Ar socialdemokratai žada keisti savo lyderį?

Ar socialdemokratai žada keisti savo lyderį?


Aistros verda tarp Socialdemokratų frakcijos Seime ir partijos oficialaus lyderio Gintauto Palucko. Tarsi kažkelintą kartą iš jo pasišaipydamas, premjeras iš karto po susitikimo su Socialdemokratų frakcijos seniūnu Andriumi Palionu patikino, kad memorandumas ar susitarimas tarp frakcijų bus pasirašytas dar iki socialdemokratų partijos tarybos sprendimo. Anot premjero, jis nemato priežasčių, kodėl socialdemokratai ir Valstiečių ir žaliųjų partijos frakcija Seime negali dirbti kartu rudens sesijoje. Žodžiu, LSDP vadovybė ten, „už parlamento“, tegul mano ką tik nori, o jos atstovai Seime sprendžia savaip.


Yra ir kita problema (ir ne tik minėtoje partijoje) – tai kartų kaita. Dauguma parlamente jau ne vieną kadenciją įsitaisiusių socialdemokratų puikiai suvokia: jų laikas jau baigiasi, bet dar šiek tiek liko. Todėl „senukai“ ir stengiasi demonstruoti savo norus ir dar turimas galimybes. O partijos lyderis G. Paluckas, nebūdamas Seimo narys, partijos patriarchų demaršus priverstas stebėti „iš balkono“.

REKLAMA


Jei socialdemokratų senbuviai galvotų apie partijos perspektyvas, tokios vidinės priešpriešos tikriausiai nekurstytų. Tačiau ir šią, kaip ir daugumą mūsų politinių partijų, kamuoja nenoras periodiškai atsinaujinti. Todėl ir metų metais nesikeičia jų lyderiai, kol nenumatytos aplinkybės ima griauti nusistovėjusią partinę hierarchiją. Tad ir dabartinė situacija socialdemokratų partijoje – klasikinė šio nenoro keistis išraiška.


Arūnas Marcinkevičius

Keisti pirmininko socialdemokratai nesvarsto


Gediminas KIRKILAS, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas:


- Tokio klausimo – ar keisti išrinktą pirmininką Gintautą Palucką kuo nors kitu – socialdemokratų darbotvarkėje tikrai nėra. Visuotiniuose rinkimuose balsų dauguma išrinktas ir šių metų gegužę pradėjęs eiti pirmininko pareigas G. Paluckas jas eis dvejus metus. Kaip bus vėliau, žinoma, neprognozuoju. Socialdemokratai vėl spręs pirmininko klausimą tiesioginiuose rinkimuose. Taip numato partijos statutas.

REKLAMA


Dvejones dėl lyderio keitimo socialdemokratams norėtų primesti politiniai oponentai, tikėdamiesi sukiršinti mus partijos viduje. Esu įsitikinęs, kad to padaryti nepavyks.


Kartų konfliktas gali sutrupinti šią partiją


Lauras BIELINIS, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius:


- Vidinis konfliktas socialdemokratų gretose išties pasiekė kritinę ribą, nes Seimo Socialdemokratų frakcija, kurios nariai vis ryškiau demonstruoja savarankiškumą, nenorą skaitytis su partijos vadu G. Palucku, kelia įtampą ir partijoje, ir už jos ribų. Nemanau, kad šios įtampos yra partijos vado keitimo preliudija.


Nemanau, kad tai yra ir partijos skilimo ženklas. Tai natūralus partijos perstruktūravimo procesas, jo metu ne tik kinta galios centrai ir jų įtaka partijai, bet tuo pačiu metu vyksta ir kartų kaita partijoje.


Partijos nariai konfliktuoja dėl artimos ateities galimybių, grynindami partijos strategijas ir jų realizavimo kryptis. Tad G. Paluckas, nori to ar ne socialdemokratų senbuviai, savo asmenybe ženklina naujas partijos intencijas, galimybes bei tikslus. Jį palaiko dauguma regioninių skyrių, jo asmenyje jie mato naujas galimybes kairiajai politinei jėgai. O šiai politinei partijai atstovaujantys jų kolegos Seime yra ilgamečiai politikos veikėjai, kurie ne tiek tikisi perimti valdžią, kiek nenori staigių ir sau nepriimtinų politinių judesių.


Taigi konfliktas partijoje nėra pavojingas G. Paluckui, tačiau reikšmingas dėl pasekmių. Jaunajam lyderiui pralaimėjus šį konfliktą, su juo susietų reformų idėja gali atitolti, dar daugiau – net gali keistis partinės raidos kryptys ir vertybiniai prioritetai. O tai strategiškai pavojinga socialdemokratams.



Laikinos sutartys paskandins socialdemokratus


Žygimantas PAVILIONIS, Seimo narys, konservatorius:


– Naujojo socialdemokratų pirmininko Gintauto Palucko inicijuotas sprendimas pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su valstiečiais šiai partijai yra paskutinė galimybė atsinaujinti. Deja, Seimo socialdemokratų „bičiuliai“ šiandien savo žaidimuose klampina ne tik jaunąjį partijos pirmininką, bet ir visą Lietuvą. Kaip taikliai susidariusią padėtį apibūdino prezidentė Dalia Grybauskaitė: koalicijos ateitis laikysis sudarant laikinas sutartis tarp valstiečių ir socialdemokratų.


Tačiau ką tokios laikinosios sutartys reikš mūsų šaliai? Jau šiuo metu matome sąstingį visose strateginėse šalies gyvenimo srityse: sparčiai augančios kainos, nevykdoma mokesčių reforma, didėjanti emigracija ir stringantys energetikos projektai.


Ar šiuos klausimus išspręsime laikinosiomis sutartimis? Senųjų Socialdemokratų frakcijos narių noras išlikti skęstančioje „profesionalų“ koalicijoje gali privesti prie partijos skilimo ir visiško kairės išnykimo iš Lietuvos politinės padangės. O tai artėjant rinkimams atvers kelią naujiems, valstybei reikalingų sprendimų priimti negebantiems „gelbėtojams“. Partinės demokratijos kokybę labiausiai lemia partijų ideologinis nuoseklumas: ir tai puikiai supranta G. Paluckas su dauguma LSDP skyrių. Deja, panašaus supratimo vis dar trūksta Seime.


Intrigų mokykloje naujokui nelengva


Valdas VASILIAUSKAS, žurnalistas:


- Koalicijos su „valstiečiais“ aptarimas tarp socialdemokratų veikiausiai taps lemiamu mūšiu tarp G. Palucko ir senosios nomenklatūros, tarp partijos apačių ir viršūnių, tarp „vaikų“ ir „tėvų“. Jaunajam lyderiui sunkiau sekasi atnaujinti partiją, nei, pvz., konservatoriui G. Landsbergiui, kuriam už nugaros stovi visagalis Senelis. Be to, G. Paluckas nuolat palyginamas su tokia integralia figūra kaip A. M. Brazauskas. Koks nepalankus lyderio vaidmuo šio didžiojo socialdemokratų autoriteto paunksmėje, jau įsitikino G. Kirkilas su A. Butkevičiumi.


Be to, neturėdamas Seimo nario mandato, G. Paluckas sulaukia ironiškų partijos senbuvių patarimų susitelkti į Vilniaus savivaldybės reikalus ir yra priverstas iš tolo stebėti politinių intrigų didmeistrių žaidimus parlamente. Tad buvusi viena stipriausių krašto partijų, politinės sistemos atramų, jos stabilumo ir pusiausvyros garantų, užuot po sutriuškinimo pastaruosiuose Seimo rinkimuose atgavusi jėgas ir užleistas pozicijas, toliau grimzta vidinių intrigų ir rietenų liūne. Nes senoji gvardija, gindama savus egoistinius interesus, kelia pražūtingą partijai lyderystės krizę. Ir nors socialdemokratų kartų kaita pernelyg užsitęsė, ateitis priklauso jaunimui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)