Dažniausios klaidos perkant pirmąjį būstą

Dažniausios klaidos perkant pirmąjį būstą


Naujųjų metų pradžia – pokyčių metas. Vieni keičia plaukų spalvą, kiti garderobą, o kai kurie gyvenamąją vietą. Keičiant namus kyla nemažai klausimų, o ypač, jei ruošiamasi įsigyti pirmąjį būstą. Namas ar butas, miesto centre, miegamajame rajone, o gal šalia miesto? Perkant nekilnojamąjį turtą specialistai pirmiausia ragina įvertinti dabartinius savo gyvenimo poreikius ir būti atviram su pačiu savimi.


„Nereikėtų savęs apgaudinėti, jog įsigiję būstą šalia Vingio parko staiga pradėsite bėgioti, jei to nedarote dabar“, – šypsosi nekilnojamojo turto vystytojų bendrovės „Build Me“ direktorius Martynas Samauskas. Jis išskiria tris pagrindines klaidas, kurias daro perkantieji pirmąjį būstą.


1. Neatsižvelgiama į realų poreikį


Specialistai vis dar stebi, jog dažnas linkęs atsižvelgti ne į dabartinius savo poreikius, o bando įsivaizduoti nekilnojamojo turto (NT) panaudojimo perspektyvą po dešimtmečio ar net kelių. Tačiau M. Samauskas pataria rinktis būstą galvojant ne daugiau nei penkerius metus į priekį.

REKLAMA


Jis taip pat pataria renkantis pirmąjį būstą nemeluoti sau. Jei įprastai į miestą išeinate kartą per mėnesį, galbūt neverta vien dėl šios priežasties nekilnojamojo turto ieškoti senamiestyje. Juk įsigiję būstą centre greičiausiai išsyk nepradėsite mėgautis naktiniu gyvenimu. Racionalus sprendimas – tai NT, kuris atitinka dabartinio gyvenimo etapo poreikius ir pomėgius. Mat toks būstas yra tik tiek, kiek reikia, ir dar papildomai gali sutaupyti pinigų.


Tarkime, jog šiuo gyvenimo etapu 21 kv. m. ploto loftas Naujamiestyje jums yra tinkamas pasirinkimas komfortiškam gyvenimui – nei per daug, nei per mažai. Tačiau po penkerių ar dešimties metų jūs planuojate jau būti sukūrę šeimą ir turėti vaikų, todėl taip pat svarstote apie alternatyvą – 60 kv. m. užimančio 3 kambarių buto Pašilaičių mikrorajone įsigijimą.


„Už loftą sumokėsite maždaug 40 tūkst. eurų, o už būstą Pašilaičiuose paklosite apie 75 tūkst. eurų. Būstų įrengimas nuo standartinės dalinės apdailos atitinkamai atsieis apie 15 tūkst. ir 23 tūkst. eurų. Tad šiuo gyvenimo etapu vien pirkdami ir įsirengdami būstą Naujamiestyje jūs jau išleistumėte 33 tūkst. eurų mažiau. Sutaupytumėte dar daugiau, jei prie šios sumos pridėtumėte būsto išlaikymo ir nenaudojamo trečio kambario šildymo kaštus per ateinančius penkerius metus. Todėl galima teigti, jog dabar pasirinkę įsigyti būstą Naujamiestyje bendrai sutaupytumėte apie 50 tūkst. eurų“ – skaičiuoja M. Samauskas.

REKLAMA


Jis įsitikinęs, jog neverta apsiimti nereikalingų išlaidų anksčiau laiko – juk pasiūloje visą laiką bus jūsų gyvenimo poreikius atitinkančių būstų variantų, o pats gyvenamosios vietos keitimo procesas nėra toks sudėtingas, koks gali pasirodyti.


2. Neįvertinamas būsto įrengimas, pabrangimas ir likvidumas


Perkantieji būstą turi įvertinti ne tik jo įsigijimo kainą. Svarbus aspektas – įrengimo kaštai. Nors yra manančiųjų, kad nusipirkus jau įrengtą būstą, galima sutaupyti įrengimui, taip būna retai. Pardavėjo ir pirkėjo estetikos suvokimas dažnai skiriasi ir atsikrausčius gali tekti išleisti net daugiau negu perkant neįrengtą būstą, mat gali reikėti ir griauti, o ne tik kurti. Be to, didesnio ploto įrengimas kainuos daugiau ir suma gali išaugti keliais kartais, nes sutvarkyti reikia ir tas erdves, kurios tuo momentu yra nenaudojamos.


„Nors sakoma, kad įrengiant didesnio ploto būstą, kaina už kvadratinį metrą mažėja, ji vis tiek bus didesnė nei, tarkim, įrenginėjant 21 kv. m. ploto vieno kambario ar studijos tipo būstą. O ir pasikeitus norams bei po kelerių metų užsimanius perdažyti sienas pokyčiai kainuos pigiau nei pakeisti didelio buto sienų spalvą“, – kainas lygina „Build Me“ direktorius.


M. Samauskas įsitikinęs, jog dar vienas aspektas, kurį svarbu įvertinti jau prieš perkant būstą, yra butų pabrangimo statistika. NT portalo „Aruodas.lt“ duomenimis, būstų, pastatytų per pastarąjį dešimtmetį, kvadratinio metro kaina Pašilaičiuose per dvejus metus išaugo 5 proc. – 2018 m. ji siekė 1300 eurų, o šių metų pradžioje 1369 eurų. Tuo pačiu laikotarpiu Naujamiestyje kainų augimas akivaizdžiai didesnis – net 39 proc. 2018 pradžioje čia už kvadratinį metrą vidutiniškai būtumėte sumokėję 2125 eur., o dabar tektų pakloti net 2960 eur.



„Nepamirškite pasidomėti ne tik būsto pabrangimo statistika, bet įsivertinkite ir likvidumą. Išanalizuokite, kiek rinkoje tokių butų yra nuomai, kokia jų kaina, kiek pardavinėjamų antrinėje rinkoje, ar atsirandantys butai parduodami ir kokiomis kainomis“, – pataria M. Samauskas.


Atliekant analizę jis skatina nepamiršti naudotis ir būstų paieškos bei analizės įrankiais, kurie padės tinkamai įvertinti visus NT aspektus. „Prenumeruokite parduodamų būstų pasiūlymus skirtinguose internetiniuose skelbimų portaluose. Į pagalbą pasitelkite tokias sistemas, kurios atvaizduoja visus naujus nekilnojamojo turto projektus vienoje vietoje. Įgalinkite visas priemones, kurios padės rasti tinkamiausią būstą“, – teigia M. Samauskas.


3. Nėra apsvarstoma nuomos galimybė


Įsivertinus savo poreikius, M. Samauskas vis dėlto pataria nepulti iškart pirkti, o verčiau kuriam laikui išsinuomoti norimo ar panašaus tipo būstą ir jame pagyventi realiai. Tokiu būdu pajusite, ar jums tinkamas ne tik išplanavimas, bet ir būsto dydis, vieta, supanti bendruomenė, įvertinsite automobilio parkavimo situaciją, kelionės trukmę ir patogumą iki darbo vietos ar prekybos centro.


Negalintiems apsispręsti tarp skirtingų lokacijų ar nežinantiems, kokio tipo būsto ieško, „Build Me“ vadovas siūlo išbandyti trumpalaikę nuomą: „Tiesa, lietuviai vis dar baidosi trumpalaikės nuomos dėl didesnės kainos, tačiau norint įvertinti visus nekilnojamojo turto ir pačios gyvenamosios vietos aspektus – tai puikus sprendimas. Mes su komanda norėdami įvertinti, kokio dydžio loftas yra tinkamiausias gyventi, kelias dienas patys pagyvenome skirtingų dydžių ir išplanavimų loftuose juos nuomodamiesi. Taip pamatėme realią situaciją gaminant vakarienę, ruošiantis į darbą, nors buvome apsistoję ir labai trumpai. Tad kelių dienų nuoma padės išsigryninti skirtingų būstų privalumus ir trūkumus bei lengviau pasirinkti jums tinkamiausią“.


Alternatyva nuomai – bent minimalus gyvenimo norimoje vietoje „pasimatavimas“. Pravažiuokite patinkančią vietą rytinio ar vakarinio kamščio metu, pasivaikščiokite šalia savaitgalį, prisėskite kavinėje greta.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)