„Vasaros kinas“ žiūrovams atvėrė Lukiškių kalėjimo duris

„Vasaros kinas“ žiūrovams atvėrė Lukiškių kalėjimo duris


Paskutinį vasaros sekmadienį Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime įvyko didelio žiūrovų dėmesio sulaukęs patyriminis „Vasaros kino“ seansas. Festivalio „Kino pavasaris“ rengiamas projektas atvėrė neįprastos erdvės duris daugiau nei 2 tūkstančiams smalsių kino mėgėjų. Organizatorių teigimu, bilietai į seansus buvo išparduoti vos per kelias valandas.


GALERIJA: Vasaros kinas Lukiškių kalėjime  (12 nuotr.)

1
Vasaros kinas Lukiškių kalėjime
2
Vasaros kinas Lukiškių kalėjime
3
Vasaros kinas Lukiškių kalėjime
4
Vasaros kinas Lukiškių kalėjime
5
Vasaros kinas Lukiškių kalėjime
DAUGIAU
6
Vasaros kinas Lukiškių kalėjime


Renginio metu žiūrovai turėjo galimybę savarankiškai pasivaikščioti po pastatą specialiai jiems partnerių „Open House Vilnius“ paruoštu maršrutu, o vėliau rinkosi kalėjimo kieme, kur vyko dokumentinio filmo „Terapija“ peržiūra ir diskusija su įstaigoje bausmę atlikusiu vyru, ten dirbusiomis psichologėmis.

Buvusiam nuteistajam nenusikalsti padeda išsikelti tikslai


Filmas „Terapija“ pasakoja apie Kalifornijos Folsomo kalėjime vykdomą programą, kurios metu pašaliečiai kartu su nuteistaisiais dalyvauja grupinės terapijos užsiėmimuose. Susitikimų metu bausmes iki gyvos galvos atliekantys vyrai dalinasi jausmais apie praeityje padarytas klaidas ar patirtas traumas, taip įkvėpdami savo noru prisijungusius pasauliečius atsiverti.


Diskusijoje dalyvavusios Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo resocializacijos skyriaus specialistės Mildos Šimkutės-Skrebienė teigimu, tokia programa galėtų egzistuoti ir Lietuvoje: „Kasmet mūsų pataisos įstaigos tampa vis atviresnės, mes sulaukiame nemažai savanorių, kurie nori dirbti su nuteistaisiais, nori jiems padėti, prisidėti prie resocializacijos. Tačiau kol kas tai daugiau orientuota į pozityvų jų užimtumą, gilios terapijos jie nevykdo.“ Kalėjime vyriausiąja psichologe dirbusi Katažyna Kviatkovska-Lukaševič pastebėjo, jog filme matomi gilūs emociniai išgyvenimai pasitaiko ir jų praktikoje, tačiau dažniau individualių, nei grupinių susitikimų su nuteistaisiais metu.



Savo istoriją susirinkusiems papasakojo ir Lukiškėse bausmę atlikęs, savo tapatybės nenorėjęs atskleisti, vyras. Po dviejų metų, praleistų nelaisvėje, šiandien jis sėkmingai dirba ir studijuoja: „Išlikti blaiviam ir nenusikalsti man padeda išsikelti tikslai, tokie tikslai, kurių aš tikrai noriu siekti.“


Pagalbos iš psichologių sulaukęs vyras po pusantrų metų negalėjo atpažinti savęs ir iki šiol stebisi, kaip jam pavyko tapti kitu žmogumi. Diskusijos moderatoriaus Karolio Vyšniausko paklaustas, kaip mato šio pastato ateitį išsikėlus kalėjimui, sakė: „Šitos sienos turi nemenką istoriją, čia buvo įkalinta daug žmonių, dalis jų išėjo į laisvę, tačiau kiekvienas paliko dalelę savęs. Kas čia beįsikurs, tikrai pajus tą atmosferą.“


Pasivaikščiojimas po tardymo izoliatorių-kalėjimą


Išskirtinę atmosferą pajusti galėjo ir renginio dalyviai. „Open House Vilnius“ savanorių lydimi žiūrovai savarankiškai vaikščiojo po nuteistųjų iki gyvos galvos gyvenamąjį korpusą, lankėsi kamerose, pasivaikščiojimų kiemeliuose. Čia daugelio dėmesį patraukė spalvinga sienų tapyba, kurią kūrė vienas Lukiškėse bausmę atlikęs vyras. Žmonės noriai bendravo su buvusiais kalėjimo prižiūrėtojais, domėjosi pastato architektūra, teritorijos išplanavimu.


„Vasaros kino“ seansai neįprastose Vilniaus viešose erdvėse – tai „Kino pavasario“ dovana vilniečiams artėjančio 25-ių metų jubiliejaus proga. Seansai, kaip ir jų vietos, yra netikėtos, tad patariame sekti informaciją festivalio feisbuko ir instagramo paskyrose.


Partnerių informacija.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)