Vokietijos URM A. Baerbock: Rytų Europos saugumas yra mūsų saugumas

Vokietijos URM A. Baerbock: Rytų Europos saugumas yra mūsų saugumas


Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pabrėžė savo šalies ryžtą ginti Vakarų aljanso teritoriją ir remti Ukrainą kare su Rusija.


„Rytų Europos saugumas yra mūsų saugumas. Kilus būtinybei, ginsime kiekvieną mūsų Aljanso teritorijos centimetrą“, - sakė ji antradienį Berlyne vykstančiame Užsienio politikos forume. Europos solidarumas, anot jos, nėra „pats sau tikslas“, tai „mūsų gyvybės draudimas“.


A. Baerbock teigė suprantanti didelį Rytų Europos šalių susirūpinimą dėl savo saugumo. Vokietija, anot jos, ilgą laiką saugumą Europoje laikė pernelyg savaime suprantamu dalyku“ ir dabar turi pasimokyti iš praeities klaidų. Ateityje esą būtina vengti „vienpusiškos ekonominės priklausomybės“, kaip nuo rusiškos naftos ir dujų. Reikia plėsti Europos bendradarbiavimą gynybos srityje ir geriau saugoti svarbią infrastruktūrą, pavyzdžiui, geležinkelius ar elektros ir interneto linijas.


Ukrainai A. Baerbock dar kartą pažadėjo, kad Vokietija rems šalį ne tik politinėmis, ekonominėmis ir humanitarinėmis priemonėmis. Ukraina „toliau intensyviai bus remiama ir ginklais“. Ukraina „savo išgyvenimo kovoje gina ir Europos laisvę“.

REKLAMA


Ministrė kritikavo raginimus Ukrainai derėtis su Rusija, parodyti „šiek tiek pasirengimo kompromisui“ ir nereikalauti visų savo teritorijų grąžinimo. Tai „naivi pozicija“, kuri žlugo jau Rusijai aneksavus Krymą, pažymėjo A. Baerbock.


Be to, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas esą labai aiškiai kalba apie „visišką Ukrainos pajungimą“. Vokietija turi toliau remti Ukrainą, „net jei žiema bus sunki“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)