Ž. Mauricas: didžiausias skirtumas tarp elektros tiekėjų – ar atsiliepia ir ar tinklalapis gražus

Ž. Mauricas: didžiausias skirtumas tarp elektros tiekėjų – ar atsiliepia ir ar tinklalapis gražus


Prasidėjus paskutinei savaitei, per kurią antrojo elektros rinkos liberalizacijos etapo dalyviai turi pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją, ekonomistas Žygimantas Mauricas teigia, kad diskusijos, kurį pasirinkti, yra pernelyg sureikšmintos.


Anot jo, visos 7 elektros tiekimo planus siūlančios įmonės veikiau yra elektros pardavėjai, bet ne tiekėjai, o jų kainos yra labai panašios. Ekonomisto teigimu, kur kas svarbiau pasirinkti tinkamą planą – rinkos ar fiksuota kaina.


„Žmonės labai akcentuoja tiekėjo pasirinkimą, nors jų taip nereikėtų vadinti. Tiekėjas yra ESO ir tinklo operatorius labiau yra pardavėjas. Čia panašiai kaip pieną kurioje parduotuvėje pirkti“, – pirmadienį „Žinių radijui“ sakė Ž. Mauricas.


Jo teigimu, galutiniame elektros kainos tarife, kuris nuo liepos sieks mažiausiai 24 ct/kWh, nepriklausomų tiekėjų kainos nesiskirs net centu.


„Ta nepriklausomų elektros tiekėjų dedamoji yra labai nedidelė – 0,6-09 ct/kWh. Esminis pasirinkimas būtent yra kokį planą rinktis: ar fiksuoti kainą (jei fiksuojama, tai kuriam laikotarpiui), ar nefiksuoti kainos, t.y., palikti ją kintamą“, – tikino jis.

REKLAMA


Pasak Ž. Maurico, dažniausiai palankiau rinktis planus kintama kaina pagal tai, kiek elektra kainuoja rinkoje. Nors, neatmeta ekonomistas, tokiu atveju sąskaitos kai kuriais mėnesiais gali reikšmingai išaugti, tad vartotojui reiktų turėti „finansinį buferį ir toleranciją rizikai“.


Kita vertus, fiksuoti planai ilguoju laikotarpiu yra brangesni, vartotojas moka už papildomą draudimą nuo rinkos svyravimų, tačiau gauna stabilią sąskaitą ir gali lengviau planuoti savo išlaidas, aiškina ekonomistas.


„Jei žmogui neskaudėtų du ar tris kartus išaugusios elektros kainos vieną ar kitą mėnesį (kas gali nutikti šią žiemą), jis gali rinktis kintamą planą. Jei jis nori kainą fiksuoti, jis turėtų rinktis fiksuotą planą. Tada, be abejo, žiūrėti, kokios jis trukmės“, – dėstė Ž. Mauricas.


Kartu jis svarstė, kad pastaruosius mėnesius viešojoje erdvėje vyravusios diskusijos dėl nepriklausomo tiekėjo pasirinkimo buvo „išpūstas burbulas dėl labai menko dalyko“. Pasak ekonomisto, pagrindinis veiksnys, kuris turėtų lemti vieno ar kito tiekėjo pasirinkimą, yra ne siūloma kaina, o aptarnavimo kokybė.

REKLAMA


„Ar pakelia ragelį, ar tinklapis gražus, ar patogu susimokėti“, – ironizavo Ž. Mauricas.


Antrojo elektros rinkos liberalizavimo etapo, kuriame nepriklausomą elektros tiekėją turi pasirinkti 1–5 tūkst. kWh per metus suvartojantys gyventojai sudaryti sutartį su vienu iš tiekėjų privalo iki birželio 18 d. To nepadarius bus užtikrintas garantinis tiekimas, kuris bus brangesnis 25 proc.


Šiuo metu Lietuvoje nepriklausomo elektros energijos tiekimo paslaugas teikia septyni tiekėjai: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“, „Perlas Energija“, „Egto energija“, „Birštono Elektra“, Kauno termofikacijos elektrinė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>