S. Skvernelis piktinasi pristatyta šauktinių tarnybos pertvarka: tai šūvis į orą, kuris nėra suderintas

S. Skvernelis piktinasi pristatyta šauktinių tarnybos pertvarka: tai šūvis į orą, kuris nėra suderintas


Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis akcentuoja, kad valdančiųjų sprendimas pristatyti inicijuojamą šaukimo į karinę tarnybą pertvarką yra keistas, nes šis klausimas dar nėra suderintas net pačioje Vyriausybėje. Politikas akcentuoja, kad prieš pranešant tokius sprendimus, pirmiausiai reikėtų padiskutuoti ir su sutarimą dėl krašto apsaugos pasirašiusiomis partijomis.


„Tai toks chrestomatinis šios Vyriausybės pavyzdys: pirmiausiai pasakoma idėja arba mintis, kuri pasirodo net kabinete ministrų nėra diskutuota ir nediskutuota su ministre pirmininke apie tai, ir ji išleidžiama. Tada prasideda aštrios diskusijos viešumoje ir po to sakoma: ne ne, palaukite, čia sprendimų jokių nėra priimta, mes dar ir projektų neturime, tik svarstysime ir kalbėsime. Tai yra šaunamas toks šūvis į orą ir jis nėra, kaip taisyklė, suderintas“, – „Žinių radijui“ teigė S. Skvernelis.


Opozicijai priklausantis politikas akcentuoja, kad toks elgesys yra nesąžiningas susitarimą dėl krašto apsaugos pasirašiusių partijų atžvilgiu.

REKLAMA


„Dar daugiau, kalbant apie gynybą nepamirškite, kad mes turime jau veikiantį antrą pasirašytą susitarimą politinių partijų, nacionalinė mūsų sutartis yra dėl šalies gynybos. Ir ten taip pat pagrindiniai principai išdėstyti yra. Tai, aš manyčiau, kad būtų logiška ir protinga, jeigu tu nori turėti palaikymą ir sutarimą. Nes, vėlgi, tai pakankamai keičia esmę, kalbant apie šaukimo trukmę, galimybę paruošti šauktinius, kaip juos toliau po to mokyti, kaip integruoti į aktyviąją krašto gynybą, į rezervą“, – pabrėžė jis.


Todėl politikas S. Skvernelis matąs poreikį šį klausimą plačiau išdiskutuoti ne tik Vyriausybėje, tačiau ir parlamente su pagrindinėmis susitarimą dėl krašto apsaugos pasirašiusiomis partijomis.


„Tai man, vėlgi, panašu į tam tikrą chaosą, kai pirma pasakoma kažkas, sukeliama diskusija ten, kur turbūt dar jos kol kas ir nereikėtų, ir po to dar bandoma iš tos situacijos kažkaip rasti sprendimą“, – sakė parlamentaras.

REKLAMA


Pastarąją savaitę krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pristatė planuojamą šauktinių tarnybos pertvarką. Pasak jo, šia pertvarka ketinama trupinti tarnybos laiką iki pusmečio, didinti šauktinių ir aktyvaus karinio rezervo skaičių. Pusė 6 mėnesių tarnybą atlikusių šauktinių būtų priskirti rezervui, kita pusė dar 3 mėnesius toliau testų tarnybą savanoriškai. A. Anušauskas sako, tai jau beveik prilygtų visuotiniam šaukimui.


Visgi premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad praėjusią savaitę krašto apsaugos ministro pristatyta šauktinių reforma nėra tai, ką jau būtų galima traktuoti kaip Vyriausybės poziciją. Pasak jos, šauktinių tarpybos pertvarką Ministrų kabinetas dar tik ketina svarstyti.


„Norėčiau labai aiškiai apibrėžti klausimo statusą. Labai dažnai įvyksta tai, kad mes komentuojame dalykus, kuriuos komentuoti dar nėra laikas. Vyksta kokia nors diskusija institucijoje, kažkas apie tą diskusiją sužino, pateikia tai kaip Vyriausybės poziciją ir tada Vyriausybė turi tai komentuoti“, – LRT radijui ketvirtadienį teigė I. Šimonytė.


Savo ruožtu, Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad praėjusią savaitę krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pristatyta šauktinių reforma nėra tai, ką jau būtų galima traktuoti kaip Vyriausybės poziciją. Pasak jos, šauktinių tarnybos pertvarką Ministrų Kabinetas dar tik ketina svarstyti.


Reaguodamas į premjerės pareiškimą, A.  Anušauskas patikino, kad šauktinių reforma Vyriausybei bus pristatyta tada, kada bus paruošti reikalingi įstatymo pakeitimai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)