Spartinamas Rūdninkų karinio poligono atkūrimo įgyvendinimas

Spartinamas Rūdninkų karinio poligono atkūrimo įgyvendinimas


Reaguojant į Rusijos vykdomą karinę agresiją prieš Ukrainą ir dėl to kylančią grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, spartinamas Rūdninkų karinio poligono atkūrimo įgyvendinimas. Krašto apsaugos ministerija šią savaitę tarpinstituciniam derinimui pateikė įstatymo projektą. Pritarus projektui, pirmieji kariai į poligoną galėtų įžengti jau gegužę, o ne po dvejų metų, kaip planuota anksčiau, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).


„Putino veiksmai Ukrainoje mums parodė, kad projektai, kuriuos numatėme įgyvendinti per kelis metus, turi būti įgyvendinti jau dabar. Atsižvelgdami į esamą situaciją, padidintą gynybos biudžetą, spartiname visus įmanomus procesus, kurie prisidėtų prie Lietuvos kariuomenės stiprinimo“, – teigia krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.


Atkūrus Rūdininkų karinį poligoną, būtų užtikrintas augantis Lietuvos kariuomenės ir į valstybės gynybos sistemą integruotų NATO sąjungininkų kovinis rengimas bei veiksmingas Aljanso gynybos ir atgrasymo strategijos įgyvendinimas.

REKLAMA


„Šiuo metu svarbiausia yra mūsų visų saugumas ir solidarumas, todėl tikimės piliečių supratingumo ir pasitikėjimo valstybe. Rūdninkų poligonas pasirinktas atlikus nuodugnius tyrimus ir pripažintas tinkamiausia vieta – tiek dėl nesančių ten gyvenviečių, tiek dėl minimalių įmanomų kaštų, nes poligonas bus atkuriamas, o ne statomas nuo pradžių“, – sako ministras.


Poligono administracinių ir kariniam rengimui reikalingos infrastruktūros objektų steigimas ir aptarnavimas sukurs iki 100 darbo vietų. Besiribojančiose seniūnijose (ne tik Šalčininkų rajone) išaugs maitinimo, laikino ir nuolatinio apgyvendinimo, statybos, teritorijų priežiūros poreikis. Poligonų plėtra pritrauks šalies ir užsienio investicijas į regioną, skatins vietinį verslą, vietos produkcijos ir paslaugų vartojimą, stiprins socialinį dialogą su bendruomenėmis. Tai rodo poligonų plėtojimo patirtis Pabradėje, Rukloje ir kitose Lietuvos bei kitų pasaulio šalių teritorijose.

REKLAMA


Siekiant padaryti kuo mažesnę įmanomą žalą Rūdninkų poligone esančioms saugomoms gamtos teritorijoms – gamtos draustiniams, įgyvendinant poligono steigimą, visi su ekologija susiję darbai derinami su Aplinkos ministerija, Valstybine saugomų teritorijų tarnyba ir kitomis suinteresuotomis šalimis.


Tarpinstitucinio svarstymo metu, pritarus visoms Lietuvos Respublikos ministerijoms, įstatymas bus teikiamas svarstyti Vyriausybei. Galutinį sprendimą dėl poligono plėtojimo turės priimti Seimas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>