Lietuviškų įmonių darbdaviai mano, kad grįžę emigrantai turi per daug lūkesčių darbo sąlygoms

Lietuviškų įmonių darbdaviai mano, kad grįžę emigrantai turi per daug lūkesčių darbo sąlygoms


„Renkuosi Lietuvą“ projekto vadovė Edita Urbanovič teigia, kad Lietuvoje veikiančios bendrovės yra linkusios rinktis lietuvius, kurių patirtis įgauta dirbant gimtojoje šalyje, o ne iš užsienio grįžtančios diasporos narius. Pasak jos, daugelyje Lietuvos įmonių matomas negatyvus požiūris į iš emigracijos grįžtančius asmenis.


„Dauguma įmonių darbdavių pritaria, kad grįžę asmenys turi vertingos patirties, kurios galbūt trūksta vietiniams kandidatams.


Tačiau, esant galimybei rinktis tarp kandidato, kuris turi įgijęs patirtį Lietuvoje ir kandidato, kuris dirbęs užsienyje, net 75 proc. įmonių pasirinktų kandidatą, kuris darbo patirtį turėjo Lietuvoje“, – ketvirtadienį diskusijos „Lietuvos diasporos pritraukimas į Lietuvos darbo rinką“ metu komentavo E. Urbanovič.


Projekto vadovė tvirtino, kad atliktų apklausų duomenys rodo, jog daugiau nei pusė lietuviškų įmonių darbdavių mato iš užsienio grįžtančius tautiečius kaip linkusius be pagrindo reikalauti daug geresnių darbo sąlygų.


„Dvi dažniausiai pasitaikančios nuostatos apie migracinės patirties turinčius darbuotojus nėra jiems labai palankios. Net 62 proc. apklaustų įmonių pritaria, kad migravę darbuotojai dažniau turi nepagrįstų lūkesčių darbo sąlygoms.


Gana dažnai baiminamasi, kad grįžusieji iš užsienio bus linkę reikalauti tokių pat sąlygų, kurias turėjo darbovietėje užsienyje – fiksuoto darbo laiko, galbūt geriau apmokamų viršvalandžių, lankstesnių darbo sąlygų“, – aiškino E. Urbanovič.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)