JAV prezidentas J. Bidenas įspėjo V. Putiną dėl Ukrainos

JAV prezidentas J. Bidenas įspėjo V. Putiną dėl Ukrainos


JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną slopinti didėjančią įtampą su Ukraina ir pasiūlė ateinančiais mėnesiais surengti jųdviejų susitikimą trečiojoje šalyje, siekiant aptarti visus klausimus, su kuriais susiduria JAV ir Rusija.


Kaip skelbia Baltieji rūmai, JAV vadovas per pokalbį telefonu su V. Putinu „pareiškė susirūpinimą dėl staigaus Rusijos karinių pajėgų telkimo okupuotame Kryme ir prie Ukrainos sienų bei paragino Rusiją deeskaluoti įtampą“.


Pokalbio metu abu prezidentai aptarė įvairius regioninius ir pasaulinius klausimus.


Ukraina kaltina Rusiją telkiant tūkstančius karių prie jos sienos ir Kryme. Pastarosiomis savaitėmis taip pat suintensyvėjo kovos tarp Ukrainos kariuomenės ir prorusiškų separatistų Ukrainos rytuose.


Šaltiniai: J. Bidenas iki rugsėjo 11 d. patrauks JAV karius iš Afganistano


Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas nusprendė iki 2021 m. rugsėjo 11 dienos – prieš 20-ąsias rugsėjo 11-osios išpuolių metines – išvesti visus likusius JAV karius iš Afganistano, agentūrai „Reuters“ sakė trys su šiuo sprendimu susipažinę šaltiniai.

REKLAMA


Vis dėlto, anot šaltinių, pasitraukimas būtų grindžiamas tam tikromis saugumo ir žmogaus teisių garantijomis. Kol sprendimas dar nėra oficialiai patvirtintas, šaltiniai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga ir daugiau detalių neatskleidė.


Šaltiniai teigia, kad JAV valstybės sekretorius Antony’is Blinkenas ir gynybos sekretorius Lloydas Austinas, tikėtina, trečiadienį Briuselyje informuos apie sprendimą NATO sąjungininkes. J. Bidenas taip pat gali viešai paskelbti savo sprendimą.


Šiuo J. Bideno sprendimu, jei jis bus patvirtintas, būtų pažeistas gegužės 1 dienos pasitraukimo terminas, dėl kurio susitarė Talibano sukilėliai ir J. Bideno pirmtako Donaldo Trumpo administracija. Praėjusį mėnesį Talibanas grasino atnaujinti atakas prieš užsienio karius Afganistane, jei jie nesilaikys gegužės 1-osios termino.


JAV įsiveržė į Afganistaną po rugsėjo 11 d. išpuolių 2001 metais. Vėliau prisijungė NATO sąjungininkės ir partnerės.


Afganistane beveik du dešimtmečius trunkantis kruvinas konfliktas nusinešė daugiau kaip 40 tūkst. šalies civilių gyvybes.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)