Stuburo lūžį patyrusi mergina padeda tokio pat likimo ištiktiems

Stuburo lūžį patyrusi mergina padeda tokio pat likimo ištiktiems


Vieną akimirką važiuoji automobiliu, kitą akimirką vertiesi ant ledinio asfalto ir galiausiai supranti, kad būdamas vos septyniolikos daugiau nebegalėsi judinti kojų. Sunkią stuburo traumą patyrusi panevėžietė Milda Vitonytė po tragiško įvykio ne tik sugebėjo atsitiesti, bet ir dabar specialiose stovyklose padeda tokio pat likimo ištiktiems.


Skausmingas gydymas


To, ką teko išgyventi po traumos, moteris nelinki niekam patirti. Vien ligoninėje jai teko praleisti du mėnesius, kurių metu buvo atliekamas kaklo slankstelių tempimas.


„Tai siaubinga procedūra, kurią prisimenu iki šiol, – kalba moteris. – Kaukolėje iš abiejų pusių man išgręžė skyles, į kurias įtaisė ir varžtais pritvirtino vadinamuosius „ragus“, ant jų pritaisė metalinį lanką. Ant jo buvo pakabinti 5–7 kg svarsčiai, su kurias turėjau gulėti nejudėdama 24 valandas per parą. Tempimą gydytojai turėjo daryti todėl, kad reikėjo atlaisvinti po avarijos pavojingai susistūmusius kaklo slankstelius, jie spaudė nervą ir galėjo paralyžiuoti kairę ranką.“

REKLAMA


Kančios galų gale padėjo – kaklo slankstelius pavyko kilstelėti, merginos rankos nebuvo paralyžiuotos. Po ligoninės Milda pateko į Palangos reabilitacinę ligoninę, kurioje kasdien dirbo su kineziterapeutais sunkiose treniruotėse su svoriais. Visgi, atsistoti ant kojų taip ir nepavyko.


„Jau baigiantis reabilitacijai supratau, kad kiek besistengčiau ir ką bedaryčiau – tai nebe padės, reikės visą gyvenimą sėdėti vežimėlyje. „Turi galvą, rankas, tačiau kojų nevaldysi. Lūžo stuburas ir jo atstatyti neįmanoma“, – trumpai man pasakė atsisveikinti atėjęs gydytojas.


Tuomet man buvo nepaprastai sunku, supratau, kad vilties pasveikti, gyventi ir vaikščioti kaip visi nebeliko, – prisimena Milda. – Niekas manęs negalėjo paguosti, netgi artimiausi žmonės. Jie ir nebūtų galėję to padaryti, nes nė vienas jų nebuvo to patyręs ir negalėjo suprasti, kaip jaučiuosi, niekas negalėjo paaiškinti, kaip man toliau gyventi. Supratau, kad turėsiu pati iš naujo išmokti gyventi visiškai kitaip, negu iki šiol.“

REKLAMA


Padėjo speciali stovykla neįgaliesiems Vilniuje


Galiausiai moteriai padėjo atsitiktinumas. Milda prisipažįsta, kad viena laimingiausių jos gyvenimo akimirkų tapo susitikimas su dviem neįgaliaisiais, patyrusiais sunkią stuburo traumą prieš keletą metų. Vyrai pakvietė ją į švedų remiamą neįgaliųjų stovyklą Vilniuje, skirtą būtent tokiems kaip ji – neseniai tapusiems neįgaliais, nieko nemokantiems, neturintiems jokių įgūdžių, patiriantiems didžiulį psichologinį šoką dėl sugriuvusio gyvenimo.


„Tada buvau lyg žalias žąsiukas. Nemokėjau savarankiškai perlipti iš lovos į vežimėlį, nežinojau, kaip reikia pačiai apsirengti, kaip atlikti higienos procedūras. Niekas man to negalėjo paaiškinti, nes aplink mane buvo tik sveiki žmonės, kurie viso to nepatyrė ir tiesiog apie tai nieko nežinojo.


Stovykloje verkdavau, prašydavausi namo, sakydavau, kad nieko nesugebėsiu išmokti, tačiau instruktoriai buvo nepalaužiami. „Nusiramink, Milda, – sakydavo jie. – Tu tokia pati, kaip ir visi kiti. Visi mes tai praėjome, žinome, kad ir tu galėsi tai padaryti. Tai yra unikali galimybė išmokti ir sužinoti tai, ko namuose nepatars nei artimieji, nei draugai, nei gydytojai, kurie nesupras, su kokiais sunkumais tu susiduri ir kokių įgūdžių tau būtina įgyti. Todėl laikykis, privalai save nugalėti.“


Stuburo lūžį patyrusi mergina padeda tokio pat likimo ištiktiems


Naujai gauti įgūdžiai sukūrė stebuklą


Pasak Mildos, dešimt stovykloje Vilniuje praleistų dienų galiausiai jos gyvenime sukūrė mažą stebuklą.


„Grįžau po stovyklos į namus visai kitokia, – prisimena moteris. – Jeigu prieš tai sugebėjau tik gulėti lovoje, žiūrėti į lubas ir galvoti, kad mano gyvenimas jau baigėsi, tai dabar jau mokėjau pati persėsti iš lovos į vežimėlį, o iš jo – į mašiną. Galėjau pati apsirengti, save apsitarnauti, netgi batus užsidėti. Visiškai nesitikėjau, kad stovykla taip padės.“


Pasak Mildos, kartu su naujų įgūdžių įgijimu, po stovyklos ji pajuto ir naujai atėjusį pasitikėjimą savimi, nes ten ji matė neįgaliuosius, kurie, turėdami tokią pat stuburo traumą kaip ir ji, vairavo mašinas, turėjo darbus, gyveno pilnavertį gyvenimą.



„Patyriau milžinišką psichologinį palengvėjimą, nes supratau, kad galėsiu nebūti našta savo artimiesiems,“– prisimena moteris.


Gyvenimą pašventė pagalbai tokio pat likimo ištiktiems


Pati praėjusi pragariškas kančias Milda suprato, kad gali veiksmingai padėti tokio pat likimo ištiktiems ir ne tik patarti neįgaliesiems kaip atlikti tam tikrus veiksmus ar higienos procedūras, tačiau ir suteikti veiksmingą psichologinę pagalbą.


„Psichologinė pagalba pirmosiomis dienomis ir netgi mėnesiais tapus neįgaliu yra ypatingai svarbi, tiesiog neįkainojama, – dalinasi mintimis Milda. – Nesusitvarkius psichologiškai, žmogui gali visai „nuvažiuoti stogas“, nes visas ankstesnis įprastas gyvenimas griūva, prarandi darbą, dažnai palieka draugai ir artimieji, o patarti kaip toliau gyventi niekas negali, nes pats to nėra patyręs.“


Unikali stovykla neseniai patyrusiems sunkią stuburo traumą


Jau kelerius metus savo patyrimą Milda panaudoja maltiečių neįgaliųjų reabilitacijos stovykloje „Move it“ Giruliuose, kartu su kitais penkiais neįgaliais instruktoriais padėdama jaunuoliams, neseniai patyrusiems sunkią nugaros traumą. Ji šioje stovykloje yra aerobikos instruktore.


Rugpjūčio pabaigoje Giruliuose vyks jau ketvirtoji tokia maltiečių stovykla, į kurią susirinks dvidešimt per pastaruosius metus itin sunkias stuburo traumas patyrusių jaunuolių. Visi šie jauni žmonės yra sunkiai traumuoti tiek fiziškai (visi turi aukštą pažeidimo lygį), tiek psichologiškai.


„Stengsimės jiems padėti kuo tik galėsime, būsime su jais kartu, kiek tik jiems reikės, atsakysime į visus jų klausimus, išmokysime visko, ką patys mokame, – sako Milda. – Suprantame, kaip jiems šios dešimt dienų yra gyvybiškai svarbios ir jie turi jas maksimaliai išnaudoti. Labai tikiuosi, kad po stovyklos jaunuoliai grįš namo kitokie – įveikę didžiulę psichologinę krizę, baimę ir neviltį, įgiję būtinų įgūdžių naujiems kitokio gyvenimo iššūkiams.“

REKLAMA


Stovyklai reikalinga žmonių pagalba


Maltiečių organizuojamai stovyklai „Move it“ šiuo metu yra reikalinga finansinė pagalba. Paaukoti stovyklai galima siunčiant trumpąją SMS žinutę numeriu 1405, įrašius tekstą 1344. Šia žinute prie sunkias nugaros traumas patyrusių žmonių stovyklos bus prisidedama vos dviem eurais.


Daugiau informacijos apie stovyklą ir kitas galimybes padėti suluošintiems jaunuoliams galima rasti čia: http://bit.ly/StovyklaMoveit







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>