Mokesčių ekspertas: dirbantieji savarankiškai „žviegia“, nes nori toliau mokėti dvigubai mažiau mokesčių

Mokesčių ekspertas: dirbantieji savarankiškai „žviegia“, nes nori toliau mokėti dvigubai mažiau mokesčių


Finansų ministerijos pristatytos mokesčių reformos pasiūlymai individualių pajamų apmokestinimui yra būtini dėl iškraipyto darbo apmokestinimo, tvirtina mokesčių ekspertas Kęstutis Lisauskas. Pasak jo, šiuo metu individualia veikla užsiimantys asmenys sumoka iki du kartus mažiau mokesčių negu tenka tiek kitam verslui, tiek dirbantiesiems pagal darbo santykius.


„Šiai dienai egzistuoja labai iškraipytas ir skirtingas apmokestinimas. Jeigu mes imame individualią veiklą ir sakome, kad tai yra verslo rūšis, tai tuomet matome, kad jos apmokestinimas yra daug mažesnis nei verslo, kuris yra vykdomas per uždarąją akcinę bendrovę. Jeigu mes vertiname, kad yra daug vengimo atveju, kai individuali veikla yra dirbtinai pasirenkama, vietoje darbo santykių, tai vėlgi, aukštesnių pajamų skalėje mes matome skirtumus vos ne dvigubus, tiek gyventojų pajamų mokestyje, tiek „Sodros” naštoje“, – pirmadienį „Žinių radijui” aiškino K. Lisauskas.


„Normalioje mokesčių sistemoje negali tokių dalykų būti. Nes jie skatina žmones priimti sprendimus paremtus ne verslo logika, o mažesnės naštos siekimu“, – pridūrė jis.

REKLAMA


Taip pat mokesčių ekspertas aiškino, kad šiuo metu dirbantieji individualiai galintys, nepagrindę duomenimis, nuo savo apmokestinamo pelno sumos atimti iki 30 proc. kaip menamas išlaidas. 


„Jeigu aš susidėliojau savo verslą per individualios veiklos formą ir man gerai sekasi, aš uždirbu kelis milijonus eurų pelno per metus. Be to, aš galiu 30 proc. automatiškai atimti menamų išlaidų, nepagrindęs jokiais dokumentais. Tada, kažkodėl, „Sodros" įmokas skaičiuoti nuo 90 proc. likusios sumos. Tai kaip aš nekriuksėsiu ir nežviegsiu, kai tokią sistemą bando pakeisti?“, – komentavo jis.


Vyriausybės pristatytoje mokesčių reformoje numatoma peržiūrėti pajamų mokesčio tarifus perskirstant mokesčio naštą tarp su darbo santykiais susijusių pajamų ir kitų rūšių aukštesnių pajamų, keisti individualios veiklos apmokestinimo sąlygas, peržiūrėti mokesčių lengvatas, keisti individualios veiklos įsigijus verslo liudijimą apmokestinimo tvarką.

REKLAMA


Taip pat siūloma peržiūrėti smulkiojo verslo apmokestinimo kriterijus, suteikti visam verslui teisę taikyti momentinį tam tikro ilgalaikio turto nusidėvėjimą, pratęsti papildomiems 5 metams pelno mokesčio lengvatas investiciniams projektams ir filmų gamybai. Taip pat norima nustatyti teisingesnį pelno mokesčio apskaičiavimą.


Siūloma sukurti investicinės sąskaitos priemonę, smulkiojo verslininko sąskaitą, numatyti automatinį pajamų mokesčio deklaracijos pateikimą, padidinti registravimosi pridėtinės vertės mokesčio mokėtojais ribą nuo 45 tūkst. iki 55 tūkst. eurų.


Vyriausybė taip pat siekia savarankiškai dirbantiems asmenims užtikrinti didesnes socialines garantijas, plėsti nedarbo socialinio draudimo sistemos aprėptį, nustatyti minimalią nedarbo socialinio draudimo išmoką, pakeisti maksimalų nedarbo socialinio draudimo išmokų dydį. Jau anksčiau pristatyti pasiūlymai dėl žaliųjų akcizų ir nekilnojamojo turto mokesčio.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)