Sezoninis podagros paūmėjimas

Sezoninis podagros paūmėjimas


Seniau podagrą vadino ponų liga, nes ja dažniausiai susirgdavo mažai judantys, bet mėgstantys sočiai ir skaniai pavalgyti turtuoliai. Beje, vyrai šia liga serga 20 kartų dažniau nei moterys.


Regina ZINKEVIČIENĖ


Podagra – lėtinė šlapimo rūgšties apykaitos sutrikimo liga. Dėl kraujyje ir kituose organizmo skysčiuose padidėjusio šlapimo rūgšties kiekio atsiranda natrio uratų kristalų, kurie nusėda sąnariuose ir audiniuose aplink juos, taip pat vidaus organuose.


Pagrindiniai podagros rizikos veiksniai:


* vyriška lytis;
* amžius – daugiau nei 40 metų;
* antsvoris;
* paveldimumas;
* alkoholio vartojimas;
* inkstų nepakankamumas;
* arterinė hipertenzija.


Ligos pradžioje žmogus gali nieko nejausti, nors šlapimo rūgšties kristalai pamažu kaupiasi audiniuose. Paprastai podagros simptomai pajuntami, kai įvyksta pirmasis priepuolis – kuris nors sąnarys sutinsta, tampa labai skausmingas. Dažniausiai tai būna didžiojo kojos piršto sąnarys. Gali skaudėti kelio, alkūnės ar plaštakos sąnarius. Nesigydant podagra tampa lėtinė. Dažni podagros priepuoliai gali deformuoti kaulus bei sąnarius ir apriboti judėjimą. Be to, dėl didelės šlapimo rūgšties kristalų koncentracijos gali atsirasti ir inkstų, širdies, kraujagyslių bei kitų organų pažeidimų.

REKLAMA


Ligos paūmėjimo metu sąnariai patinsta, tampa skausmingi, oda parausta ir tampa karšta. Priepuolio metu gali pakilti temperatūra, sutrikti širdies ritmas. Sergantiems podagra būtina gydytojo pagalba. Gydymą gali palengvinti ir su gydytoju suderinti naminiai gydymo būdai.

Tinkama mityba


Nuo seno žinoma, kad sergant podagra reikia laikytis tam tikro mitybos režimo. Patariama valgyti dažniau, geriausia 5–6 kartus per dieną, bet suvalgant mažiau. Būtina vengti tų maisto produktų, kurių vartojimas didina šlapimo rūgšties kiekį. Reikėtų atsisakyti riebios mėsos (ypač keptos), rūkytų produktų, dešrų bei subproduktų (kepenų, širdžių, liežuvių, inkstų, smegenų).


Nepatariama valgyti stiprių sultinių, sardinių, šprotų, ungurių, ančiuvių, riebių padažų, ankštinių daržovių, rūgštynių, špinatų, salierų, žiedinių ir briuselinių kopūstų, grybų, pipirų, saldumynų, šviežių mielinės tešlos gaminių. Būtinas saikingai vartoti druską. Nepatariama gerti gazuotų gėrimų, vartoti alkoholio, ypač alaus.

REKLAMA


Labai svarbu gerti pakankamai skysčių, ypač jei sergate inkstų ar šlapimo takų akmenlige. Iš gėrimų geriausiai tinka mineralinis vanduo. Kad šlapimo rūgštis geriau pasišalintų iš organizmo, per dieną reikėtų išgerti apie 2 litrus skysčių.


Patariama valgyti šviežio ir rauginto pieno produktų, vaisių, daržovių, riešutų, ypač graikinių, kiaušinių, ypač putpelių, įvairių košių, medaus ir padžiūvusios duonos. Mėsos ir žuvies derėtų valgyti saikingai ir tik virtos. Vaisiai ir daržovės mažina purinų kiekį kraujyje ir padeda išvengti podagros priepuolių. Naudinga valgyti citrusinių vaisių ir uogų (ypač naudingos žemuogės, vyšnios ir trešnės).


Vaistai iš virtuvės

* Ryte prieš pusryčius išgerkite stiklinę vandens su šaukšteliu obuolių acto ir medaus. Šis gėrimas stabdo podagros ir reumato vystymąsi, išvalo organizmą ir žarnyną, mažina svorį.


* Sergant podagra patariama kasdien suvalgyti po 100 g tarkuotų morkų su aliejumi.


* Liaudies medicinos žinovai sergantiems podagra pataria reguliariai valgyti baklažanų, nes jie skatina šlapimo rūgšties išsiskyrimą ir pasišalinimą iš organizmo.


* Labai sena gydomoji priemonė sergant podagra ir reumatu yra įtrynimai šviežiais svogūnais. Svogūnai malšina skausmą, dažnai visiškai jį nuslopina.


Gydomosios arbatos


* Beržų lapų arbata skatina medžiagų apykaitą ir šlapimo rūgšties pertekliaus pašalinimą: 2 kupinus šaukštelius susmulkintų beržų lapų užpilkite 250 ml verdančio vandens, palikite 10 minučių pritraukti, nukoškite. Gerkite arbatos po 2–3 puodelius per dieną. Gydymo kursas – 4–8 savaitės.



* Šaukštą susmulkintų kiaulpienių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 15 minučių pritraukti, nukoškite. Gerkite po stiklinę šios arbatos ryte ir vakare 1–2 mėnesius.


* Raktažolės padeda malšinti skausmą ir valyti kraują, o kartu – pašalinti iš organizmo medžiagas, sukeliančias podagrą ir reumatines ligas. Sergant šiomis ligomis patariama kasdien (ilgesnį laiką) išgerti po 1–2 puodelius raktažolių arbatos: šaukštelį susmulkintų raktažolių užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite trumpam pritraukti, nukoškite.


Antpilai ir nuovirai


* Podagrą, netgi įsisenėjusią, padeda gydyti jonažolių antpilas: 3 šaukštus susmulkintų vaistažolių užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 2 valandas, paskui nukoškite. Gerkite antpilo po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį 1–2 mėnesius.


* Podagrą gydo alyvų žiedų antpilas: į pusės litro talpos butelį iki viršaus priberkite alyvų žiedų, užpilkite spiritu ir palikite 3 savaites šiltoje vietoje, nukoškite. Gerkite antpilo po 30 lašų (su vandeniu) 3 kartus per dieną prieš valgį 3 mėnesius.


* Paūmėjus podagrai, gerkite šermukšnių uogų antpilo: šaukštą šviežių arba džiovintų šermukšnių uogų užpilkite 300 ml verdančio vandens, palikite 4 valandas, paskui nukoškite. Gerkite antpilo po pusę stiklinės 3 kartus per dieną.


* Podagrą gydo bruknių lapų nuoviras: 2 šaukštelius susmulkintų bruknių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, 15 minučių pavirkite ant mažos ugnies, nukoškite ir mažais gurkšneliais išgerkite per dieną.


* Pasidarykite kojoms vonelę iš šalavijų nuoviro: 100 gramų džiovintų šalavijų užpilkite 6 litrais vandens ir pavirkite 10 minučių ant mažos ugnies. Tris ketvirtadalius nuoviro truputį atvėsinkite ir supilkite į vonelę, likusį nuovirą laikykite karštą. Vonelėje pamirkykite kojas apie valandą. Nuovirui vėstant, vis įpilkite karšto. Po procedūros apsiaukite šiltas puskojines ir gulkitės į lovą. Vonelę kojoms darykite kas vakarą, kol savijauta pagerės.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)