėja užsienio politikos klausimais.


Kalbėdama apie galimus sprendimus, A. Skaisgirytė užsiminė apie būtinybę daugiau energijos pagaminti ES viduje, o ne trečiosiose šalyse. Anot jos, G. Nausėda spalio pabaigoje vyksiančiame EVT susitikime ketina pabrėžti žaliosios energetikos svarbą, esą Europa šiuo metu yra pernelyg priklausoma nuo ne ES narių išgaunamo iškastinio kuro.


„Vienas iš atsakų į augančias elektros ir dujų kainas yra kuo daugiau energijos gamintis patiems ES viduje, kad būtume mažiau priklausomi nuo trečiųjų šalių tiekimo. Kitas aspektas, kurį prezidentas labai palaikytų, gamintis daugiau žaliosios energijos, atsinaujinančios energijos. Visgi nepakankamai tą darome ES mastu ir esame labai priklausomi nuo iškastinio kuro, o iškastinis kuras, deja, didžiąja dalimi yra importuojamas ir dėl to yra ta priklausomybė“, – sakė prezidento patarėja.


Siekdama suvaldyti elektros ir gamtinių dujų kainų augimą Vyriausybė praėjusią savaitę pristatė siūlymą kainas fiksuoti ir paskirstyti per ateinančius 5 metus. Seimui pritarus šioms priemonėms, elektros kaina vartotojams neaugtų daugiau nei 21 proc., dujų maisto gaminimui – 20 proc., o dujų šildymui – 30 proc. Trečiadienį Vyriausybė ketina svarstyti reikiamus teisės aktų pakeitimus ir teikti juos parlamentui.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>