Prie „Kino pavasario“ komandos prisijungė Venecijos kino festivalio programos sudarytojas A. Tănăsescu

Prie „Kino pavasario“ komandos prisijungė Venecijos kino festivalio programos sudarytojas A. Tănăsescu


2021 metais įvyks jau 26-asis tarptautinis Vilniaus kino festivalis „Kino pavasaris“. Jam besiruošiančią komandą papildė ilgametis Toronto, Berlyno, Bukarešto ir kitų kino festivalių programos sudarytojas Andrei Tănăsescu, prieš keletą savaičių tapęs ir Venecijos kino festivalio programos „Venecijos dienos“ vienu iš kuratorių.


„Andrei Tănăsescu ne kartą lankėsi „Kino pavasaryje“, susitikdavome kino festivaliuose svetur – pokalbiai apie kiną, kino kūrėjus su juo įsiminė kaip turtingi ir įdomūs. Kuomet reikėjo atnaujinti komandą 2021 m. festivalio programai sudaryti, Andrei buvo vienas iš pirmųjų žmonių, kuriems norėjosi pasiūlyti prisijungti: ir dėl jo žinių, ir dėl patirties tarptautiniame kino industrijos kontekste, ir dėl gražaus ryšio su „Kino pavasariu“ ir Vilniumi“, – sako „Kino pavasario“ meno vadovė Mantė Valiūnaitė.


Pasak A. Tănăsescu „Kino pavasario“ pasiūlymą jis priėmė su didžiuliu malonumu. „Nepaprastai gerbiu šio festivalio komandos žinias apie kiną ir atsidavimą jam. Ilgus metus dirbdamas tarptautiniuose kino festivaliuose, su dideliu susidomėjimu ir susižavėjimu stebėjau, kaip „Kino pavasaris“ išaugo į vieną reikšmingiausių kino renginių ne tik regione, bet ir tarptautinėje erdvėje. Nekantrauju savo patirtimi pasidalinti su Lietuvos žiūrovais“, – sako A. Tănăsescu.

REKLAMA


M. Valiūnaitės vadovaujamoje „Kino pavasario“ programos sudarytojų komandoje aštuntus metus lieka dirbti Aistė Račaitytė ir jau praėjusiais metais trumpametražių filmų programą kuravusi Aušra Umbrasaitė. Jai atrinkti trumpametražius filmus padės šiuo metu Paryžiuje gyvenanti kino prodiuserė Marija Fridinovaitė.


„Ypatingai keisti metai priverčia permąstyti programos apimtį, sandarą, galvoti apie tai, kaip festivalis galėtų padėti kino kūrėjams, kurie atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje ir negalėjo baigti kurti savo filmų.


Kartu su Aiste, Andrei bei trumpametražių filmų programos sudarytojomis Aušra ir Marija sieksime sudaryti vertingą, įvairią, skirtingomis temomis kviečiančią reflektuoti programą, kurioje, kaip ir kasmet, bus ne tik svarbių meistrų naujausi kūriniai, bet ir retrospektyvos bei jaunųjų talentų filmai. Toliau ieškosime naujų idėjų, kaip išplėsti ir praturtinti „Kino pavasario“ žiūrovo patirtį“, – komandos atsinaujinimą komentuoja M. Valiūnaitė.

REKLAMA


Dėl pandemijos kino pasaulyje ritmas taip pat labai sulėtėjo ar net visai sustojo. Nevykstantys festivaliai pakeitė įprastą festivalio „Kino pavasaris“ komandos rutiną, tad tikimąsi, kad kino kūrėjams pavyks sugrįžti prie savo kūrinių ir juos pabaigti. Kol kas tai labai tinkamas metas kūrybingai pažvelgti į savo darbą, galbūt atsigręžti į senesnius kino filmus, peržiūrėti kino klasiką.


26-asis festivalis „Kino pavasaris“ vyks 2021 metų kovo 18–balandžio 1 dienomis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)