„Socialdarbiečiai“ reikalauja nemokamų bakalaurų studijų, turi pastabų ir automobilių apmokestinimui

„Socialdarbiečiai“ reikalauja nemokamų bakalaurų studijų, turi pastabų ir automobilių apmokestinimui


Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija (LSDD) palaiko Prezidentūros ketinimą didinti pensijas senjorams, nes iš esmės Lietuvos ateities „gerovės valstybės“ vaizdą yra suprojektavę ir „socialdarbiečiai“. Tačiau, frakcijos nuomone, būtina imtis ir kitų sričių tobulinimo: užtikrinti pažadėtų vaiko pinigų mokėjimą bei nemokamas bakalauro studijas Lietuvos studentams, sako LSDD frakcijos narys, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis, komentuodamas praėjusią savaitę vykusį frakcijos susitikimą su Prezidento patarėjais.


Anot „socialdarbiečių“, nemokamos bakalauro studijos papildomai galėtų kainuoti apie 6 mln. eurų, bet nauda būtų didelė – vaikai iš skurdesnių šeimų galėtų gauti išsilavinimą, jiems nebūtų užkirstas kelias mokytis.


Seimo LSDD frakcijos seniūno pavaduotojas Artūras Skardžius priminė, jog kai kurie Seime pateikti mokesčių įstatymų projektai nėra tinkamos formos. „Automobilių pirmos registracijos mokestis iš esmės nėra taršos mokestis. Jei norime apmokestinti – tai derėtų daryti atsižvelgiant į socialinio teisingumo aspektą – apmokestinti brangesnius automobilius“, – sako A. Skardžius.

REKLAMA


Seimo pirmininko pavaduotoja, LSDD frakcijos narė Irena Šiaulienė priminė, jog svarbu, visoms trims institucijoms rasti sutarimą. „Sveikintina, kad ieškote kontaktų, kartu galime įgyvendinti visuomenei reikalingus pokyčius, svarbiausia, kad vienodai visos trys institucijos sutartų ne tik dėl išlaidų, bet ir dėl šaltinių“, – susitikime su Prezidentūros atstovais sakė I.Šiaulienė.


Prezidentūra buvo pasiūliusi kaip vieną iš šaltinių – didesnį pajamų iš individualios veiklos apmokestinimą, tačiau tik tiems, kurie gauna ministro algos dydžio pajamas. Apmokestinamosios pajamos iš individualios veiklos, siekiančios iki 35 000 eurų per metus, nebūtų apmokestinamos didesniu efektyviuoju tarifu, nei yra šiuo metu, o atskiriems pajamų rėžiams efektyvusis tarifas netgi šiek tiek sumažėtų. Tokiam pasiūlymui LSDD frakcija galėtų pritarti, bet nepritartų smulkiųjų verslininkų gaunančių mažesnes pajamas didesniam apmokestinimui ar verslo liudijimų naikinimui.

REKLAMA


Prezidentūra kaip vieną savo tikslų yra iškėlusį poreikį greičiau didinti pensijas. Prezidentūros „socialdarbiečių“ frakcijai pateiktame pristatyme kalbėta ir apie pensijų nuvertėjimą. Pateikti žingsniai, kaip būtų galima pagerinti pensininkų padėtį: sparčiau didinti bazinę pensiją – nuo 2020 m. sausio 1 d. bazinei pensijai taikomą indeksavimo koeficientą didinti 1,83 proc. punkto; nuo 2021 m. sausio 1 d. bazinei pensijai taikomą indeksavimo koeficientą didinti 1,91 proc. punkto; užtikrinti ilgalaikį bendros ir individualios pensijos dalių didinimo mechanizmo patobulinimą.


Pasak Prezidentūros atstovų, Europos Sąjungos šalyse dominuoja mišri pensijų indeksavimo sistema, kai taikomas pagrindinis (automatinis) indeksavimo ataskaitos rodiklis ir lygiagrečiai papildomai taikomi pensijų „nuvertėjimą“ išlyginantys kriterijai.


„Socialdarbiečiai“ atsižvelgdami į koalicijos sutartį teigė, jog planuota sumažinti valstybės valdymo išlaidas 15 proc., deja, Seimą pasiekusiame biudžeto projekte valstybės valdymo išlaidos didėja 8 proc., tad akivaizdu, jog Vyriausybė dėlioja biudžetą neatsižvelgdama į duotus pažadus.


Pasak J. Bernatonio, valstybės valdymo išlaidų mažinimas yra vienas iš biudžeto pajamų šaltinių. Be to, „socialdarbiečiai“ siūlo mokėti didesnius valstybinių įmonių dividendus – daugiau pinigų būtų galima gauti iš „Lietuvos geležinkelių“, „Ignitis“ ar kitų valstybės įmonių.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)