Prezidentas apsisprendė: iš postų versti ministrai turi tęsti darbą

Prezidentas apsisprendė: iš postų versti ministrai turi tęsti darbą


Prezidento vyriausiojo patarėjo Povilo Mačiulio teigimu, šalies vadovas Gitanas Nausėda mano, kad užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir susisiekimo ministras Marius Skuodis turi toliau eiti pareigas, iki sausio 31 dienos ištaisyti padarytas klaidas bei atrasti būdą, kaip sustabdyti tebesitęsianti „Belaruskalij“ trąšų tranzitą per Lietuvą. Patarėjas akcentuoja, kad būtent po šio termino prezidentas ir įvertins ministrų darbo rezultatus.


„Dažnai klausiama, ar pasitiki, ar nepasitiki prezidentas minėtais ministrais. Tai nenoriu spekuliuoti apie pasitikėjimus-nepasitikėjimus. Visi supranta, kad Vyriausybę ištiko politinė krizė, kuri vos nesibaigė ministrų išsivaikščiojimu. Ir nepaisant to, kad Vyriausybė apsisprendė dirbti toliau, tačiau problemos, susijusios su valstybės reputacija išlieka“, – LRT radijui teigė P. Mačiulis.


„Šalies vadovo nuomone, ministrai turi eiti pareigas toliau ir per pakankamai trumpą laiką ištaisyti tas klaidas, tuos nepadarytus darbus, dėl kurių ir kilo ši situacija dėl Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijų įgyvendinimo“, – pabrėžė jis.

REKLAMA


P. Mačiulis įsitikinęs, kad sustabdyti baltarusiškų trąšų tranzitą per Lietuvą tikrai įmanoma. Pasak jo, ministrai į šią savaitę vykusius susitikimus su prezidentu G. Nausėda atvyko turėdami tam tikrus planus, kaip tai padaryti.


„Per susitikimus, pavyzdžiui, M. Skuodis pristatė savo versiją, kaip kilo ši krizė bei planą, kokius žingsnius jis atliks savo veikloje, susisiekimo sektoriuje, tai, kas liečia „Lietuvos geležinkelius“. Prezidentas vakar taip pat paklausė Gabrieliaus Landsbergio, o kas bus padaryta iki premjerės įvardinto sausio 31 dienos termino. Ir iš ministro prezidentas vakar išgirdo aiškų įsipareigojimą iki sausio 31 dienos išspręsti sukeltą krizinę situaciją taip, kad tai nebedarytų reputacinės žalos Lietuvai“, – sakė P. Mačiulis.


„Taigi, kai klausiate, ar visa ši tema uždaryta, tai sakyčiau, kad ne, turime labai apčiuopiamą problemą ir labai aiškų terminą. Ir prezidentas, kaip ir jūs visi, po šio termino vertins rezultatus“, – pridūrė jis.

REKLAMA


Gruodžio 8 d. įsigaliojus Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijoms Baltarusijos valstybinei kalio trąšų gamintojai „Belaruskalij“ šios įmonės produkcijos tranzitas per Lietuvą nesustojo.


„Lietuvos geležinkelių“ direktoriaus Manto Bartuškos teigimu, Baltarusijos bendrovė „Lietuvos geležinkeliams“ pervedė avansinį mokėjimą už trąšų tranzitą už lapkritį, gruodį ir pusę sausio mėnesio, tačiau tiek užsienio reikalų, tiek susisiekimo ministrai teigė apie tai nežinoję.


Dėl susidariusios situacijos „Lietuvos geležinkelių“ valdyba pranešė, kad M. Bartuška po pereinamojo laikotarpio pasitrauks iš direktoriaus pareigų.


Skaičiuojama, kad netekus „Belaruskalij“ užsakymų, bendrovė neteks maždaug 60 mln. eurų pajamų už krovinius. Jei iki 2023 m. galiojanti sutartis bus nutraukta, anot „Lietuvos geležinkelių“ vadovo M. Bartuškos, įmonei grėstų ieškiniai ir šimtus milijonų eurų siekiančios baudos.


Antradienį Baltarusijos bendrovės atstovė Irina Savčenko LRT radijui pranešė, kad nutraukus sutartį ieškinius pateiktų ne tik „Belaruskalij“, bet ir jos klientai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)