I. Šimonytė: NPD prilyginimas MMA šiuo metu kainuotų apie 300 mln. eurų

I. Šimonytė: NPD prilyginimas MMA šiuo metu kainuotų apie 300 mln. eurų


Premjerė Ingrida Šimonytė kritiškai vertina siūlymus neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) prilyginti minimaliai mėnesinei algai (MMA). Pasak jos, reikia užduoti klausimų, ar pinigai turėtų būti skirti pensijų, papildomų įvairių socialinių išmokų indeksavimui, energetikos kainų augimo apribojimui, ar panaudoti šiam konkrečiam pasiūlymui.


„Būti geriems už svetimus pinigus yra turbūt politiko darbo dalis ir buvo daug pasiūlymų, kad NPD turėtų būti prilygintinas minimaliai mėnesinei algai, gal taip ir galės kada nors būti, bet tikrai ne šiuo metu, nes mes kalbame apie kokius tris šimtus milijonų eurų“, – antradienį Seime žurnalistams teigė I. Šimonytė.


„Reikia balansuoti priemones, kurios yra skirtos konkrečioms socialinėms grupėms ir toms priemonėms, kurios yra horizontalios ir visko vienu metu vis tiek nepadarysi“, – pridūrė ji.


Ministrė pirmininkė aiškina, kad NPD logika Lietuvoje yra tokia, kad neapmokestinamų pajamų dydis mažėja didėjant pajamoms ir vėliau išnyksta iš viso, tad uždirbant tam tikras pajamas jau nėra jokio NPD. Anot jos, absoliučiai didžioji dalis dirbančiųjų yra iki tos ribos, kur yra taikomas NPD ir todėl į ten naudą ir reikia koncentruoti.

REKLAMA


„Kuo didesnės pajamos, tuo papildoma iš NPD didinimo yra mažesnė, ten jau mes kalbame apie eurą, du, kur tikrai žmonėms finansiškai didelio skirtumo nėra, bet tas pačias lėšas pakreipus taip, kad didesnė nauda tektų žmonėms su mažesnėmis pajamomis, mes galime padėti tiems žmonėms, kuriems sunkiausia, lengviau atremti augančias kainas“, – sakė I. Šimonytė.


Antradienį Seimas plenariniame posėdyje priėmė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus, kuriais numatoma neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) padidinti 80 eurų – iki 540 eurų gyventojams, uždirbantiems iki 1 vidutinio darbo užmokesčio (VDU).


Už NPD didinimą balsavo 93, susilaikė 8 Seimo nariai. Niekas nebalsavo prieš.


Kaip anksčiau yra minėjusi finansų ministrė Gintarė Skaistė, šis sprendimas suteiktų papildomą 16 eurų pajamų didėjimą minimalų mėnesinį atlygį (MMA) uždirbantiems ir bendrą 28 eurų pajamų didėjimą, lyginant su praėjusiais metais.


Įstatymo projektu numatoma proporcingai didinti neįgaliesiems bei riboto darbingumo asmenims maksimaliai taikytiną NPD atitinkamai iki 870 eurų ir 810 eurų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)