Pirmojoje kalboje Kongrese J. Bidenas patikino: JAV nesiekia konflikto su Kinija ir Rusija

Pirmojoje kalboje Kongrese J. Bidenas patikino: JAV nesiekia konflikto su Kinija ir Rusija


JAV prezidentas Joe Bidenas savo pirmojoje kalboje Kongrese sutelkė dėmesį į diplomatiją pareiškė nesiekiantis konflikto nei su Kinija, nei su Rusija.


Nepaisant to, J. Bidenas pažadėjo būti griežtas abiem režimams ir pažymėjo augančią Kinijos galią investicijų srityje.


Per pirmąjį pokalbį telefonu, trukusį dvi valandas, J. Bidenas Kinijos prezidentui Xi Jinpingui sakė, kad „mes priimame konkurenciją ir neieškome konflikto“.


„Tačiau aš visiškai aiškiai pasakiau, kad mes ginsime Amerikos interesus, kur tik galėsime. Amerika priešinsis neteisingoms prekybos praktikoms, kurios kenkia Amerikos darbuotojams ir verslui, tokioms kaip subsidijos valstybinėms įmonėms ir Amerikos technologijų bei intelektinės nuosavybės vagystės“, – kalboje sakė J. Bidenas.


„Taip pat pasakiau prezidentui Xi (Jinpingui), kad mes išlaikysime karinius pajėgumus Indijos ir Ramiojo vandenyno regione taip pat, kaip tai darome Europoje su NATO – ne tam, kad pradėtume konfliktą, bet kad užkirstume jam kelią“, – kalbėjo prezidentas.

REKLAMA


J. Bidenas panašiai teigė nesiekiantis blogesnių santykių su Rusija.


Per pirmuosius tris savo kadencijos mėnesius JAV prezidentas įvedė sankcijas Rusijai dėl Kremliaus kritikos Aleksejaus Navalno apnuodijimo ir Maskvos kišimosi į JAV rinkimus.


Vis dėlto, J. Bidenas taip pat pasiūlė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui susitikti neutralioje šalyje ir pabrėžė bendradarbiavimą klimato kaitos srityje ir Naujosios START sutarties pratęsimą.


„V. Putinui labai aiškiai pasakiau, kad mes nesiekiame eskalacijos, tačiau jų veiksmai turės pasekmių“, – sakė J. Bidenas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)