3 augalai sveikatai, energijai ir gerai savijautai

3 augalai sveikatai, energijai ir gerai savijautai


Gamtoje apstu naudingų medžiagų, kurios teigiamai veikia mūsų sveikatą ir savijautą. Populiarėjant tvarumo, ekologijos ir natūralumo idėjoms, vis dažniau atsigręžiame į tai, ką mums gali duoti gamta.


Nors daugelis yra įsitikinę, kad vasarą maitinamės sveikai, dažniausiai tai tėra mitas. Mūsų organizmai gali būti išsekę dėl ilgalaikių prastos mitybos įpročių ir nuolat patiriamo streso, todėl vien tik šviežių daržovių, uogų ar vaisių įtraukimas į mitybos racioną nepadės. Bet vasara yra puikus metas ugdyti sveikos gyvensenos įpročius ir labiau rūpintis savimi.


Vaistinės žolelės, augaliniai ekstraktai ir kiti natūralūs produktai tampa mūsų sveikatinimosi programų dalimi. Šiandien norime jus supažindinti su trimis naudingais augalais, kurie padeda išlikti sveikiems, energingiems, gerai jaustis ir mėgautis gyvenimu.


Ženšenis – kasdienei energijai ir jaunystei palaikyti


Ženšenis liaudyje dažnai vadinamas jaunystės eliksyru. Ne veltui. Dar prieš 5000 metų Kinijoje buvo atrastas ir pastebėtas šios augalo šaknies poveikis – ji suteikia jėgų ir energijos. O kai jaučiamės energingi – jaučiamės jauni.

REKLAMA


Ženšenio šaknis buvo minima senovės kinų medicinos raštuose kaip seniausias vartojimo tradicijas turintis vaistinis augalas. Šiuolaikinė medicina tęsia ir puoselėja šias tradicijas, todėl vaistinėse galite pamatyti pačių įvairiausių maisto papildų su ženšeniu, kurie padeda jaustis žvaliems ir energingiems.


Ženšenio ekstraktas padeda sumažinti nuovargį, palaikyti normalią fizinę ir psichinę būklę bei gyvybingumą. O jeigu jaučiate itin didelį nuovargį, vertėtų papildomai vartoti vitaminus D ir C. Tyrimai rodo, kad žemas vitamino D kiekis kraujyje galit turėti nemažos įtakos nuovargiui. Tad vitamino D terapija padeda efektyviai įveikti nuovargio simptomus. O kai organizme trūksta vitamino C, nuovargis jaučiamas dvigubai dažniau. Tad šių vitaminų ir ženšenio kompleksas tikrai suteiks jėgų džiaugtis gyvenimu!


Imbieras – ne tik imunitetui stiprinti


Imbierinė arbata yra vienas iš natūralių peršalimo gydymo metodų, bet tai tikrai ne vienintelis šios prieskoninio augalo šaknies privalumas. Imbieras pasižymi priešuždegiminėmis ir skausmą malšinančiomis savybėmis. Jis taip pat padeda deginti riebalus, mažinti kraujospūdį ir gerinti virškinimą.

REKLAMA


Įdomu tai, kad imbieras išskirtinai svarbus kelių sveikatai – jis malšina artrozės simptomus. Tad jeigu turite kelių problemų, pravartu pagalvoti apie maisto papildų su imbieru vartojimą. O jeigu leisitės į paieškas, ieškokite preparato, kuriame taip pat yra ir vitamino D. Esant mažam vitamino D kiekiui organizme (<50 nmol/L), papildomas jo vartojimas sumažina sąnarių skausmą pacientams, sergantiems osteoartritu.


Dirvinis asiūklis – grožiui naudinga piktžolė


Lietuvos pievose, laukuose ir pamiškėse auga mūsų grožiu ir sveikata galinti pasirūpinti piktžolė – dirvinis asiūklis. Šis augalas turi priešuždegiminių ir skausmus malšinančių savybių, o jo preparatai gali būti skiriami įvairiems uždegimams ir ligoms gydyti.


Asiūklio ekstraktą, kaip ir ženšenį, galime vadinti jaunystės eliksyru. Tik skirtingai nei ženšenis, asiūklis ne suteikia energijos, o rūpinasi plaukų ir nagų būkle, odos skaistumu, grožiu ir elastingumu. Jis gerina galvos odos būklę, stiprina plaukus, skatina jų augimą ir suteikia blizgesio. Taip yra todėl, kad ši augalas yra natūralus silicio šaltinis – tai medžiaga, kuri gerina plaukų stiprumą ir elastingumą.


Iš džiovinto asiūklio verdami užpilai ir arbatos, kurias galima tiek gerti, tiek skalauti plaukus. Bet jeigu kvapas ar skonis jums yra nepriimtini, ieškokite maisto papildų su asiūkliu. Šiuo atveju rekomenduojama rinktis tokius preparatus, kurių sudėtyje taip pat yra seleno, cinko, biotino ir vitamino C – tai medžiagos, kurios taip pat labai svarbios grožiui.


Gyvenimu mėgaujamės tada, kai esame sveiki


Organizmui reikalingų medžiagų yra kur kas daugiau nei trys. Į šį sąrašą galėtume įtraukti omega-3 riebalų rūgštis, kalį, magnį, kalcį, geležį ir begalę kitų vitaminų bei mineralų, kurias turėtume natūraliai gauti vartodami kokybišką, sveiką ir subalansuotą maistą.


Šią vasarą nusprendę gyventi sveikiau, į subalansuotos mitybos racioną taip pat įtraukite kokybiškus maisto papildus. Šiuo metu rinkoje yra unikalių produktų, kurie straipsnyje išvardytas naudingas medžiagas derina su omega–3 riebalų rūgštimis ir kitais vitaminais bei mineralais. Tad jums pakaks suvartoti vieną ar dvi kapsulę per dieną ir nereikės į atostogų lagaminą sukrauti visos vaistinėlės.


Atminkite, kad norėdami mėgautis gyvenimu, turime rūpintis savo sveikata. O pastebėję kamuojančius negalavimus – kreiptis į gydytoją, kuris padės nustatyti, kokių medžiagų trūksta jūsų organizmui.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>