Prezidento patarėja apie kivirčus dėl PVM lengvatos: kovojama dėl musės, kai reikia susitarti dėl didesnio dramblio

Prezidento patarėja apie kivirčus dėl PVM lengvatos: kovojama dėl musės, kai reikia susitarti dėl didesnio dramblio


Prezidento vyriausioji patarėja ekonominės ir socialinės politikos klausimais Irena Segalovičienė tikina, kad Seime užvirusios diskusijos dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo įstaigoms nėra proporcingos šio klausimo svarbai. Anot jos, valdantieji ginčijasi ne dėl ekonominės lengvatos naudos, bet galynėjasi, demonstruodami politinę galią bei emocijas. I. Segalovičienės manymu, koalicijai reikėtų ieškoti sutarimo ir koncentruotis ne į detales, bet į esmę – visą kitų metų biudžeto projektą.


„Šiandien šis klausimas tapo jau nebe ekonominis. Pirmą kartą iš tikrųjų matome tokią kovą, kai naudojamas tiek procedūrinis, tiek emocinis, tiek galios, tiek argumentų arsenalas ne tarp pozicijos ir opozicijos, bet būtent valdančiosios koalicijos viduje. Vargu bau, ar tokio arsenalo naudojimas yra proporcingas pačiam klausimui“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė prezidento patarėja.


„Viso biudžeto požiūriu, tai kova dėl musės, kai reikia susitarti dėl ženkliai didesnio dramblio, ant kurio ši musė tupi. Todėl visiems būtų į naudą, jeigu ginčuose būtų nueita kompromiso keliu. Tikimės, kad šiandien Seimo salėje ši istorija bus užbaigta“, – pridūrė ji.

REKLAMA


Gitano Nausėdos patarėja pasvarstė, kad kilusias trintis ir nesutarimus galėtų išspręsti ilgą laiką žadama mokesčių reforma. Pasak jos, tai leistų apsidrausti ir nuo tokių situacijų, kai atitinkamas lengvatas gauna gerus ryšius su sprendimų priėmėjais turintys verslai.


„Sisteminė mokesčių reforma – būtent ji sudarytų sąlygas sprendimų priėmėjams kartu su visuomene susitarti dėl PVM ar kitų mokesčių lengvatų tuo visuminiu požiūriu. Nėra nieko blogiau, jei valstybėje lengvatą gauna tos grupės ir tie interesų atstovai, kurie geriausiai prieina prie valdžios. Iš tikrųjų, mokesčių reforma leistų susitarti ir nesiblaškyti, o svarbiausia pasiekti tikrai visuomenei labai svarbaus vertybinio tikslo – t. y., mokesčių teisingumo“, – aiškino prezidento komandos narė.


I. Segalovičienė akcentavo, kad Daukanto aikštė tikėtųsi tokių karštų diskusijų kiek kitais pridėtinės vertės mokesčio klausimais – jos teigimu, vaisingesnės diskusijos vyktų tada, jeigu politikai tartųsi dėl PVM atotrūkio mažinimo.


„Tokių diskusijų, tokio šumo ir aktyvumo diskusijų norėtųsi matyti dėl kitokių PVM klausimų. Pavyzdžiui, PVM atotrūkis Lietuvoje, kuris yra vienas iš didžiausių Europos Sąjungoje. (...) Jeigu valdantieji taip ginčytųsi dėl PVM atotrūkio mažinimo, kas taikant tam tikras priemones galėtų duoti pajamų iki 1 mlrd. eurų, tikrai būtų tie ginčai produktyvesni ir mes galėtume daugiau naudos pasiekti“, – nurodė G. Nausėdos patarėja.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)