Lietuvos kariuomenės vadas: panika visuomenėje yra ne visai pagrįsta

Lietuvos kariuomenės vadas: panika visuomenėje yra ne visai pagrįsta


Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys teigia, kad pastaruoju metu Europoje tvyranti įtampa visuomenėje neturėtų kelti panikos. Anot V. Rupšio, Rusijos karinė agresija nėra nukreipta prieš NATO valstybes, todėl Lietuvai šiuo metu tiesioginės grėsmės nėra.


„Žmonės tikrai trupučiuką patiria tokį lengvą šoką arba paniką, tačiau visuomenės panika arba šokas yra ne visai pagrįstas. Saugumo situacija, kuri dabar klostosi Ukrainoje, tiesiogiai karinės grėsmės nekelia, nes visa operacija, kurią vykdo Rusijos Federacija, yra nukreipta prieš Ukrainos valstybę“, – trečiadienį LRT radijui teigė V. Rupšys.


Lietuvos kariuomenės vado teigimu, nors karinių pajėgų dislokavimas Baltarusijoje gali kelti nerimą, veiksmai nėra tiesiogiai nukreipti prieš Lietuvą.


„Aišku, pajėgų ir pratybų dislokavimas Baltarusijoje tikrai yra galvos rūpestis mums, bet tikrai nėra tiesioginė karinė agresija, nukreipta prieš Lietuvą arba prieš NATO kaip aljansą“, – pridūrė V. Rupšys.

REKLAMA


V. Rupšio nuomone, susirūpinimą dėl karinės grėsmės labiausiai kelia informacinėje erdvėje skelbiami nepagrįsti faktai.


„Dabar praktiškai informacinė erdvė yra pripildyta įvairiausios informacijos. Informacijos, kuri yra pagrįsta faktais, ir informacijos, kuri yra paprasčiausiai pamąstymai, kažkokie spėjimai. Ir spėjimai kažkam atrodo gali įvykti, bet faktai rodo kitaip. Taip, grėsmė Ukrainoje yra, gali būti karinė invazija, tai nėra šiaip pratybos, bet mes esame NATO valstybė ir NATO šiandien yra pats stipriausias gynybinis aljansas pasaulyje, o tikrai dabar Rusija tiesiogiai NATO negrasina“, – teigė Lietuvos kariuomenės vadas.


Gali mus aploti, bet įkasti ar atsikąsti negali


Lietuvos kariuomenės vadas pabrėžia, kad NATO karinių pajėgumų dislokavimas Baltijos regione ir pasirengimas karinei agresijai ne tik užtikrina Lietuvos saugumą, tačiau veikiausiai ir erzina agresyviai nusiteikusią Rusiją.

REKLAMA


„Čia ir yra Rusijai ir jos sąjungininkams didžiausias rūpestis ir kelia tą jų nervinę įtampą dėl to, kad mūsų valstybėse yra NATO pajėgos, kad yra mažiausiai per 10 valstybių, kurios nuolat dislokuoja savo karinius vienetus mūsų regione, Baltijos regione“, – kalbėjo V. Rupšys.


„Žinome, kad dabar yra dislokuotas priešakinis NATO batalionas, vadovaujamas Vokietijos. Bet toje sudėtyje yra ir olandai, ir norvegai, ir čekai, ir belgai, ir kitos valstybės, taip pat kanadiečiai Latvijoje, britai su danais Estijoje, yra Lenkijos oro policija, atskrenda Danijos karališkųjų pajėgų orlaiviai, JAV orlaiviai, yra Amerikos batalionas dislokuotas Lietuvoje dabar“, – kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas kartu pridurdamas, kad NATO pasirengimas nerimą veikiausiai kelia Rusijai.


„Tai šios pajėgos tikrai leidžia mums būti labai labai saugiems. Ir tikrai čia daugiau nerimo yra jiems, kad jie gali mus aploti, pagąsdinti, bet įkasti ar atsikąsti negali“, – teigė V. Rupšys.


Nuo praėjusių metų pabaigos Europoje tvyro įtampa, kai Rusija prie Ukrainos sienų sutelkė milžiniškas karines pajėgas ir buvo imta nerimauti dėl galimos invazijos. Kremlius mainais į įtampos deeskalaciją pareikalavo, kad NATO į savo gretas nepriimtų Ukrainos ir išvestų savo karius iš rytinių Europos šalių.


JAV mano, kad puolimas prieš Ukrainą gali prasidėti bet kada.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)