Pedagogų profsąjunga: tokios sutarties, kokią siūlo ministerija, tikrai nepasirašysime

Skirmantas Lisauskas/BNS


Švietimo, mokslo ir sporto ministrui Gintautui Jakštui vis dar viliantis, kad antrąjį streiko etapą planuojanti pedagogų profsąjunga sutiks su ministerijos siūlomu atlyginimų didinimu, jos lyderis Andrius Navickas sako, kad nesiruošia atnaujinti sutarties ir sutikti su pasiūlymu.


„Tokios sutarties, kokią siūlo ministerija, tikrai nepasirašysime. Nes tas siūlymas yra nieko iš esmės nekeičiantis (...). Tai tikrai tokios sutarties mes nepasirašysime“, – teigė Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos (LŠDPS) pirmininkas.


A. Navicko teigimu, ministras G. Jakštas yra teisingai pastebėjęs, kad jo vadovaujama profesinė sąjunga nenori toliau kalbėtis ir ieškoti sutarimo dėl mokytojų atlyginimo didinimo. Anot LŠDPS pirmininko, tęsti susitikimus ir derybas su ministerija yra beprasmiška, nes G. Jakštas vis siūlo mokytojų netenkinantį variantą – kitais metais atlyginimus didinti 21 proc.


„Ministras rugsėjį guodėsi, kad neturi laiko su žmona susitikti, priverstas daugiau laiko skirti man, tai tikrai nenorėčiau jam trukdyti tų susitikimų ir jis galėtų skirti daugiau laiko žmonai. Nes susitikimai tikrai yra beprasmiai – ministras, kaip sugedusi plokštelė, užsiciklinęs siūlo tą patį variantą, kuris nieko nekeičia. Tai kaip ir prasmės tikrai susitikinėti nėra“, – kalbėjo A. Navickas.

REKLAMA


A. Navicko profsąjungai priklausantys mokytojai šiuo metu ruošiasi antrai streiko bangai lapkričio pabaigoje. Mokytojai tikisi, kad Seimo nariai, tuo metu svarstysiantys kitų metų biudžetą, palaikys profsąjungos reikalavimą pedagogų atlygį didinti 32 proc.


„Dabar matome diskusijas, vykstančias Seime, matome, kad Seimo nariai tikrai dvejoja – visi supranta, kad mokytojai yra teisūs, reikalaudami to, kas jiems priklauso“, – sakė A. Navickas.


„Galvojame, kad kuo gausiau dalyvausime streike nuo lapkričio 22 dienos, tuo labiau įtikinsime Seimo narius, kad ministerija buvo neteisi, siūlydama tokį pasiūlymą, kuris iš esmės nekeičia padėties švietimo sistemoje“, – pridūrė jis.


A. Navicko teigimu, per pastaruosius 2 mėnesius prie jo vadovaujamos pedagogų profsąjungos prisijungė apie 1 tūkst. naujų narių.


„Streikas parodė, kad mokytojai tikrai mumis pasitiki. Apie tūkstantį naujų narių prisijungusių prie mūsų organizacijos per šituos 2 mėnesius rodo, kad mūsų veiksmai yra teisingi ir mokytojai pritaria mūsų veiksmams, ir mes einame teisingu keliu, todėl ir toliau juo eisime“, – teigė LŠDPS pirmininkas.

REKLAMA


Ketvirtadienį žurnalistams komentavęs švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas sakė, jog tikisi, kad antrajam streiko etapui besiruošianti A. Navicko profsąjunga vis tik sutiks su ministerijos siūlomu mokytojų atlyginimų didinimu ir pasirašys atnaujintą kolektyvinę sutartį. Visgi, ministras teigė matantis, kad mokytojai nenori toliau derėtis, todėl nesiruošia kalbėtis „per prievartą“.


Seimo opozicija ne pirmą mėnesį reiškia palaikymą streikuojantiems mokytojams. Šiuo metu trys opozicinės partijos yra registravusios pasiūlymus didinti mokytojų atlyginimus labiau nei valstybės biudžeto projekte yra numačiusi Vyriausybė.


Darbo partijos frakcija siūlo 2024 m. valstybės biudžeto projekte numatytoje Vyriausybės skolinimosi programoje atsisakyti galimybės skolinti 245 mln. eurų ir lėšas skirti švietimo sektoriui. Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ taip pat siūlo padidinti mokytojų darbo užmokestį, skiriant 300 mln. eurų iš kitais metais biudžete numatomo lėšų likučio. Socialdemokratai siūlo pedagogų darbo užmokestį didinti tiek, kiek prašo švietimo darbuotojų profesinė sąjunga – po 15 proc. nuo kitų metų sausio ir rugsėjo mėnesių.


Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) kitų metų valstybės biudžete yra numačiusi pedagogų atlyginimus didinti 21 proc.


Rugsėjo 29–spalio 12 d. vyko aktyvus pedagogų streikas, organizuotas švietimo darbuotojų profesinės sąjungos. Spalio 12 dieną streikui perėjus į pasyviąją fazę, mokytojai grįžo darbuotis į klases. Vis dėlto, grįžti į aktyvųjį streiką planuojama lapkričio 22 dieną.



Grįžimas prie streiko lapkričio pabaigoje yra grindžiamas tuo, jog tuo metu Seime bus pradėtas svarstyti kitų metų valstybės biudžetas. Tikimasi, kad parlamentarai išgirs profesinės sąjungos prašymą kitais metais didinti mokytojų atlyginimus ne 21 proc., kaip numatė Švietimo ministerija, o 32 procentais.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)