Pasaulį ultralengvuoju lėktuvu apskridusi 19-metė pagerino pasaulio rekordą

Pasaulį ultralengvuoju lėktuvu apskridusi 19-metė pagerino pasaulio rekordą


Devyniolikmetė Zara Rutherford tikriausiai tapo jauniausia moterimi, viena apskridusi pasaulį ir ketvirtadienį grįžusi į Belgiją po odisėjos per 52 šalis ir penkis žemynus.


Tiesioginės transliacijos metu nufilmuotuose vaizduose matyti, kaip ji nusileido Kortrijko Vevelgemo aerodrome, galutiniame kelionės taške.


Z. Rutherford rugpjūtį išskrido iš Belgijos Kortrijko miesto į 156 dienas trukusią ekspediciją, norėdama pagerinti pasaulio rekordą.


Ar tai jai pavyko, dar turi oficialiai patvirtinti Gineso rekordų knygos atstovai. Z. Rutherford tikisi būti pripažinta jauniausia moterimi, iki galo atlikusia šį žygdarbį, ir jauniausiu bet kokios lyties asmeniu, kuris vienas apskrido pasaulį ultralengvuoju lėktuvu.


Z. Rutherford ketina aplenkti dabartinę rekordininkę Shaestą Waiz iš JAV, kuri 2017 metais, būdama 30 metų, viena apskrido planetą. Vyras šios srities rekordininkas yra 18 metų.



Belgijos ir Jungtinės Karalystės pilietė Z. Rutherford paskelbė apie savo epinę kelionę socialinėje žiniasklaidoje, tikėdamasi pritraukti kuo daugiau moterų ir merginų ir sudominti jas skraidymu arba mokslu ir inžinerija platesne prasme.


Z. Rutherford skrido itin lengvu Europoje pagamintu orlaiviu, pavadintu „Shark“, galinčiu pasiekti 300 km per valandą greitį, rašoma jos svetainėje.


Ji kilusi iš aviatorių šeimos: abu jos tėvai – belgė mama ir britas tėvas – yra lakūnai.


Kaip atrodo lėktuvo kabinos vidus, ji pirmą kartą pamatė, kai jai buvo vos keli mėnesiai. Būdama 14 metų ji išmoko valdyti lėktuvą ir netrukus pradėjo siekti pirmosios piloto licencijos.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)