Nyderlandai gali išsiplėsti: norą prisijungti reiškia Flandrijos regionas Belgijoje

Nyderlandai gali išsiplėsti: norą prisijungti reiškia Flandrijos regionas Belgijoje


Belgijos miesto Antverpeno burmistras Bartas De Weveris per nacionalinę šalies šventę pareiškė svajojąs, kad Flandrija (šiaurinis regionas, kur oficiali kalba yra nyderlandų) atsiskirtų nuo Belgijos ir prisijungtų prie kaimyninių Nyderlandų.


„Aš niekada neatsisakiau savo svajonės, kad visi, kurie kalba nyderlandų kalba, vieną sykį sutiktų naują dieną bendruose namuose – Nyderlanduose, šiauriniuose ir pietiniuose“, - sakė De Weveris trečiadienį interviu televizijos kanalui „Kanaal Z“. Kalbėdamas apie pietinius Nyderlandus, jis turėjo omenyje Belgijos Flandriją, kuri ribojasi su kaimynine valstybe.


„Jeigu aš galėsiu kada nors numirti kaip pietų olandas, aš mirsiu laimingesnis negu likdamas belgu“, - teigė miesto vadovas. Anot burmistro, Belgijoje gyvenantys flamandai „dar nepasirengę tokiam susijungimui“, bet „galbūt jis įvyks poryt“.


De Weveris yra radikalaus Naujojo flamandų aljanso įkūrėjas. Ši partija siekia maksimalios Flandrijos autonomijos, o ateityje – ir nepriklausomybės. 2019 metais partija nugalėjo regione per pastaruosius  parlamento rinkimus, bet į šalies vyriausybę nepateko. Prieš ją susivienijo net septynios partijos, atstovaujančios beveik visam politiniam Belgijos spektrui. Joms kartu pavyko surinkti reikiamą mandatų skaičių, kad užsitikrintų daugumą parlamente ir galėtų formuoti vyriausybę.


Belgija liepos 21-ąją pažymėjo nacionalinę šventę – Karaliaus priesaikos dieną. Šįmet šventiniai renginiai buvo kuklūs dėl koronaviruso pandemijos ir niokojamo potvynio, kuris pareikalavo daugiau kaip 30 žmonių gyvybių.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)