M. Navickienė: siekiant užtikrinti tinkamą vaiko teisių apsaugą, svarbu kelti darbuotojų kompetencijas bei didinti pasitikėjimą tarnybomis

M. Navickienė: siekiant užtikrinti tinkamą vaiko teisių apsaugą, svarbu kelti darbuotojų kompetencijas bei didinti pasitikėjimą tarnybomis


Siekiant užtikrinti kuo geresnę vaiko teisių apsaugą Lietuvoje, Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako, kad šiuo metu siekiama išspręsti pagrindinius iššūkius, susijusius su darbuotojų kompetencija bei pasitikėjimu tarybomis.


Tai politikė tikino aptarusi ir su Jungtinių Tautų (JT) specialiąja įgaliotine smurto prieš vaikus klausimais Najat Maalla M'jid. Pasak ministrės, siekiama, kad vaiko teisių apsaugos institucijomis pasitikėtų ne tik besikreipiantys pagalbos – M. Navickientės teigimu, itin svarbu, kad ir tarnybose dirbantys specialistai gebėtų pasitikėti savo žiniomis ir vertinimu bei galėtų atpažinti įvairias smurto prieš vaikus formas.


„Dabar mūsų pagrindiniai iššūkiai, kuriuos mes patys matome – darbuotojų kompetencijos auginimas. Visų lygmenų darbuotojų – tiek vaiko teisių apsaugos srityje, tiek socialinių darbuotojų srityje. Tam yra įsteigtas ir naujas metodinis centras, auginant pasitikėjimą ne tik institucijomis iš Lietuvos gyventojų, iš pačių vaikų, kurie gali skambinti pasitikėjimo linijomis, bet ir darbuotojų tarpe – kad jie galėtų labiau pasitikėti savo priimamais sprendimais“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė M. Navickienė, akcentuodama, kad socialiniai darbuotojai vertina įvairias individualias situacijas, todėl pasitikėjimas savo kompetencijomis yra itin svarbus.

REKLAMA


M. Navickienė pažymėjo, kad itin svarbu gebėti atpažinti bet kokio smurto apraiškas ir padėti emocinį, fizinį ar seksualinį smurtą patiriantiems vaikams.


„Ar tai yra švietimo įstaiga, ar tai yra vaiko dienos centras, ar tai yra kita aplinka, kur vaikas gali leisti laiką – kur darbuotojai prisiliečia prie vaiko, toje aplinkoje galėtų geriau atpažinti galimas smurto apraiškas“, – akcentavo ji.


Vaikų teisių apsaugos iššūkiai artimiausiu metu neišnyks


Tuo metu Lietuvoje viešinti Jungtinių Tautų (JT) specialioji įgaliotinė smurto prieš vaikus klausimais Najat Maalla M'jid pabrėžė, kad esminiai pokyčiai vaiko teisių apsaugos srityje nėra lengvai įgyvendinami. Tačiau, pasak jos, Lietuva juda tinkama kryptimi.


„Investuojama į kokybę ir kartu remiamos savivaldybės, socialinių paslaugų centrai. Tuo pačiu bandant harmonizuoti ir darbo metodus, nes tai liečia ne tik popierius, tai liečia gyvenimus“, – teigiamais pokyčiais džiaugėsi JT specialioji įgaliotinė, pridurdama, kad svaraus indėlio duoda ir didinamas socialinės apsaugos paslaugų finansavimas.

REKLAMA


„Manau, kad tai yra labai labai svarbi pagrindinė žinutė – vis dar išlieka iššūkių, nes turite atokesnes vietoves, nelygybę, augantį smurtą (...), patyčias, internetines patyčias, seksualinė prievartą. Šios problemos artimiausiu metu nedings, bet reikia negailėti investicijų ir dėmesio“, – sakė N. Maalla M'jid.


Be to, JT įgaliotinė pažymėjo, kad vaiko teisių apsaugos klausimai yra visuotiniai – aktualūs ne tik Lietuvoje. Todėl, jos teigimu, dorotis su kylančiais iššūkiais reikia aukščiausiu politiniu lygiu.


„Tai negali būti padaryta tik vienos ministerijos. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galima aukštu politiniu lygmeniu – premjerų lygmeniu – kad tai taptų labai svarbus prioritetas“, – apibendrino ji.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)