Europos Komisija skyrė trečią milijardinę baudą „Google“

Europos Komisija skyrė trečią milijardinę baudą „Google“


Europos Komisija (EK) už konkurentų reklamų paieškos variklyje „Google“ blokavimą bendrovei skyrė 1,49 mlrd. eurų baudą. Tai jau trečia ES bauda paieškos variklį valdančiai bendrovei „Alphabet Inc.“ per dvejus metus.


Pasak EK, bauda, sudaranti 1,29 proc. „Google“ 2018 m. pajamų, buvo skirta už konkurencijos taisyklių pažeidimus, vykdytus ištisą dešimtmetį. Anksčiau skirtos 4,34 ir 2,42 mlrd. eurų baudos


„Google“ įtvirtino savo dominavimą interneto paieškos reklamos sektoriuje ir apsisaugojo nuo konkurentų spaudimo įvesdama antikonkurencinius apribojimus trečiųjų šalių interneto svetainėms“, - sakė ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager.


M. Vestager tikino teigiamai vertinanti „Google“ siekį suteikti konkurentams daugiau laisvės ir leisti „Android“ operacinės sistemos vartotojams pasirinkti naršykles ir paieškos variklius. Dėl „Google“ pasinaudojimo „Android“ sistema apribojant vartotojų laisvę rinktis „Google“ konkurentų produktus Europos Komisija jau yra skyrusi „Google“ rekordinę 4,34 mlrd. eurų baudą.

REKLAMA


„Matome teigiamų pokyčių tiek apsipirkimo, tiek ir „Android“ bylose“, - po baudos paskelbimo surengtoje spaudos konferencijoje teigė M. Vestager. Vadinamojoje apsipirkimo byloje 2017 m. birželį Komisija „Google“ skyrė 2,42 mlrd. eurų bauda už apribojimus prekių ir paslaugų kainų palyginimo svetainėse, įvestus konkurentams.


EK tyrimas buvo susijęs su interneto svetainėmis, kuriose galima pasinaudoti „Google“ paieškos įskiepiu ir taip pasiekti ne tik paieškos rezultatus, bet ir reklamą. Komisijos teigimu, „Google“ draudė interneto svetainėms įkelti „Google“ konkurentų reklamas, privertė jas rezervuoti pačias pelningiausias reklamos vietas „Google“ teikiamai reklamai ir reikalavo, kad svetainės gautų „Google“ patvirtinimą prieš keisdamos technologijų milžinės konkurentų reklamas.


Tyrimas dėl „AdSense“ platformos, kurioje įgyvendinami visi „Google“ reklamos sprendimai buvo pradėtas po „Microsoft“ skundo 2010-aisiais, „Google“ į tai atsakė skundu prieš „Microsoft“, tačiau abi milžinės savo skundus atsiėmė 2016 m.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)