Užfiksavo retą reiškinį: 90-metė vienu metu buvo užsikrėtusi dviejų atmainų koronavirusu

Užfiksavo retą reiškinį: 90-metė vienu metu buvo užsikrėtusi dviejų atmainų koronavirusu


90-metė moteris, kuri mirė nuo COVID-19, vienu metu buvo užsikrėtusi alfa ir beta atmainų koronavirusu, paskelbė Belgijos mokslininkai, kartu pridurdami, kad šis retas reiškinys gali būti nepakankamai įvertintas.


Nepaskiepyta moteris, kuri gyveno viena ir buvo slaugoma namuose, kovą dėl kitų priežasčių buvo paguldyta į Belgijos Alsto miesto OLV ligoninę ir jai tą pačią diena buvo nustatyta COVID-19. Nors jos deguonies kiekis kraujyje iš pradžių buvo geras, moters būklė sparčiai blogėjo ir po penkių dienų ji mirė.


Kai medicinos personalas atliko tyrimus dėl galimo užsikrėtimo kuria nors nerimą keliančia atmaina, buvo nustatyta, kad moteris buvo užsikrėtusi Jungtinėje Karalystėje (JK) pirmą kartą aptikta alfa atmaina ir beta variantu, iš pradžių aptiktu Pietų Afrikoje.


Abi šios atmainos tuo metu plito Belgijoje, tad tikėtina, kad moteris užsikrėtė dviem skirtingomis atmainomis iš dviejų skirtingų žmonių, teigė molekulinės biologijos specialistė Anne Vankeerberghen iš OLV ligoninės, kuri vadovavo atliktam tyrimui. „Deja, nežinome, kaip ji užsikrėtė“, – pridūrė ji.

REKLAMA


A. Vankeerberghen nurodė, kad sunku pasakyti, ar užsikrėtimas dviem atmainomis turėjo įtakos sparčiam pacientės būklės pablogėjimui.


Tyrimas, kuris dar nebuvo pateiktas kuriam nors medicinos žurnalui, bus pristatytas Europos klinikinės mikrobiologijos ir infekcinių ligų kongresui.


Nors A. Vankeerberghen pranešime spaudai teigiama, kad iki šiol nebūta panašių užsikrėtimo keliomis atmainomis atvejų, apie kuriuos būtų paskelbta žurnaluose, specialistė pridūrė, kad „šis reiškinys veikiausiai yra nepakankamai įvertintas“. Taip yra dėl riboto testavimo dėl nerimą keliančių atmainų, teigė ji, ir paragino atlikti daugiau greitųjų PGR tyrimų dėl žinomų viruso mutacijų.


Sausį mokslininkai Brazilijoje paskelbė, kad du žmonės vienu metu buvo užsikrėtę dviejų skirtingų atmainų koronavirusu, tačiau šis tyrimas dar nebuvo paskelbtas jokiame moksliniame žurnale.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)