Prezidento patarėjas: Lietuva sieks, kad priešakinių pajėgų batalionas būtų padidintas iki brigados

Prezidento patarėjas: Lietuva sieks, kad priešakinių pajėgų batalionas būtų padidintas iki brigados


Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys teigia, kad Lietuva privalo siekti, jog Lietuvoje dislokuotos NATO sąjungininkų sausumos karinės pajėgos būtų padidintos iki brigados lygmens. Visgi, K. Budrys pažymi, kad kol kas visų šalių sutarimo dėl brigados skyrimo nėra.


„Valstybės gynimo taryba savo sudėtimi patvirtino, kad Lietuva privalo siekti sprendimų, kurie užtikrintų Lietuvos kolektyvinę gynybą nuo pat galimos agresijos pradžios. Tai reiškia, kad Lietuva sieks, kad sąjungininkų sausumos elementas, nuolat dislokuotas Lietuvoje, būtų padidintas iki brigados lygmens bei kad būtų užtikrinta Lietuvos oro erdvės gynyba“, – ketvirtadienį po Valstybės gynimo tarybos susitikimo žurnalistams teigė K. Budrys.


Visgi, pažymėjo jis, kad kol kas karinių pajėgų padidinimas iki brigados lygmens kelia iššūkius, todėl, K. Budrio teigimu, bendro šalių sąjungininkių sutarimo šiuo klausimu nėra.


„Kliūčių yra visur apstu. Taip pat kai kurių kliūčių ir Lietuvoje, kas yra susiję su mūsų infrastruktūra, ir visas tas kliūtis bandome atpažinti, tinkamai įsivertinti, išlukštenti ir įveikti (...). Žinome, kad kol kas visų šalių sutarimo, kad NATO rytiniame flange būtų skiriama po brigadą, kol kas nėra. Ties juo yra dirbama, ne visos šalys to nori“, – teigė K. Budrys, kartu pridurdamas, kad būtina užtikrinti ne tik gynybą, tačiau ir tai, kad Lietuva neturėtų agresoriaus prie savo sienos.

REKLAMA


„Mes sakome, kad yra vienas rytinis flangas. Visai kita yra Baltijos šalys kaip atskiras regionas, kuris turi savo išskirtinius pažeidžiamumus, kuriems įveikti mums reikia tinkamo atgrasymo nuo pat pirmos minutės. Tai reiškia, kad mes savo teritorijoje neturime gintis, mes turime iš viso neturėti agresoriaus prie savo sienos“, – pažymėjo K. Budrys.


Ketvirtadienį G. Nausėda vadovavo Valstybės gynimo tarybos posėdžiui, kuriame buvo svarstoma Lietuvos pozicija dėl rengiamų Aljanso strateginių dokumentų. Valstybės gynimo tarybos nariai taip pat išklausė šalies žvalgybos institucijų veiklos ataskaitas, įvertino šalies pasirengimą nuolatiniam dislokavimui priimti sąjungininkų gynybos stiprinimo pajėgas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)