Skaidriai dirbančio ID: dažniausiai užduodami klausimai

Skaidriai dirbančio ID: dažniausiai užduodami klausimai


Nuo šių metų balandžio 1 d. kiekvienas statybos darbus atliekantis fizinis asmuo privalės turėti galiojantį Skaidriai dirbančio ID kodą.


Skaidriai dirbančio asmens identifikavimui bus naudojama „Sodros“ informacinė sistema, apdraustųjų ir išmokų gavėjų registrai bei juose šiuo metu jau kaupiami duomenys – informacija apie darbuotoją, darbdavį, savarankiškai dirbantį asmenį bei informacija apie į Lietuvą komandiruojamus darbuotojus.


Visuomenei kylant įvairių su skaidriai dirbančio ID susijusių klausimų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikia atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus.


Kas yra skaidriai dirbančio asmens identifikavimo kodas?


Tai „Sodros“ informacinėje sistemoje suformuotas kodas, patvirtinantis, kad asmuo dirba pagal darbo sutartį, yra savarankiškai dirbantis, komandiruotas į Lietuvos Respubliką ar dirba pagal civilinę sutartį, jei yra mažosios bendrijos vadovas.


Kas privalo turėti skaidriai dirbančio asmens identifikavimo kodą?


Skaidriai dirbančiojo identifikavimo kodą privalo turėti visi statybvietėje statybos darbus atliekantys asmenys: dirbantys pagal darbo sutartį ar vykdantys savarankišką veiklą, pagal civilinę sutartį dirbantys mažosios bendrijos vadovai, taip pat komandiruoti į Lietuvos Respubliką darbuotojai.

REKLAMA


Kaip bus galima gauti skaidriai dirbančiojo identifikavimo kodą?


Savo skaidriai dirbančiojo tapatybės kodą galės gauti kiekvienas asmuo prisijungęs prie asmeninės paskyros, esančios „Sodros“ Elektroninėje gyventojų aptarnavimo sistemoje (EGAS) arba asmeniškai atvykęs į bet kurį „Sodros“ priimamąjį.


Taip pat darbuotojui skaidriai dirbančio asmens tapatybės kodą galės gauti darbdavys, prisijungęs prie savo paskyros, esančios „Sodros“ Elektroninėje draudėjų aptarnavimo sistemoje (EDAS), arba atvykęs į bet kurį „Sodros“ priimamąjį.


Ar vienos užklausos metu darbdavys galės gauti („išimti“) tik vieno darbuotojo skaidriai dirbančio asmens identifikavimo kodą „Sodros“ EDAS sistemoje?


Vienos užklausos metu darbdavys galės atsisiųsti daugiau nei vieną skaidriai dirbančio asmens identifikavimo kodą „Sodros“ EDAS sistemoje.


Per kiek laiko yra išduodamas skaidriai dirbančio asmens identifikavimo kodas?


Asmuo, prisijungęs prie „Sodros“ informacinės sistemos, skaidriai dirbančiojo identifikavimo kodą galės atsisiųsti realiuoju laiku.

REKLAMA


Kaip kodo veikimas bus pritaikomas tiems asmenims, kurie dirba keliose vietose/vykdo veiklą skirtingais pagrindais?


Asmuo, dirbdamas pagal kelias darbo sutartis, ar besiverčiantis savarankiška veikla, gaus po atskirą kodą kiekvienai darbo sutarčiai (kiekvienam socialinio draudimo pas atskirą draudėją atvejui) ir kiekvienai savarankiškai veiklai, kurią asmuo vykdo kaip skirtingo statuso savarankiškai dirbantis asmuo (pavyzdžiui, veikla, įsigijus verslo liudijimą, ir veikla pagal individualios veiklos pažymą).


Kas tikrins ir kontroliuos, ar darbuotojai turi skaidriai dirbančiojo ID kodus?


Pareigą tikrinti kodą turės Valstybinė darbo inspekcija, Valstybinė mokesčių inspekcija, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, policija, taip pat statytojas (užsakovas) ar jo vienas įgaliotas rangovas.


Kaip bus tikrinamas skaidriai dirbančiojo ID kodas?


Kodas bus tikrinamas mobiliojo įrenginio pagalba nuskaitant QR kodą, taip, kaip yra tikrinamas Galimybių pasas. Tam tikslui bus naudojama nemokama mobili programėlė, kurią bus galima atsisiųsti tiek į mobilų telefoną, tiek į planšetę ar kitus įrenginius.


Kokia forma reikia tikrintojams pateikti skaidriai dirbančiojo ID kodą?


Skaidriai dirbančio asmens kodą galima pateikti atspausdintą ant popieriaus arba atsisiųstą įrenginyje (mobiliajame telefone, kompiuteryje ir pan.).


Kokia darbdavio atsakomybė?


Darbdavys turi užtikrinti, kad visi jo darbuotojai, atliekantys statybos darbus, turėtų skaidriai dirbančiojo ID kodą ir jį pateiktų nelegalaus ir nedeklaruoto darbo kontrolės institucijoms (Valstybinei darbo inspekcijai, Valstybinei mokesčių inspekcijai, FNTT, Policijai), statytojui (užsakovui) arba jo vienam įgaliotam rangovui.



Kokios statytojo (užsakovo) pareigos?


Statytojas (užsakovas) arba jo vienas įgaliotas rangovas turi užtikrinti, kad visi statybvietėje esantys asmenys būtų identifikuoti: statybos darbus atliekantys darbuotojai, savarankišką veiklą vykdantys asmenys bei kiti statybvietėje esantys asmenys, neatliekantys statybos darbų.


Kokios pareigos nustatytos kitiems statybvietėje esantiems asmenims, kurie nevykdo statybos darbų?


Kiti, statybvietėje esantys asmenys, kurie neatlieka statybos darbų, statybvietėje gali būti tik turėdami statytojo (užsakovo) ar jo vieno įgalioto rangovo nustatytą identifikavimo priemonę ir užregistruoti, nurodant jų atvykimo į statybvietę pradžios laiką bei atvykimo priežastį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)