Gali būti uždrausta rūkyti daugiabučių balkonuose

Gali būti uždrausta rūkyti daugiabučių balkonuose


Jau nuo šio pavasario gali būti uždrausta rūkyti daugiabučių balkonuose. Pirmą žingsnį to link šeštadienį padarė Seimas, po pateikimo pritaręs Seimo nario Antano Vinkaus pateiktoms Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms.


Už įstatymo pataisas balsavo 40 Seimo narių, prieš buvo 2, susilaikė 6 parlamentarai. Toliau svarstyti šį klausimą planuojama pratęstoje Seimo sesijoje.


„Dėl savo šeimų, vaikų ir vaikaičių ir savo tautos gerovės prašau palaikyti šią iniciatyvą ir pritarti projektui“ - sakė A. Vinkus.


Tuo tarpu konservatorius Arvydas Anušauskas sakė esąs prieš naujus draudimus.


„Tikslas yra, kad žmogus būtų socialiai atsakingas, kultūringas, tačiau ne draudimais tai yra ugdoma. Brendame į tą pačią draudimo balą, manau, kad šie siūlymai yra pertekliniai“, - sakė A. Anušauskas.


Įstatymo pataisos numato, kad rūkyti draudžiama „daugiabučių namų balkonuose ir terasose, jeigu bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui, dengtose viešojo transporto stotelių vietose, vaikų žaidimo aikštelėse bei vietose, kuriose teikiamos viešojo maitinimo paslaugos, aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis, išskyrus rūkymui skirtose vietose“.

REKLAMA


Pagal projektą, rūkyti draudžiama ir „laisvalaikio praleidimo vietose lauke, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai“.


Įstatyme siūloma įteisinti, kad „juridinis ar fizinis asmuo, kuris atsakingas už pastato, kuriame yra rūkoma, priežiūrą, privalo užtikrinti, kad tabako dūmai iš patalpos, kurioje yra rūkoma nepatektų į kitas patalpas”.


Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2019 m. kovo 1 dieną.


Neturintis žalingo rūkymo įpročio premjeras Saulius Skvernelis palaiko siūlymą uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose.


„Visi gyvenome ar gyvename daugiabučiuose, todėl turbūt puikiai prisimename, kad atsidarai langą ir tau į butą plūsta rūkančio kaimyno dūmai iš aukščiau, iš kairės ir iš dešinės. Tai yra tikrai, mano nuomone, tų žmonių, kurie nerūko, teisių pažeidimas. Dėl to reikia suderinti, rasti rūkymo vietas, kad tas žalingas pomėgis, kurį turi dalis mūsų visuomenės, nekenktų tų žmonių sveikatai, kurie nerūko“, - šeštadienį žurnalistams Seime sakė S.Skvernelis, komentuodamas įstatymo pataisas dėl draudimo rūkyti daugiabučių balkonuose.

REKLAMA


Premjeras, paklaustas ar pats rūko, atsakė ryžtingai: nerūkau, nerūkiau ir nerūkysiu.


Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nekontroliuojamas rūkymo plitimas pasaulyje gali lemti, kad iki 2030 metų mirčių nuo tabako sukeltų ligų skaičius išaugs iki 10 mln. per metus, o bendras tabako aukų skaičius per artimiausius 50 metų gali pasiekti pusę milijardo.


Lietuvoje kasdien rūko apie 40 procentų suaugusių vyrų ir daugiau kaip dešimtadalis suaugusių moterų.


Suaugusiesiems pasyvus rūkymas padidina plaučių vėžio riziką 20-30 procentų, išeminės širdies ligos riziką - 25 procentais. Kai kurių tyrimų duomenimis, smegenų insulto rizika padidėja 50 procentų. Rizika susirgti astma žmonėms, veikiamiems aplinkoje esančių tabako dūmų, išauga 40-60 procentų.


Rūkant į organizmą patenka apie 4000 įvairių medžiagų. Dalis šių medžiagų sukelia įvairių organų vėžinius susirgimus.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)