Ž.Mauricas: „Lietuva bus viena iš nedaugelio valstybių, kuri augins pramonę“

Ž.Mauricas: „Lietuva bus viena iš nedaugelio valstybių, kuri augins pramonę“


„Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas įsitikinęs, kad Lietuvos pramonė gerus rezultatus rodys ir kitais metais.


„Manau, kad teigiamas augimas turėtų išlikti ir kitais metais, nes nemažai buvo pritraukta investicijų tiek iš užsienio, tiek ir kitos įmonės vykdė pakankamai nemenką plėtrą.


Tik jei kažkas blogo nutiktų užsienio rinkose, tada augimas sustotų. Tikėtina, kad to nenutiks, todėl turėtų atitinkamai augti eksportas. Jis neaugs taip sparčiai, kaip praeitais metais, augimas lėtės, bet bus teigiamas. Lietuva bus viena iš nedaugelio valstybių, kuri toliau didins pramonę“, – teigia Ž.Mauricas.


Anot ekonomisto, pramonės plėtrai kelią galėtų užkirsti nebent tarptautinėje rinkoje įsivyravę neramumai.


„Blogas scenarijus būtų recesija ES, tarkime, dėl kietojo „Brexit'o“, atsinaujinančio prekybos karo arba Europos įmonių įvėlimo į prekybos karą. Šie scenarijai tikrai sumažintų tiek eksportą, tiek pramonės augimą“, – teigia Ž.Mauricas.


Liepą, palyginti su tuo pačiu praeitų metų mėnesiu, pramonės gamyba šalyje išaugo 5,1 proc., kai visoje ES ji vidutiniškai smuko 1,2 proc., rodo naujausi Eurostato duomenys.


Tuo metu Estijoje pramonės gamyba sumažėjo 5,4 proc., o Latvijoje – 1,3 proc.


Labiausiai pramonės gamyba išaugo Vengrijoje (8,7 proc.), Slovėnijoje bei Švedijoje (po 5 proc.).


Vokietijoje šis rodiklis susitraukė 5,3 proc., Rumunijoje – 5,2 proc.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)