V. Blinkevičiūtė: nekeliant pensijų žmonėms be stažo jie gali susidurti su skurdu

V. Blinkevičiūtė: nekeliant pensijų žmonėms be stažo jie gali susidurti su skurdu


Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė pritaria kitų metų biudžete numatytam pensijų be būtinojo darbo stažo didinimui. Pasak jos, daug asmenų stažo nesukaupė dėl objektyvių priežasčių.


„Stažo įtaka neturi ir negali pradingti. Tikiuosi, kad taip ir bus – žmogus dėl ilgesnio stažo turi gauti didesnę pensiją. Bet kartu noriu atkreipti dėmesį į tą dalį mūsų pensininkų, kurie gauna labai mažas pensijas ir ne visada turi būtinąjį stažą dėl įvairių aplinkybių.


Buvo laikas, kada mamos augino vaikus, ir ne po vieną, kada nebuvo vaikų darželių, galbūt slaugė ligotus, neįgalius šeimos narius (...) ir tas stažas tikrai nėra sukauptas pakankamas“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė LSDP lyderė.


Anot V. Blinkevičiūtės, didinti pensijas nespėjusiems sukaupti pakankamo darbo stažo būtina, kadangi itin mažas pajamas gaunantys pensininkai rizikuoja atsidurti už skurdo ribos, ypač prasidedant šaltajam metų sezonui bei augant infliacijai.


Jos teigimu, šiuo metu Lietuvoje ties skurdo riba – apie 430 eurų per mėnesį – gyvena beveik 600 tūkst. žmonių.

REKLAMA


„Tai daugiausia yra ir pensininkai. Vadinasi, tam tikrus sprendimus daryti privalu, kad pensijos sparčiau augtų ir stažo įtaka didėtų, ir tiems augtų, kurie neturi jo pakankamai, kad pensija būtų sparčiau indeksuojama, nes išgyventi kitaip neįmanoma. Pasižiūrėkite, kaip auga kainos“, – pažymėjo V. Blinkevičiūtė.


Būtent skurdo mažinimui 2022 metų valstybės biudžete numatyti 759,5 mln. eurų, iš kurių 434,3 mln. – pensijoms didinti. Biudžetą rengusios Finansų ministerijos skaičiavimais, vidutinė pensija ateinančiais metais turėtų augti iki 465 eurų, o vidutinė pensija su būtinuoju stažu – iki 489 eurų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)