J. Bidenas: JAV kova su COVID-19 „toli gražu nesibaigė“

J. Bidenas: JAV kova su COVID-19 „toli gražu nesibaigė“


JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį paragino šalies gyventojus nenuilstamai kovoti prieš COVID-19. Jis teigė, kad kova „toli gražu nesibaigė“, tačiau tikino, kad, spartėjant vakcinacijos kampanijai, ateis šviesesnės dienos.


„Ši kova toli gražu nesibaigė, – J. Bidenas teigė per pirmąją geriausiu vakaro laiku transliuojamą kalbą. – Dabar netinkamas metas sustoti“.


Prezidentas paragino JAV gyventojus pasiskiepyti ir toliau laikytis saugaus atstumo taisyklių, dėvėti kaukes. J. Bidenas teigė, kad „istorija, atėjus laikui, parodys, kad įveikėme vieną sunkiausių ir tamsiausių laikotarpių šalyje“.


J. Bidenas nurodė valstijoms ne vėliau nei nuo gegužės 1 d. pradėti skiepyti visus to norinčius gyventojus


JAV prezidentas Joe Bidenas nurodė visoms šalies valstijoms iki gegužės 1 d. atšaukti visus skiepijimo nuo COVID-19 apribojimus pagal prioritetines grupes ir ne veliau nei nuo šios datos pradėti skiepyti visus to norinčius JAV gyventojus.

REKLAMA


Savo kalboje J. Bidenas teigė, kad jo tikslas pasiekti 1 mln. paskiepytų gyventojų per dieną lygį jau yra pasiektas, o šiuo metu tikimasi „išlaikyti ir viršyti dabartinį 2 mln. skiepų per dieną greitį“.


Kaip teigė savo pavardės nenorėjęs įvardyti JAV vyriausybės pareigūnas, J. Bideno nurodymas valstijų vadovams nereiškia, kad iki gegužės 1 d. visi JAV suaugusieji bus paskiepyti.


Vis dėlto, bus atšaukti apribojimai, suteikiantys prioritetą gyventojams pagal amžių, profesiją ar sveikatos būklę, o tai leis paskiepyti visus šalies gyventojus, nes vakcinų šalyje tuo metu jau pakaks visiems.


„Iki gegužės pabaigos tikimės turėti pakankamai vakcinų dozių paskiepyti visus suaugusiuosius šioje šalyje“, – sakė pareigūnas.


JAV iš viso užregistruota daugiau nei 29 mln. COVID-19 atvejų ir daugiau nei 543 tūkst. mirčių nuo šios ligos.


J. Bidenas pasmerkė „žiaurius išpuolius“ per pandemiją prieš azijiečius amerikiečius


JAV prezidentas Joe Bidenas pasmerkė „žiaurius neapykantos nusikaltimus“, padarytus prieš azijiečius amerikiečius nuo koronaviruso pandemijos pradžios, vadindamas tokius veiksmus „neamerikietiškais“ ir reikalaudamas, kad jie liautųsi.

REKLAMA


„Pernelyg dažnai mes užsipuolame vienas kitą“, – per pirmąją geriausiu vakaro laiku transliuojamą kalbą, kurioje pristatė pažangą kovojant su COVID-19, sakė J. Bidenas.


Demokratų prezidentas pasmerkė „įvairius neapykantos nusikaltimus prieš azijiečius amerikiečius, kurie buvo puolami, kaltinami, iš jų buvo tyčiojamasi, jie buvo verčiami atpirkimo ožiais“ dėl pandemijos, kuri prasidėjo Kinijoje.


„Šią akimirką labai daug jų, mūsų draugų amerikiečių, yra šios pandemijos fronto linijoje, jie bando išgelbėti gyvybes ir yra priversti gyventi bijodami dėl savo gyvybių net tada, kai tiesiog vaikšto Amerikos gatvėmis“, – sakė J. Bidenas.


„Tai neteisinga. Tai neamerikietiška. Tai turi liautis“, – pridūrė jis.


Aktyvistai tvirtina, kad prieš azijiečius amerikiečius nukreiptą diskriminaciją paskatino buvusio prezidento Donaldo Trumpo ir kitų pareigūnų kalbos apie „Kinijos virusą“.


Dažnai bylose dėl neapykantos nusikaltimų sunku įrodyti rasinę motyvaciją, tačiau užfiksuotų neapykantos nusikaltimų prieš azijiečius amerikiečius atvejų skaičius 16-oje didžiausių JAV miestų, įskaitant Niujorką ir Los Andželą, per pastaruosius metus išaugo nuo 49 iki 122, nepaisant to, kad bendras neapykantos nusikaltimų skaičius sumažėjo, rodo Kalifornijos valstijos universiteto tyrimas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)