Paskutinės dienos iki Kalėdų: kaip neišleisti visų santaupų?

Paskutinės dienos iki Kalėdų: kaip neišleisti visų santaupų?


Kalėdos, ko gero, yra laukiamiausia ir gražiausia metų šventė, kai esame pasiryžę dovanomis apdovanoti visus savo artimuosius bei draugus. Tačiau reikia pripažinti, kad šios šventės susijusios ir su nemažomis išlaidomis. Kalėdinį biudžetą protingai suplanuoti turėtų kiekvienas, todėl pateikiame keletą paskutinės minutės patarimų, kurie padės išvengti didelių išlaidų.


Svarbiausia – apgalvotas išlaidų sąrašas


Nors finansų ekspertai pataria bet kokias išlaidas, kaip ir šventinį biudžetą, planuoti iš anksto, tačiau jei to nepadarėte dar rudenį, nereikėtų pulti į paniką. Likus daugiau nei savaitei iki didžiųjų metų švenčių vis dar galima susidaryti tikslų ir konkrečia suma apibrėžtą biudžetą.


Surašykite visas įmanomas išlaidas. Tai apima ne tik dovanas ar maisto produktus, bet ir dovanų pakavimo popierių, įvairius papuošimus ir kalėdinius žaislus, pirkinius darbo ar draugų vakarėliams bei kitas smulkmenas. Taip jūs matysite, kokią dalį biudžeto turėsite išleisti ne tik dovanoms ir šventiniams patiekalams. Daugelis pamiršta įvertinti šias, kad ir smulkiems dalykams skirtas išlaidas, todėl atėjus sausio mėnesiui stebisi, kodėl jiems trūksta pinigų.

REKLAMA


Taip pat, būtinai sudarykite sąrašą maisto produktų, gėrimų ir žmonių, kuriems norėsite įteikti kalėdines dovanas. Pagalvokite ką norėsite jiems padovanoti ir šalia kiekvieno vardo užsirašykite planuojamą dovaną ir pinigų sumą, kurią ketinate išleisti. Tai padės ne tik suplanuoti biudžetą, bet ir jį sekti.


Nuspręskite kiek daugiausiai galite išleisti


Amerikiečių atlikti tyrimai rodo, kad vienas namų ūkis kalėdiniu laikotarpiu išleidžia šiek tiek daugiau nei 1500 dolerių. Tam, kad išvengtumėte pinigų švaistymo ir paskutinę minutę neišleistumėte visų savo santaupų perkant kalėdines dovanas ar vaišės švenčių stalui, laikykitės keleto paprastų patarimų.


Nusistatykite Kalėdų šventės išlaidų biudžetą ir kiek daugiausiai tam galite išleisti, to paties daikto ar maisto produkto kainas palyginkite keliose skirtingose prekybos vietose, naudokitės parduotuvių, prekybos centrų nuolaidų kortelėmis ir specialiais pasiūlymais.

REKLAMA


Taip pat, jei dar neturite nupirkę visų dovanų, svarbu apgalvoti jos paskirtį. Taip išvengsite neplanuotų išlaidų. „Remiantis visame pasaulyje atliekamais finansinės elgsenos tyrimais, vienas iš kriterijų, atspindinčių asmens finansinę brandą yra praktiškas požiūris į dovanų pirkimą“, – sako Vaidotas Rimeikis, „Mokilizingas“ komercijos vadovas.


Kaip dar galima sutaupyti?


Sutaupyti taip pat galima didesnes ir brangesnes dovanas dovanojant kartu su kažkuo kitu. Jos neprivalo būti išbraukiamos iš jūsų sąrašo tik dėl to, kad to neleidžia šiuo metu turimas biudžetas. Pavyzdžiui, galbūt su kitais šeimos nariais galite padovanoti vieną dovaną savo tėvams?


Taip pat nebūtina dovanas pirkti visiems, net ir tiems giminaičiams, kuriuos matote kartą per metus prie šventinio stalo. Vienas iš būdų, kaip galima išleisti mažiau – dovanų lapelių traukimas. Taip nei vienas giminaitis neliks be dovanos, o jūs būsite tikri, kad kalėdinės išlaidos netaps išbandymu jūsų piniginei.


O ką daryti tiems, kurie savo šeimai nori padovanoti išsvajotą poilsinę kelionę ar naują televizorių, tačiau šiuo metu negali sau leisti iš vieno atlyginimo įsigyti trokštamos kalėdinės dovanos?


V. Rimeikis pataria išanalizuoti savo išlaidas, pajamas ir poreikius, taip bus lengviau surasti sprendimą. „Kruopščiai ir realistiškai sudarytas išlaidų planas padės suprasti, ar galite sau leisti vieną iš galimybių – pasiskolinti. Jei visus metus mokėdami, pavyzdžiui, 100 eurų mėnesinę įmoka pernelyg savęs nesuvaržysite, tuomet nusprendus įsigyti brangesnę dovaną, galima pasinaudoti ir šia galimybe. Tačiau vertėtų nepamiršti, kad skolintis reikia protingai“, – kalba V. Rimeikis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)