Lapkritį Vilnių užlies akordeono muzikos banga

Lapkritį Vilnių užlies akordeono muzikos banga


XX tarptautinis akordeono festivalis visus vilniečius ir miesto svečius kviečia akordeonizuotis! Didžiausios akordeono meno šventės Lietuvoje rengėjai žada, kad apsilankius bent keliuose festivalio koncertuose, ženkliai padidės akordeono koncentracija kraujyje. Tai pasireikš pozityvių emocijų antplūdžiu, romantiškų jausmų pliūpsniais ir beribės fantazijos proveržiais. Tereikia pasirinkti mėgstamą akordeono muzikos žanrą ir į koncertą ateiti be išankstinių nuostatų.


Ypač įdomūs ir netikėti – pirmas bei paskutinis festivalio koncertai. Lapkričio 10 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje charizmatiškoji Suomijos akordeonistė Johanna Juhola klausytojus pakvies tapti žiūrovais, mat visą jos solinį pasirodymą lydės įsivaizduojami draugai – Imaginary friends, nuolat šmėžuojantys projekcijose. Šios atlikėjos išskirtinumą spėjo įvertinti didžiulė Europos auditorija - 2007 metais jai buvo patikėta atidaryti Helsinkyje vykstantį Eurovizijos dainų konkursą. Festivalį uždarys ketveriukė iš Švedijos, grojanti roką, folką ir dar kažką neapsakomo – Lars Karlsson Band. Ši grupė ne kartą sėkmingai šturmavo Švedijos radijo topų viršūnes, ir nuostabiausia yra tai, kad Larso Karlssono grupėje niekas nedainuoja, o pagrindinis balsas yra... diatoninė armonika, savo melodijomis galinti prakalbinti net akmenį.

REKLAMA


Lapkritį Vilnių užlies akordeono muzikos banga

Lapkričio 10 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje charizmatiškoji Suomijos akordeonistė Johanna Juhola klausytojus pakvies tapti žiūrovais, mat visą jos solinį pasirodymą lydės įsivaizduojami draugai – Imaginary friends.


Iki tol nė vienam instrumentiniam kūriniui nebuvo pavykę peržengti Švedijos radijo topų barjero. Iškalbingoji armonika su roko grupe karaliaus Šv. Kotrynos bažnyčioje lapkričio 24 dieną.


Kaip visuomet, kažkas festivalyje pasirodo pirmą kartą, o kai kurie atlikėjai grįžta į lietuvišką sceną, ankstesniuose koncertuose sulaukę didžiulio publikos susidomėjimo. Vienas jų – akordeono legenda iš Vokietijos Stefan Hussong, anot kritikų, J. S. Bachą interpretuojantis geriausiai nuo Gleno Guldo laikų, o ir viską grojantis taip, kad akordeoną galima laikyti labiausiai užkrečiančiu instrumentu pasaulyje. Šio scenos riterio akordeono meno paslaptys – lapkričio 23 dieną Organum koncertų salėje.


Taip pat po kelerių metų pertraukos į Lietuvą grįžta italų džiazo grandas Luciano Biondini, šį kartą drauge su pasauline trimito žvaigžde Fabrizio Bosso pakviesiantis mėgautis Viduržemio prieskoniais pagardinta itališka improvizacine muzika projekte Face to Face. Lapkričio 21 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje vyksiantis dueto koncertas patiks mėgstantiems intriguojančius džiazo standartų rebusus.


Lapkritį Vilnių užlies akordeono muzikos banga

Po kelerių metų pertraukos į Lietuvą grįžta italų džiazo grandas Luciano Biondin.


Visai kitoks džiazo skambesys klausytojus pasitiks Rotušėje lapkričio 20 dieną. Intensyviai koncertuojantys su world jazz projektais prancūzų akordeonistas Jean Louis Matinier ir gitaros virtuozas Kevin Seddiki pasirodyme Vilniuje padovanos puokštę ritmų, sąskambių ir nuotaikų iš įvairiausių pasaulio kampelių. Kevino gitara dažnai virsta perkusiniu instrumentu, suteikdama jų atliekamai muzikai egzotiškumo.


Lapkričio 16 dieną Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje girdėsime talentingiausius jaunosios kartos atlikėjus Agnę Dūkštaitę ir Tadą Motiečių su intriguojančiomis intelektualios muzikos programomis.


Šių metų festivalio lyrinė kulminacija – lapkričio 14 dieną šv. Kotrynos bažnyčioje. Tai italų bandoneono meistro Daniele di Bonaventura ir pianisto Giovanni Ceccarelli programa Mare Calmo, įkvėpta jūros reginių. Autorinė dueto muzika skirta romantiškų pojūčių išsiilgusiems klausytojams, kurių širdis atrakina burtažodis - tango.


Atskirai reikia paminėti dviejų svečių iš Lenkijos koncertus. Kaimyninės šalies akordeonistai vis rimčiau įsitvirtina akordeono pasaulio elite, ir šiemetiniame festivalyje girdėsime įsimintinus jų pasirodymus. Lapkričio 11 dieną LMTA didžiojoje salėje gros daugelio konkurso laimėtojas Bartosz Kołsut, o 22 dieną – Тamstos klube skambės pašėlusio akordeonisto, pasivadinusio Buttonhacker sceniniu slapyvardžiu, „vežančios“ muzikinės išdaigos.

REKLAMA


Festivalyje pasirodys ir solidžios LMTA studentų pajėgos visų savo pasirodymo detalių neatskleisiančios net festivalio meno vadovui. Ansamblis ContemporAcco drauge su kitų instrumentų atstovais atliks jaunųjų LMTA kompozitorių premjeras, bus ir daugiau netikėtumų. Likime suintriguoti ir mes – nepraleiskime progos pasiklausyti geriausio jaunimo – festivalio jubiliejaus proga abu LMTA koncertai yra dovanojami publikai.


Iki susitikimo XX tarptautinio akordeono festivalio koncertuose!
Bilietus platina bilietai.lt,
Daugiau informacijos – www.akordeonofestivalis.lt


Festivalio renginiai įvairiose sostinės koncertinėse erdvėse vyks lapkričio 10-24 d.


Koncertų erdvės :
Šv. Kotrynos bažnyčia, Vilniaus g. 30
Vilniaus Rotušė, Didžioji g. 31
Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos Didžioji salė, Gedimino pr.42
Muzikos klubas „Tamsta“, A. Strazdelio g. 1







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)