I. Šimonytė: tai, kas vyksta, yra karinė invazija

I. Šimonytė: tai, kas vyksta, yra karinė invazija


Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad ketvirtadienio rytą Rusijos kariuomenės pradėta ataka daugelyje Ukrainos vietų yra ne kas kita kaip didelio masto karinė invazija. Pasak jos, šioje situacijoje labai svarbu, kad Vakarai išlaikytų vienybę, kurią pademonstravo nuo tada, kai Vladimiras Putinas pradėjo kelti ultimatumus.


„Tai kas vyksta manau galima vadinti pilno masto karine operacija, karine invazija, nes girdime pranešimus apie sprogimus miestuose, kurie su Donbasu tikrai nieko bendro neturi. Aš manau, kad šiandien bus daug naujienų, daug sprendimų ir daug tarimosi tarp pasaulio lyderių. Žinoma, reikia tartis dėl diplomatinio, politinio, ekonominio spaudimo Kremliaus režimui, bet taip pat ir dėl paramos Ukrainai“, – LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sakė I. Šimonytė.


Premjerė teigia, kad jai ketvirtadienį jau teko kalbėtis su Latvijos ir Estijos premjerais, jie kartu ruošiasi kreiptis į NATO. Anot jos, taip pat Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda veikiausiai priims sprendimą dėl nepaprastosios padėties sušaukimo.

REKLAMA


„Pati situacija reikalauja aptarimo ir veikiausiai prezidentas priims sprendimą dėl nepaprastosios padėties sušaukimo, dėl ko reikėtų Seimo susirinkimo, nors Seimas ir taip visą laiką buvo budinčiame režime bei būtų susirinkęs bet kokiu atveju. Vertiname pačią situaciją ir veiksmus, kurių dar papildomai turėtume imtis, kad Lietuvos visuomenė galėtų jaustis saugi, viena vertus, kita vertus, kad galėtume maksimaliai padėti savo broliams Ukrainoje“, – pabrėžė politikė.


Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienio paryčiais paskelbė, kad pradeda karinę operaciją prieš Ukrainą. Iš karto Rusijos kariuomenė atakavo Ukrainą daugelyje vietų. V.Putinas savo kalboje pareiškė, kad užpuolimo tikslas – „demilitarizuoti ir denacifikuoti“, bet ne okupuoti Ukrainą. Jis įspėjo kitas šalis nesikišti, nes priešingu atveju pagrasino tokiu atsaku, kuris „nuves prie pasekmių, kurių dar nepatyrėte savo istorijoje“.

REKLAMA


Užsienio reikalų ministerija ragina Lietuvos piliečius nedelsiant išvykti iš Ukrainos sausumos keliais


Dėl prasidėjusios plataus masto Rusijos karinės agresijos Ukrainoje, Užsienio reikalų ministerija (URM) ragina šiuo metu Ukrainoje esančius Lietuvos piliečius nedelsiant išvykti iš šalies sausumos keliais.


Ukrainos oro erdvė yra uždaryta, todėl piliečiai primygtinai raginami nevykti į oro uostus.


URM primena, kad galioja rekomendacija nevykti ir į Baltarusiją, o šalyje esantiems Lietuvos piliečiams rekomenduojama išvykti.


Ukrainoje esančių Lietuvos piliečių, kurie dėl kokių nors priežasčių negali išvykti, prašoma nedelsiant užsiregistruoti adresu https://keliauk.urm.lt/keliones-registracijos-forma, kad prireikus būtų galima susisiekti dėl konsulinės pagalbos.


Taip pat primenama, kad Lietuvos piliečiai dėl konsulinės pagalbos gali kreiptis visą parą veikiančiu Užsienio reikalų ministerijos telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt.


Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją, ministerijos pranešimus, esant krizinei situacijai užsienio šalyje. iOS: https://goo.gl/dOxeli; Android: https://goo.gl/rPwrfx; Bendra nuoroda: http://onelink.to/epmjp5.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)