V. Landsbergis ragina valdančiuosius tęsti darbus: ritualinis susideginimas nepadės Lietuvai – tik pablogins padėtį

Irmantas Gelūnas/BNS


Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis sako, kad rinkėjų mandatą gavusi valdančioji dauguma privalo tęsti darbą ir pamiršti iniciatyvą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų.


Penktadienį laiške, adresuotame konservatorių partijos bendruomenei, profesorius teigė, kad TS-LKD turėtų elgtis taip, kad Lietuvai „jos pačios viduje ir audringoje tarptautinėje padėtyje“ būtų geriau. Pasak V. Landsbergio, dabar konservatorių pirmininko Gabrieliaus Landsbergio ir premjerės Ingridos Šimonytės pasirinkta strategija yra „netikęs kampas“.


„Svarbiausiosios, pakankamai išmintingos ir darbingos posąjūdinės partijos ritualinis susideginimas rinkos aikštėje, tikintis tuo atpirkti visuotinę nuodėmę, nepadės Lietuvai staigiuoju būdu, tik pablogins padėtį. Džiugins mūsų nedraugus. Gavusieji piliečių mandatą dirbti bendram tautos reikalui turi dirbti“, – penktadienį laišku, adresuotu konservatorių partijos nariams, savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo V. Landsbergis.

REKLAMA


„Ir dabar svarbiausias elgesio motyvas – atidedant skubių pasileidimo bei rinkimų siūlymą mėnesiams arba metams – turėtų būti: kaip mūsų šaliai jos pačios viduje ir audringoje tarptautinėje padėtyje geriau, saugiau“, – tvirtino jis.


Ilgametis politikas akcentavo, kad savivaldybių tarybų narių lėšų panaudojimo politiką keisti privalu, mat, pasak jo, tai yra „smulkus valstybės apgaudinėjimas, virtęs papročiu. Visgi, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas nurodė, kad TS-LKD vadovų iniciatyva „perkrauti“ valdžią nėra tinkama – profesoriaus teigimu, blogas praktikas reikia ne perkrauti, bet jų galutinai atsisakyti.


„Iniciatyvos keisti visuomenę (išeikim iš giluminės sovietijos!) galų gale ėmėsi TS-LKD vadovai, pavadinę tai kažko „perkrovimu“. Blogą paprotį ne perkrauti reikia, o jo atsisakyti, atmesti. Kuriuo būdu? Gal šoko terapija, parodant galimą griūtį, bet nebūtinai pačia griūtimi“, – samprotavo V. Landsbergis.

REKLAMA


Konservatorius vylėsi, kad Seime tobulinami savivaldos veiklą reglamentuojantys įstatymai padės tinkamai pertvarkyti ydingą sistemą ir užkirs kelią galimam piktnaudžiavimui. Visgi, jis pažymėjo, kad svarbu apsvarstyti ir politinės moralės ir etikos normų pokyčius.


„Savivaldos įstatymų bei reguliavimų pertvarka, tikiuosi, jei sutartinai ryžtinga ir greita, padės visiems žengti teisingesniu keliu. Bet reikia pertvarkyti ir savo vidinį įstatymą, elgesio normas. Ar to norėsime? Nesukčiauk, valdininke, ne todėl, kad nukentėsi įkliuvęs dėl kažkokio smulkoko tyrimo, o todėl, kad sukčiauti gėda. Prieš vaikus, nebent juos mokai to paties“, – rašė profesorius.


Kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių prezidiumas nutarė siūlyti Seimui ne tik tobulinti ydingą vietos savivaldos finansų sistemą, bet ir surengti naujus parlamento rinkimus. Registruotame nutarimo projekte numatoma, kad toks balsavimas būtų rengiamas rugsėjo 10 d.


Jeigu Seimui pritrūktų politinės valios ir būtų apsispręsta priešingai, būtų svarstomas Vyriausybės atsistatydinimas, skelbta TS-LKD vadovybės pranešime.


Pastaroji iniciatyva sutikta nevienareikšmiškai – valdantieji liberalai sako, kad Seimas turėtų apsispręsti dėl siūlymo šaukti pirmalaikius rinkimus tik po NATO viršūnių susitikimo. Tuo metu Laisvės partija nurodo esanti atvira iniciatyvai, nors pirmalaikiai rinkimai, jų nuomone, yra kraštutinė priemonė.



Vieningos nuomonės nėra ir pačių konservatorių gretose. Keletas parlamentarų patikino nepalaikysią Gabrieliaus Landsbergio siūlymo paleisti Seimą ir rengti naujus rinkimus, o konservatorių Naujamiesčio skyrius reikalauja šaukti partijos tarybos posėdį ir, pasak jų, visai valstybei svarbius klausimus spręsti įsiklausius į visos politinės bendruomenės pozicijas.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)