V. Sinkevičius: labiau pesimistinėms EK prognozėms dėl Lietuvos ekonomikos įtaką daro mažesnis vartojimas

V. Sinkevičius: labiau pesimistinėms EK prognozėms dėl Lietuvos ekonomikos įtaką daro mažesnis vartojimas


Europos Komisijai (EK) šią savaitę paskelbus, kad Lietuvos ekonomikos augimas sieks 0,3 proc., vietoje praeitų metų rudenį prognozuotų 0,5 proc., eurokomisaras Virginijus Sinkevičius tvirtina, kad didžiausią įtaką tam daro mažesnis vartojimas ir išsikvepianti infliacija.


„Priežastys yra labai plačios. Pirma tai yra mažesnis vartojimas, antra, matome, kad išsikvepia kažkiek ir infliacija, ji nuosekliai mažės ir prognozuojame, kad 2024 m. ji gali netgi pasiekti normalią ribą, kas būtų apie 2,1 proc.“, – išskirtiniame interviu Eltai iš Strabsūro teigė V. Sinkevičius.


EK narys pažymėjo, kad šios priežastys yra pagrindinės, lemiančios labiau pesimistines ekonomines prognozes Lietuvai, tačiau į tai nebūtina žiūrėti iš labai neigiamos perspektyvos. Taip pat, pasak jo, didžiausia problema šalyje yra susitraukęs eksportas ir importas.


„Didžiausia problema yra susitraukęs mūsų eksportas ir importas. Į tai reikėtų atkreipti dėmesį, nes čia jau kalbame apie savo ūkio, ekonomikos konkurencingumą“, – sakė politikas.


„Praradus tas pozicijas, jas labai sunku atsikovoti“, – pridūrė jis.


Šią savaitę EK skelbė Lietuvos 2023 m. makroekonomikos prognozę.


EK duomenimis, po Rusijos invazijos į Ukrainą, Lietuvos ekonomikos augimas 2022 metais sulėtėjo iki 1,9 proc., o ketvirtąjį ketvirtį tapo neigiamas, siekęs -1,7 proc. Ekonominės veiklos augimą slopino sumažėjęs eksportas į kai kurias Rytų Europos šalis ir kritęs privatus vartojimas, nes augantis darbo atlygis nepadengė didelės infliacijos rezultatų. 

REKLAMA


Artimiausiu metu Lietuvos ekonomikai ir toliau įtakos turės ekonominis ir geopolitinis neapibrėžtumas, prastėjanti įmonių finansinė padėtis ir mažėjanti namų ūkių perkamoji galia, teigiama EK prognozėje. Nors 2022 metų rudenį buvo prognozuota, kad 2023 metais Lietuvos ekonomikos augimas sieks 0,5 proc., dabar manoma, kad augimas per metus tesieks 0,3 proc.


Anot EK, piką 2022 metų rugsėjį pasiekusi infliacija pradėjo mažėti dėl kritusių pasaulinių naftos kainų ir vidaus pastangų pažaboti energijos kainų augimą vartotojams, įskaitant PVM tarifo sumažinimą šilumos energijai. Visgi, infliacija kituose sektoriuose vis dar yra didelė, kas galimai atspindi ankstesniais mėnesiais išaugusių sąnaudų poveikio vėlavimą.


Tuo pat metu, EK pažymi, kad kainų augimo tempas 2023 m. sumažės iki 8,7 proc., o 2024 m. – iki 2,1 proc. Mažėjantis aktyvumas tiek šalies ekonomikoje, tiek prekyboje su pagrindiniais partneriais ir tolygus energijos kainų mažėjimas prisidės prie infliacijos mažėjimo.


Taip pat 2024 m., dėl didesnių privataus vartojimo išlaidų, ekonomikos augimas sieks 2,5 proc. Be to, 2023 ir 2024 m. vyks didesnis ES lėšų, ypač RRF įsisavinimas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)