Atostogausime sodybose: 4 žingsniai kaip lengvai ir greitai atsinaujinti

Atostogausime sodybose: 4 žingsniai kaip lengvai ir greitai atsinaujinti


Besitęsiantis karantinas ir baimė dėl koronaviruso koreguoja lietuvių vasaros planus. Kone ketvirtadalis (24 proc.) atšaukė savo atostogas užsienyje. Kas penktas atostogauti šiemet planuoja savo sodyboje ar sodo namelyje. Tačiau pastarieji prastos būklės ir reikalauja remonto.


Nors kas savaitę vis plečiasi šalių, į kurias atnaujinamos kelionės, sąrašas, IKEA atliktas tyrimas parodė, kad didesnė dalis lietuvių jau pakoregavo savo vasaros atostogų planus. 24 proc. teigia atsisakę kelionių į užsienį, dešimtadalis sako atostogausiantys keliaudami po Lietuvą, dar tokia pati dalis dėl pandemijos turėjo išvis atšaukti vasaros atostogas.


Remontuos savo sodybas


Tie, kas atostogaus Lietuvoje, rinksis tarp stovyklaviečių (ten ilsėtis planuoja 21 proc. apklaustųjų), savo sodybų ar sodo namelių (20 proc.) bei nuomojamų apartamentų ar sodybų (11 proc.). Tiesa, savo sodybas turintieji lietuviai pripažįsta, kad jų būklė atostogoms vargiai tinkama.


„36 proc. apklaustųjų sako, kad jų sodybos atostogoms netinkamos arba tinkamos tik iš dalies ir pripažįsta, kad problemiškiausios savaitgalio namuose yra virtuvės, terasos bei miegamieji – dažniausiai naudojamos erdvės. Kas antras teigia planuojantis savo sodybų atnaujinimą, o net trečdalis jų investuos daugiau nei 500 Eur“, - vardija Eglė Čyvė, IKEA interjero dizainerių vadovė.

REKLAMA


Tyrimas rodo, kad didžiausią šių investicijų į sodybas dalį atsirieks aplinkos tvarkymo bei statybų darbai, lauko baldai bei spintos, lentynos susidėti daiktams.


„Respondentai įvardija pirmiausia norintys pasidaryti reikalingus remonto darbus ir susitvarkyti aplinką. Įsirengdami namus, dauguma pradės nuo lauko baldų (19 proc.), spintų, lentynų (18 proc.), o toliau pirkiniai rikiuojasi pakankamai tolygiai, vienas iš dešimties pirks baldus virtuvei, voniai, gyvenamajai erdvei ir kt.“, - sako E. Čyvė.


Nuo ko pradėti atsinaujinti, jeigu kelių šimtų skirti negali?


Ir nors didesnė dalis respondentų įvardija solidžias sumas sodybų atnaujinimui, interjero dizainerė dalinasi 4 paprastais žingsniais, kaip susitvarkyti savaitgalių namus.


„Sodo nameliai Lietuvoje dažniausiai būna itin maži, todėl svarbu maksimaliai išnaudoti erdvę, jos per daug neapkrauti. Rekomenduočiau pirmiausia peržiūrėti turimus daiktus ir baldus bei įvertinti, ar tikrai visi jie yra reikalingi ir naudojami, nesulūžę. Sumažėjus daiktų kiekiui taps aiškiau, kokių naujų baldų reikia“, - pataria interjero dizainerių vadovė Eglė Čyvė.

REKLAMA


1. Suskirstykite zonomis


Pasak E. Čyvės, bet kurioje mažoje erdvėje, pirmiausia reikėtų pradėti nuo zonų suskirstymo pagal funkcijas – tai suteiks patogumo ir sustiprins tvarkos įspūdį, be to bus lengviau rasti daiktus. Numatykite vietą, skirtą poilsiui, daiktams laikyti, gaminti valgiui. Virtuvė galėtų būti zonuojama taip: maisto gaminimo erdvė, reikmenų ir įrankių laikymo erdvės, valgymo zona. Tuomet pasirinkite, kurią iš jų pirmiausia norėsite sutvarkyti ir atnaujinti. Taip ne tik vienu kartu nepatirsite didelių išlaidų, bet ir bus lengviau priimti sprendimus, kils mažiau klausimų vienu metu, kuriuos reikia išspręsti.


Baldus taip pat rinkitės pagal tai, kiek daug laiko praleisite vienoje ar kitoje vietoje, jeigu gaminate nedaug, užteks ir minimalios virtuvės.


2. Pasirūpinkite šviesos šaltiniais


Įvertinkite, ar sodyboje pakanka šviesos, ar jauku joje leisti laiką. Tinkamas apšvietimas taip pat vizualiai padidina erdvę. Lengviausias būdas atnaujinti apšvietimą – turimuose sodo namelių ar sodybų šviestuvuose pakeisti senas lemputes į ryškesnes ir taupesnes LED lemputes. Tačiau dažnai turimų šviestuvų tiesiog nepakanka, o neretai ir nėra kur jų pakabinti dėl vienintelio laido apšvietimui lubose. Tokiais atvejais tiks šviestuvai, kurie veikia su baterijomis arba yra įjungiami į elektros lizdą kištuku. Pasirinkus tokius sieninius, lubinius, prisegamus ar pastatomus šviestuvus – juos galėsite sumontuoti patys, be elektriko pagalbos.



3. Maksimaliai išnaudokite turimą erdvę


Net mažiausias namelis taps talpesnis, jeigu daiktams laikyti išnaudosite sienas. Ant sienų sukabinus lentynas, skersinius su kabliukais atlaisvės dalis grindų, stalviršių ploto.


Planuodami didesnį virtuvės atnaujinimą, apsvarstykite galimybes pasirinkti mažesnio nei įprasta dydžio prietaisus – nedidelį šaldytuvą, mažesnio dydžio plautuvę ar mobilią elektrinę dvivietę viryklę vietoj didelės pastatomos.


4. Prasiplėskite į terasą


Sodo namelio ar sodybos erdvę galima pasididinti tinkamai įsirengus terasą ar tiesiog šalia esančią lauko erdvę. Sulankstomas staliukas ir kelios sulankstomos kėdės leis susikurti valgomąjį gryname ore. Prireikus, vietą atlaisvinsite sulankstomus baldus pakabinę ant kabliukų sienoje. Lentynos, vežimėliai su stalviršiais gali tapti kilnojama lauko virtuve maisto gaminimui. Svarbiausia, jog pasirinkti baldai būtų skirti naudoti lauko sąlygomis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)