Ispanija planuoja uždrausti benzinu ir dyzelinu varomų automobilių pardavimus nuo 2040 m.

Ispanija planuoja uždrausti benzinu ir dyzelinu varomų automobilių pardavimus nuo 2040 m.


Ispanija planuoja uždrausti benzinu ir dyzelinu varomų bei hibridinių automobilių pardavimus nuo 2040 m., rašoma vyriausybės dokumente. Šalis taip siekia prisijungti prie valstybių grupės, siekiančios sumažinti šiltnamio dujų išmetimą, informuoja „Reuters“.


Šis planas yra dalis didesnio pasiūlymų, skirtų klimato kaitai stabdyti, paketo, kurį socialisto ministro pirmininko Pedro Sanchezo vyriausybė tikisi pristatyti parlamentui iki kitų metų pabaigos.


„Kai kurie itin svarbūs ir reikalingi pokyčiai yra susiję su transportu. Nuo 2040 m. lengvųjų keleivinių automobilių, išmetančių anglies dioksidą, registracija ir pardavimai Ispanijoje bus uždrausti“, - teigiama dokumente.


Užbaigtas pasiūlymų paketas dar turės būti patvirtintas parlamente, kuriame P.Sanchezo partija turi tik ketvirtadalį mandatų.


P.Sanchezas ilgą laiką negavo pakankamai paramos parlamente, siekdamas priimti svarbius sprendimus, tarp jų kitų metų biudžeto projektą. Opozicinė konservatyvi Liaudies partija, sudaranti daugumą tiek aukštutiniuose, tiek ir žemutiniuose parlamento rūmuose, itin smarkiai priešinasi premjero pateiktiems pasiūlymams.

REKLAMA


Didžioji Britanija ir Prancūzija jau pažadėjo uždrausti benzinu ir dyzelinu varomus automobilius nuo 2040 m. Tai reikš itin svarbius pokyčius pasaulinei automobilių ir naftos pramonei. Kai kurie Didžiosios Britanijos politikai tikino, kad Londonas turėtų paankstinti terminą iki 2032 m., kurį jau priėmė Škotija. Tuo tarpu Danija uždraus anglies dioksidą išmetančius automobilius jau nuo 2030 m.


Patvirtindamas savo švarios energetikos ambicijas, P.Sanchezas sujungė Aplinkos ir Energetikos ministerijas į vieną, jau pasiūliusią būdų sumažinti elektros energijos kainas, pereinant prie atsinaujinančios energetikos.


Pagal dabar galiojantį planą, Madridas planuoja sumažinti šiltnamio dujų išmetimą šalyje 20 proc. iki 2030 m. Tuo tarpu visa ES iki 2030 m. planuoja sumažinti išmetimą bent 40 proc.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)