Žemaičiams pagerbti išleidžiamas pašto ženklas

Žemaičiams pagerbti išleidžiamas pašto ženklas


Penktadienį Lietuvos paštas išleidžia pašto ženklą „Pirmajam žemaičių paminėjimui istoriniuose šaltiniuose - 800 metų“.


Prieš 800 metų, 1219 m., Ipatijaus metraščiuose buvo aprašyta Voluinės (Volynės) taikos sutartis, kurią su Voluinės didžiuoju kunigaikščiu pasirašė Lietuvos, Deltuvos ir Žemaitijos kunigaikščiai.


Žemaičių kunigaikščių Gerdvilo (Erdvilo) ir Vykinto paminėjimas - pirmas patikimas įrodymas, kad jau tuo metu egzistavo Žemaitija ir stipri Lietuvių žemių konfederacija, dariusi didelę įtaką Vidurio ir Rytų Europos šiaurinei daliai.


Pašto ženklo sukūrimas buvo patikėtas dailininkei, medalių kūrėjai Linai Kalinauskaitei.


„Šiame pašto ženkle pavaizduota istorinio fakto meninė interpretacija - žemaičių kunigaikščiai Gerdvilas ir Vykintas simboliniame pergamento fone. Kad kuo geriau pavyktų juos atvaizduoti, teko nemažai gilintis į specializuotą literatūrą, rinkti vizualinę medžiagą apie tuo metu vilkėtą aprangą ir nešiotą ginkluotę, konsultuotis su istorikais ir heraldikos specialistais“, - sako dailininkė, kuri šiai progai dabar kuria ir medalį.

REKLAMA


Žemaičiams pagerbti išleidžiamas pašto ženklas


Seimas 2019 metus paskelbė Žemaitijos metais. Seimas šį sprendimą priėmė pripažindamas Žemaitijos indėlį per visą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės gyvavimo laikotarpį į valstybės gyvenimą, išlaikant prigimtinę savastį, kalbą, papročius, tradicijas ir savitą krašto istoriją.


Pašto ženklo „Pirmajam žemaičių paminėjimui istoriniuose šaltiniuose - 800 metų“ nominalas - 1,05 Eur, tiražas - 18 000 vnt. Jį spausdino Estijos spaustuvė „Vaba Maa“.


Be pašto ženklo penktadienį išleidžiamas ir pirmos dienos vokas, o visa korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Telšių centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.


Per metus valstybės valdoma akcinė bendrovė Lietuvos paštas išleidžia 25-27 pašto ženklus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)