L. Linkevičius: rinkimai Baltarusijoje gali būti konkurencingesni

L. Linkevičius: rinkimai Baltarusijoje gali būti konkurencingesni


Bendra situacija Baltarusijoje rodo, kad rugpjūčio mėnesį vyksiantys prezidento rinkimai šalyje bus konkurencingesni, teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, nes pilietinė visuomenė, pasak jo, darosi nepakantesnė dabartinei valdžiai.


„Matosi pagal bendrą vaizdą, kad jie gali būti konkurencingesni, ir tai yra gerai. Iš tikrųjų sunku kažką pakeisti už pačius baltarusius, tačiau matosi, kad visuomenė tikrai labiau nepakanti tam, kas yra blogai“, – „Žinių radijui“ kalbėjo L. Linkevičius.


Užsienio reikalų ministro teigimu, Baltarusija visą laiką turėjo problemų dėl pilietinės visuomenės formavimosi.


„Pilietinės visuomenės formavimosi problemos Baltarusijoje visą laiką buvo aktualios, mes netgi sakydavome, kad ten nėra opozicijos, yra tik disidentai, kitamaniai, nes jie yra labai susiskaldę. Bet, tiesą sakant, skaldytis jiems visą laiką padėdavo ir valdžia. Čia tame yra daug niuansų. Bet, kaip dabar matome iš bendro vaizdo, tai baltarusiai iš tikrųjų patiria labai daug vėjų ir skersvėjų tiek viduje, tiek ir išorėje“, – aiškino ministras, akcentuodamas, kad vidaus iššūkiai Baltarusijoje nuolatos kartojasi.

REKLAMA


Ministras atkreipia dėmesį, kad Aliaksandras Lukašenka pirmą kartą buvo išrinktas 1994 metais, labai daug metų, pasak jo, Baltarusijos prezidentas neturėjo jokio realesnio priešininko kandidato. Visgi L. Linkevičius pabrėžia, kad šis procesas amžinai tęstis negali ir Baltarusijoje pokyčiai turi įvykti.


„A. Lukašenka buvo pirmą kartą išrinktas 1994 metais, labai daug metų praėjo ir po to nebuvo nieko kito, net kaip kandidato. Suprantama, kad kažkada tas procesas turėtų kažkokių pokyčių turėti“, – teigė L. Linkevičius.


Baltarusijos parlamento sprendimu, 2020 m. rugpjūčio 9 d. nustatoma kaip šalies prezidento rinkimų data, remdamasi Baltarusijos naujienų agentūros „BelTA“ pranešimu, skelbia agentūra „Reuters“.


9,5 mln. gyventojų turinčią Baltarusiją nuo 1994 m. geležiniu kumščiu valdantis prezidentas A. Lukašenka pernai paskelbė, kad sieks būti perrinktas dar vienai kadencijai. Tačiau prezidentas teigė, kad neketina valdyti šalies „amžinai“. Beveik neabejojama, kad 65 metų amžiaus A. Lukašenka bus perrinktas šeštai kadencijai iš eilės.


Dalis susiskaldžiusios Baltarusijos opozicijos skelbė, kad ketina šiemet susivienyti ir iškelti vieną bendrą kandidatą į prezidentus.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>