S. Skvernelis apie koronaviruso žalą verslui: jei galvojama, kad valstybė pradės dalinti subsidijas, to tikrai nebus

S. Skvernelis apie koronaviruso žalą verslui: jei galvojama, kad valstybė pradės dalinti subsidijas, to tikrai nebus


Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad yra svarstoma, kaip palengvinti papildomą naštą, kurią patiria įmonės dėl koronaviruso, tačiau subsidijų verslui Vyriausybė dalinti neketina.


„Jei kas nors galvoja, kad valstybė pradės dalinti subsidijas, tikrai to nebus, bet su atskiromis šakomis verslo vyksta pokalbiai, laikinai einantis ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas susitikimus turėjo, tą darysime Vyriausybėje, identifikuojamos rizikos ir svarstoma, kaip palengvinti naštą keliais aspektais“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė S. Skvernelis.


Premjeras teigė, kad į kiekvienos įmonės, susidūrusios su koronavirusu, situaciją bus žiūrima individualiai.


„Jei atsirastų nedarbo problema, mes irgi tam esame pasiruošę, jei atsirastų problemos įmonėms su prievolių vykdymu, tai Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) į kiekvieną aktą žiūrės individualiai su visomis įmanomomis teisinėmis priemonėmis – prievolių atidėjimas, grafiko išdėstymas. Tikrai nebus taip, kad įmonės, kurios dėl koronaviruso susiduria su ekonominiais sunkumais, kažkokias sankcijas, nepatogumus ar persekiojimą patirtų. Darysime viską, kad kiekvienai įmonei individualiai pagal jų situaciją būtų suteikta maksimali pagalba“, – teigė Vyriausybės vadovas.

REKLAMA


Anot jo, kol kas Lietuvos ekonomika yra tvirta, todėl apie kitas ekonomiką skatinančias priemones negalvojama.


S. Skvernelis: ketvirtadienį pateiksime nebe rekomendacinio pobūdžio nurodymus


Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad ketvirtadienį Vyriausybė bei Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras pateiks naujausius nurodymus, siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą. Jo teigimu, naujausi nurodymai bus adekvatūs ir nebe rekomendacinio pobūdžio, kaip buvo iki šiol, o privalomieji.


„Šiandien Vyriausybė priims tuos sprendimus, kas susiję pirmiausiai su prevencinėmis priemonėmis, masiniais renginiais. Taip pat svarstysime klausimą (...) apie tam tikrą pasaulinės, europinės ekonomikos poveikį Lietuvos ekonomikai, tam tikras amortizacines priemones – kas būtų, jeigu būtų dar blogiau“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė S. Skvernelis.


„Tos priemonės bus jau nebe rekomendacinio pobūdžio“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.


Kartu S. Skvernelis patikino, jog bus svarstoma dėl nurodymų masinių renginių, sporto varžybų, teatrų organizavimui.

REKLAMA


„Kol kas galime belsti į stalą – plitimo mūsų žmonėms nėra, bet situacija tikrai keičiasi. Jokiu būdu turime nepanikuoti, panikai jokio pagrindo nėra, šalis yra pasiruošusi visomis prasmėmis – ir finansine prasme, bet turime daryti viską prevenciškai, kad išvengtume tų atvejų“, – kalbėjo S. Skvernelis.


Anot premjero, finansinių resursų, kurių reikalaus situacijos valdymas, Lietuva ras.


„Galime nuraminti sveikatos priežiūros sektorių – pinigų yra tikrai pakankamai, mes, esant reikalui, pradėsime naudoti privalomo sveikatos draudimo rezervą – tai yra daugiau nei 400 mln. eurų. Visi, kurie abejojo arba skeptiškai žiūrėjo, kam rezervai yra reikalingi, tai gali būti tokia situacija, kad tai bus panaudota“, – pridūrė S. Skvernelis.


Vyriausybė, kaip teigė premjeras, šiandien taip pat svarstys tiesioginio susisiekimo su Italiją klausimą bei tai, kaip plintant koronavirusui, turėtų elgtis mokyklos.


„Yra parengtos Švietimo mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijos, kaip reikėtų elgtis plintant koronavirusui. Vyriausybėje šiandien svarstysime klausimą dėl švietimo sistemos darbo pasikeitus situacijai“, – kalbėjo premjeras. Kokios formos bus pasirinktos, pabrėžė S. Skvernelis, paaiškės po posėdžio.


Antradienio vakarą Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informavo apie dar du Lietuvoje užfiksuotus koronaviruso atvejus. SAM duomenimis, bendras šalyje patvirtintų koronaviruso atvejų skaičius išaugo iki trijų.



„Kitos ekonomikos skatinančios priemonės, jei jų prireiktų, kol kas apie tai nėra ką kalbėti. Šalies ekonomika yra tvirta, finansai taip pat labai gerai valdomi, jei tokios situacijos bus, Vyriausybė svarsto ir turi planus tomis priemonėmis, jeigu reikėtų, skatinti šalies ekonomiką didinant vidinį vartojimą“, – teigė S. Skvernelis.


„Matysime, kaip reaguoja rinkos, finansinė aplinka, bet noriu tik pabrėžti, kad valstybė yra pasiruošusi šį kartą visiems iššūkiams“, – pridūrė jis.


Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė po susitikimo su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu teigė, kad, jei situacija dėl koronaviruso blogės, įmonės bus priverstos užsidaryti.


Pasak jos, labiausiai dėl koronaviruso kenčia restoranai – mažėja ne tik jų apyvarta, bet ir atšaukiami užsakymai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)